Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

keri

Nézem hogy az ebayen 40W-os 940nm vagy 10W 808nm-es van 80$-ért az valóban nem sok.  

Adatlapon az van hogy 12A de max 13, tehát annyira nem is érzékeny mint gondoltam.

Régebben vettem Varsányitól kapcsolóüzemű áramgenerátorokat LED-hez, szerintem azokkal kényelmesen megoldható.

Implzus üzemnél a 30ns mondjuk már nem egy 555-ös IC-vel lesz megoldva, de még mindig olcsó tranzisztoros kategória.

Viszont azt nézem, hogy a hullámhosz is változtatható???? vagy hogy? Azt nem a gerjesztett anyag határozza meg?

Persze nem tudom mit csinál ez a 285Euros meghajtás, lehet hogy hőmérsékletet is figyel? Mást mit lehet nézni ezeken?

43pbwjg8s

De köszönöm hogy segítesz!

Elsőre annyit, hogy ezek a diódák mind 905nm-esek.
Azt a lehetőséget, hogy a hullámhosszhoz valamit állítson az ember, látod nem is néztem az elektronikán. De elvégre is ez egy EVAl board amibe jó ha minél többet beletömnek.

A diódák 3.33kHz.en dolgoznának, 50ns high és 100ns low mellett.
Ezt mondjuk nem teljesen értem. Mindjárt megkeresem a diódák adatlapját is inkább.

A dióda adatlap szerint 50 és 100 (low high) egy periódus. Mellette ki van emelve a 3.33kHz működési frekvencia. Ezek megfelelnek egymásnak.
Viszont az a bizonyos teljesítmény százalék érték (nem tudom hogyan hívják) csak 0.02.

Ez nem stimmelne ha csak egyszerűen a HIGH és LOW állapot közötti százalékos értéket nézném.  
Gondolom ebbe beleszól a fel és lefutás is.

Érdekeség még, de szakértő olyat mondott, hogy ráadásul az első lökések a csúcslöketek ezeken a diódákon. Ezek azok az esetek amikor 40 vagy diódától függően 50A is lehet az áramigény.

Sajnos ahogy mondtam nekem az elektronika magas. Csak azt látom hogy nagy áramértékekről beszélünk és nem értem hogy miért lehet mégis ilyen kicsi az elektronika.

43pbwjg8s

Hőmérséklet....
Ez is érdekes.
Gyakorlatilag nem találtam semmi különösebb hűtő kiegészítésre utaló dolgot.

Ha nézed a boardra itt egy az egyben csavarozható fel a dióda. (ugye ez valójában nem arra lenne hogy üzemszerűen használják, hanem inkább a diódék tesztelésére).  

Az áramgenerátor megoldás jó ötlet.
Csak ezekhez a paraméterekhez illőt kellene találni. A szokott módon állítható felső áramkorláttal és nem lenne hiba hogy (mint a mi kis 1W os boardunkon) lenne rajta árammonitor.
Jobb ha látja az ember hol tart menet közben, mintha minden esetben le kellene venni a cuccot és áramot állítani, majd ujra tesztelni.

keri

"A diódák 3.33kHz.en dolgoznának, 50ns high és 100ns low mellett.
Ezt mondjuk nem teljesen értem. Mindjárt megkeresem a diódák adatlapját is inkább."

Ha jól sejtem ez azt jelenti, hoy 50ns időre lehet bekapcsolni ha csúcsra járatod, és 100ns ha kisebb impulzus teljesítményen, és mindezt 3.33khz gyakorisággal.

keri

"
A dióda adatlap szerint 50 és 100 (low high) egy periódus. Mellette ki van emelve a 3.33kHz működési frekvencia. Ezek megfelelnek egymásnak. "

Számold át mégegyszer.
1/150ns=6,66Mhz

Viszont a 3,33khz az 30000ns ismétlési frekvencia és ez pont 0,02-vel aránylik a 150ns hez.

Szóval lehet hogy az a low az az előmelegítés vagy lefutást jelenti...???

keri

"
Sajnos ahogy mondtam nekem az elektronika magas. Csak azt látom hogy nagy áramértékekről beszélünk és nem értem hogy miért lehet mégis ilyen kicsi az elektronika. "

Le kéne szoknom hogy mondatonként válaszolok :D

Azért lehet ilyen kicsi az elektronika, mert elképesztően rövid ideig folyik ez az áram.
60A-ert egy átlagos 200forintos FET is kibír...rövid ideig. Aztán elkezdene melegedni a vezeték, meg nem tudja a mag sem leadni a disszipációt, szóval elfüstölne, de 50-100ns erejéig kibírja és nem is melegszik hiszen az átlagos teljesítmény csak 1W.

