Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ewssp032s

Kosz a tippet, de sajnos nem mukodik a dolog, valoszinuleg en nem tudom jol leszigetelni, mert ha nem ott, atut mashol.
Valami szigetelesi utmutatas nincs valakinek !?

000000000

Hajszál repedés keletkezett rajta akkor csak vákuummal tudod a szigetelő anyagot bele juttatni.
Kétkomponensű műgyantát kellene keverned annyit hogy ellepje az egész kiszerelt nagyfeszültségű trafót és ezt alaposan levákuumozni egy üveg búra alatt.
Mikor már nem látni hogy buborékok távoznak akkor visszaengedni a környező légnyomásra.
Ilyenkor a legkisebb repedésbe is belepasszírozza a szigetelő anyagot.
Egy pár tipp: ne tegyél bele sok edző anyagot mert akkor idő előtt fog megkötni.
Ha megvan a procedúra akkor szedd ki és törölgessed meg a trafó beforrasztandó lábait és hagyd lecsöpögni a felesleges anyagot.
Viszont repedés estén előfordulhat tekercs zárlat vagy szakadás is és ezért üt át mindenhova mert nem megy jut el a nagyfeszültség a tekercs végéig.      
Ilyen technikai malőr akkor szokott előfordulni ha nem megfelelő a hűtés és a tekercs felmelegszik és szétrepeszti a műanyag burkolatot.  
Sok sikert a javításhoz.  

ewssp032s

Koszonom a reszletes eligazitast.
A vakum eloalitasara elegendo egy hazi porszivo is ?
Meglehet, hogy tekercs szakada van, mert ha eltavolitom a kulso burkolatot, akor mar a vasmagnal ut at.
A gep alig volt hasznalva, nem is ment tobb mint 45% -on, igy is felmelegedhet ? Akor inkabb teszek neki egy ventilatort, hagy keringesse a levegot.
Meg egy kerdes, talan jobb is ha nem teszem fel a doboz kulso vedefedelet ? Vagy csak egyszeruen pechem volt es idoelot adta meg magat a trafo ?

Koszonom, Feri

svejk

Ha az egyszer átütött, kár kísérletezni cirkuszi varázsszerekkel kicsi az esély hogy jó lesz. bizonyára van már benne menetzárlat is.

Ha csak trafó, akkor le tudják gyártani, nem nagy pénzért, de ha benne van az egyenirányító/sokszorozó, akkor nyűgös az ügy.

svejk

Mekkora feszültség és áramú ez a trafó?
A doboz alapján nem lehet túl nagy.
Csak a trafóról nincs képed?

PSoft

Kár arra a trafóra az időt pocsékolni!

Se varázspálca,se varázsige nem segít rajta.
Persze,a vákumozás lehet egy érdekes kísérlet,de nem több.

A hajszálrepedések,nem csak a túlmelegedéstől keletkeznek rajta.
Sokkal inkább az idő előtt öregedő,silány minőségű öntőgyanta a ludas.
Hol is csinálták azt a trafót/tápot?

Több lézeres fórumtárs(jómagam is)próbálkozott már az átütött nagyfesz trafó utólagos szigetelésével,sikertelenül.

Megoldás lehet,ha találsz valahol egy elektronikahibásat,és a nagyfesztrafót(trafókat,mert pld.a 100W-os kínaiban kettő van sorbakötve!)átrakod a Tiédbe.

De,az új trafó beszerzése se lehetetlen,a forgalmazón keresztül valószínű,hogy megoldható.

Lényeges,és fontos ezeknél a nagyfesz tápoknál a későbbiekre vonatkoztatva,....

Mindíg tartsd tisztán a belsejét!
A ventillátor(ok)rengeteg port is keresztülhajtanak a levegővel együtt a tápon.
A levegő átáramlik,a por,meg lerakódik/ottmarad a táp belsejében.
Csökkentve az alkatrészek hőleadó képességét,és növelve az átütés kockázatát.

ewssp032s

Tap adatok, gyartotol:
Input: AC 110V and 220v
Power: 35Watt (40W peak)
Trigger Voltage: 22KV
Operating Voltage: 18KV
Current: 18mA(20mA max)
Size(WxLxD): 8.25"X 7.5"x 4"
Weight (net): 3Kg(6.5lb)
Weight (Pkg): 4Kg(9lb)
Open Case

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/trafo1.jpg" border=0>

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/trafo.jpg" border=0>

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/tap.jpg" border=0>

ewssp032s

megegyszer ...
http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/trafo.JPG" border=0>

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/trafo1.JPG" border=0>

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/tap.JPG" border=0>

ewssp032s

Nem vagyok profi a temaban, de szerintem mint lathato, nincs a feluleten por. Tehat inkabb a silany minoseg a ludas ebben az esetben.
Egyeniranyito csak kel hogy legyen benne.

svejk

Igen benne vannak a diódák, és valószínű a sokszorozós elvű.(bár nem tudom 20mA-re működik e a sorkimenő trafónál bevált sokszorozós technika)

Tamásiban van (volt?) egy cég aki minta alapján legyártotta a nagyfesz trafókat.
anno 10-15 éve csak a tekercset tudták elkészíteni, külső sokszorozót kellett használni.

mennyibe kerül újonnan egy ilyen táp??

Az adatokat végképp nem értem:
18kV  20 mA  ez 360W ennyit az a kis trafó szerintem nem visz át. (gondolom 30kHz körül dolgozik)
De ah igen akkor mi a 35W?  
A cső lézerben leadott teljesítménye?

s7manbs8

Annak annyi ... :)

ewssp032s

Talaltam komplet tapot, ugy 130USD, plusz a posta ami meg 60-70 USD.
Kerdes csak az, mikor megerkezik, nem e kel ra vamot es AFA -t fizetni, mivel hogy az USA-bol kuldik.
Amugy valoszinuleg a cso teljesitmenye a 35 W, amit 40 w nak adnak el.

c2nsu773m

Akkor már miért nem egyenesen kínából rendelsz , nem lenne rajta az amcsi haszna , vámot igyis úgyis fizetni kell!

ewssp032s

Ujabb Fejlemenyek !
Kaptam, egy alitolag "uj" 80w tapot, amiben 2 db trafo van. Kiszereltem az egyiket, es betettem az en tapomba. Las csodat, nem mukodik, semmit nem csinal es kis sisegesen kivul.
Viszatettem a regi trafot, az ugyanugy mukodik, csak nincs ereje, mivel hogy kozben atut.
Olvatam a nete, hogy a 40 w , 25 kV es 20 mA mukodik, a 80W, 35kV es 28 mA.
Kerdesem az lenne, szerintetek, ha kiveszek a sorbol 1 trafot, akor tul lesz hajtva (gondolo) de ha nem szedem kis akor a csovet hajtja tul a feszultsegel.
Miert nem mukodik a 80W -bol a trafo  ?
A kodok a traforol, 40W - "JG-02-160BY1W" a 80w "JG-JC-160"

ewssp032s

a ket trafo primerje parhuzamosan van kotve, a szekunder pedig sorba !