Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

sajnos nekem csak alapismereteim vannak elektronikából, de amit tudok ill. amit megtudtam a diódavezérlésről az az,hogy a dióda adatlapján feltüntetett értékeket kell tartani.értem ezalatt azt,hogy a nyitófeszültséget érje el,de ne legyen nagyobb egy bizonyos határértéknél>>>fesz.szabályzó
valamint,ami mindennél fontosabb a dióda élettartamát tekintve az az áramszabályzás.a dióda nem vehet fel nagyobb áramot (holott képes rá) mint az adatlapon leírtak. ha ezeket az értékeket az ember nagyon pontos tűréssel 2-3% tudja tartani,akkor biztosított aza 8-10 ezer üzemóra

000000000

500mW..1W diodák birják a hömérségletet ezért is pakolják igénytelen környezetbe is öket pl laser pointer kicsi a hütési felület ezek 70c ig gond mélkül müködnek perze ezeknél is fontos inkább az áram......
de egy nagyobb diodával más a helyzet áram... feszültség.. hömérséglet ezeket kel tartani egyik is kibilen halot a dioda!!![#hehe]

000000000

De, a sztatikus feltöltődéssel is vigyázni kell!

000000000

igen az alap ESD szerszámal dolgozni.....

000000000

újabb fejlemény optika ügyben:  
beszéltem egy optikus/fotóssal és ők úgy tanulták,hogy a lencse egyenletlenségéből,vadtagságából és homogenitásából jelentős veszteségek adódhatnak...3 lencse 3x annyi veszteség... tényleg nem kötni akarom az ebet a karóhoz,elmegyek az unioptik hoz is konzultálni ill. árajánlatot kérni...

000000000

mezei lencséknél igen mivel a lencsének van egy törés mutatoja vagyis anak az anyagnak amibol a lencse van ez veszteséget okoz ezt a törés mutatot lehet javitani külömbözö anyagok lencsére valo felvitelel (fémgözölés) vagy ötvözetekel a lézerekhez teljesen más anyagu lencse kell nem az szemüvegesnél kaphato mezei üveg lencse amiböl nagymamának csinálják hogy nem bukjon az orrára!:)

000000000

azt tudom,hogy nem ugyan olyan anyagú,nem általános üveglencse kell.....de a fémgőzölt az már tükör,nem?!? mint a Co lézereknél a cink gőzölés

robokacsa

tájékoztass itt is, mit mondtak unioptiknál.

000000000

nem!
a lencsék felületére gözölnek egy nagy áteresztö képeségü xxx fémböl álo réteget ezek
ki köszubolhetö a lencse felületéröl visszaverödö fény egy adot beesési szögné ez általába nem a lencse optikai tengelye mert azt hasznositjuk ugyebár!
amiröl te beszélsz az fémgözölt tükör ami ezt fémréteg micronos vastagságal álitják be az áteresztö képeségetmire  felhasználási kivánt célra!

000000000

na a müködés lényege!
http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_mirror" TARGET=_fnew>Dielectric_mirror
hasonlo mind a prizma csak nem kel hozzá külömbözö alaku test a fénytöréshez mind a prizma esetén! :)

000000000

http://en.wikipedia.org/wiki/Dichroic_filter#Advantages_of_dichroic_filters" TARGET=_fnew>dichroic_filters vagy mind áteresztö képeségel......(fémgözölt lencse esete)!

s7manbs8

Elég speciális egy dolgok ezek, azért nem lehet csak a sufniba megcsinálni ilyeneket...

000000000

rátapintotál a lényegre......
de aki csináltat épen magának egy ilyen szemüveget ami hasonlo lencsékel van elátva 70% már ilyen lencsékel vanak meg oldva a szemüvegek tükrözöséd menteség...vagy uv barát gözölési technika a lencse alap értékének 3...4x se egy ilyen fémgözöléses kezelés árban mind a nyers lencse árahoz képest!

000000000

s7manbs8

Egy ilyen gőzölőz terveltem már építeni, de az még arrébb van egyelőre. Távcső tükrök miatt.