Viszont a túl meredek felfutás problémás lehet, mert akkor már a parazita indukciók is gondot okoznak. Vagyis a hozzá vezető drótnak az induktivitása is befolyásol, hiszen a tranziensek már mikrohullám kategóriában vannak, és ennek megfelelő kapcsoló elem kell, ott meg már macerásabb ez az áram.

Lehet hogy mégsem olyan egyszerű :(

keri

....bár vannak rá ötleteim mégis hogy lehet megtrükközi :) ilyenkor hasznos hogy radaros vagyok, mert itt is vannak hasonló impulzus tápegységek megawattos méretekben :D

43pbwjg8s

MEgköszönném ha segítenél!

Közben tényleg elővettem az egyik dióda adatlapot. Egy kicsit zavaros mert hármat is találtam erre a típusra. Arra hagyatkozva amit a csomagban küldtek stimmel a 3.33kHz. Ugy ahogy mondtad. Rossz értéket írtam ide fejből.

Ha lenne ötleted esetleg schematic vagy akár board én megépítem.

Még egy.
Mivel ezek az elektronikák igen kicsik, gondolom nem tudnak ekkora áramot pufferelni. Akkor várhatólag a tápnak legalább a szokásos működési áramot tudnia kell, vagyis elég nagy teljesítményűnek kell lennie?

keri

Nem, az energiával nincs gond. Azt egy kondenzátor tudja pufferelni, csak a kellően gyors indítás lehet macerás.
Hol vannak ezek az adatlapok? SZokott lenni mindenféle diagram ami alapján már okosabb lehetek.

keri

Vagy EWB áramkör szimulátorhoz kéne egy ilyen laser egység és azon lehetne kísérletezni.

keri

Segítek, csak előbb ki kell találni mit is akarunk csinálni.
Szerencsére a neten találtam elég jól dokumentált próbálkozásokat, mint http://www.jensign.com/opto/ledlaserdrivers/" TARGET=_fnew>pl. EZ is.

Itt lényegében az utolsó kapcsolási rajz ami kb. nekünk kell. Én picit jobban elbonyolítottam fejben, de ha ezzel meg lehet hajtani az is jó.

Ennek ugye az a hátránya viszonylag nagy feszültség kell a bemenetére.

000000000

Üdvözlet!
Kémeri Lézer Cut mozgásvezérló eladó 26.000ft.
Rövid videó a pc független sd-kártyás verzióról:
Létezik közvetlen usb-s kommunikációval és sd kártyás verzióban is. video: http://www.youtube.com/watch?v=40_n_QDCVzA

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kemericnc/DSC00036.JPG" border=0>

43pbwjg8s

Keri!
Átküldöm azokat az anyagokat amelyek nekem megvannak. Ott elég sok mindent meg tudsz nézni.
Bocsánat ha itt nem reagálok azonnal, de ritán jövök.

Szóval megy a cucc mélben. Minden.

c2nsu773m

Már töbször is megnéztem a videót , igen igéretes!!
Észrevételek:
Közvetlen a kép szélénél leáll a motor?
Nekem a szervóknál van 2 iletve 2.5 cm gyorsulási és lassulási szakasz ,hogy a kép felett haladva egyenletes legyen a sebesség!
Sokat jelent a kép széleinek minőségén.
Hogyan állítod a kép felbontásához a motor lépést?
Hogyan történik a lézer teljesítmény beállítása?
A mach nem igazán jó a vágási folyamatokra, hiszen a kanyarban vagy egy derékszögű haladáskor mindig egyenletes marad a lézer teljesítmény, holott a sebesség ilyenkor töredékére esik vissza és előfordúlhat hogy egyenes szakaszban csak karcolja a felületet mig a sarokhoz érve átvágja!
A képre visszatérve , különböző felbontásoknál más más értéket kellene adni az Y tengelynek tehát minden DPI hez más lépésérték tartozna merthát ekkor lenne a fotó képnek igazán minősége!
Hogyan oldottad meg hogy oda vissza mozgáskor (X tengelynél)különböző sebességeknél nem esik szét a kép?

000000000

Holnapra írok infót.Addig belerakom egy gyorsulási szakaszt.