Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

üvegszáloptikást???hmmm... ellenvetésem nincs,még a Co-ssal se lenne,ha meglehetne vele csinálni,h a hónomalá kapom és hol beviszem a munkahelyemre,hol fel a műhelyből aszobába ha épp ott van kedvem bohóckodni.olcsó "tanuló" gépet szeretnék építeni,ami azért vmire jó is.nem tervezem,h visszahozza az árát,de ha a főnököm azt mondja,hogy csináljak müanyag táblácskákra feliratokat mondjuk egy elosztószekrénybe vagy egy gépen akkor meg tudjam csinálni veke.ez a cél!

000000000

s7manbs8

Ez tök jó, nekem is tetszik.

robokacsa

keresek valakit, aki tudna segíteni egy 5, esetleg 3 w os diódás lézer megépítésében.
kapcsolási rajzot keresek, a dióda életbennmaradásához, megfelelő vezérléséhez, esetleg mach 3ból....(nem találtam meg azt a leírást, amit valaki fórumtársunk készített régebben mach 3 vezérléssel ), a peltier elemet is gondolom szabályozni kell, nem elég csak villanyt adni rá, és működik.... beszerzés....
optikai beállítások, lencsék beszerzése...
akár privát is.

000000000

hát mi is elektronnal pont ilyen embert keresünk!!!De itt csak nagymenők vannak hatalmas Co lézerekkel...

....peltier elem???ez nekem új.én most ott tartok,hogy dióda+áramgrnerátor+táp ,elé egy fókuszlencse és hagy szóljon...

000000000

ja,nekem van egy forrásom 5w dióda hozzá való áramgenerátor +lencse :43e+7e+3e eBayről,vagyis a Sino Laser-től jön a cucc.... de még nem rendeltem meg,tehát nincs tapasztalatom.diódára 8,max.10e üzemórát írnak. meg kicsit drágának is tartom,de legalábbbiztos,h új.pár hozzászólással ezelött kaptam egy linket az optika legyártásához.egy kis bt. és foglalkoznak egyedi darabokkal is.szerintem,ha páran összefogunk és legyártatunk kb.8-10 lencsét még olcsóbbanis  kijöhetünk...
...a vezérléssel még nem foglalkoztam.nekem is mach3-am van,csak meg lehet oldani.

robokacsa

ezt a mach 3 vezérlést valaki tuti megodotta már, remélem ő is elolvassa sorainkat.

s7manbs8

A Mach3-nak a dióda fényerejét kell szabályozni ? Arra a PWM jele nem jó ?

000000000

...utána néztem,-és én hülye-pedig anno tanultam is....  peltier elem: félvezető alapú aktív hűtés. ha nem elég egy CPU hűtés a diódára,akkor is 6ezerért már 120w-os peltier kapható.... de szerintem felesleges,persze inkább +6,mint tömkremenjen a majd ötvenezresdiófa!

robokacsa

biztos hogy jó,és biztos, hogy úgy is kell valahogy megcsinálni. csak nem vagyok áramkörtervezésben nagyon otthon.  
nekem van egy jó cimbim, az is segít , de minden segítséget szívesen veszek, és természetesen adok is.

000000000

nem,nem a dióda fényereje minden esetben állandó kell,hogy legyen és agyon "tuningolni" se szabad.ez mindenképp a hosszú élet titka.a "fogásmélységet" optikailag kell állítani. dióda - lencse távolság: 3-4mm, lencse - fókuszált lézerfény távolság 8-10cm. általában az ilyen gyszerű kis DIY gépeken kézzel tekergetik vagy a lencsét /mint egy távcsövön/ vagy az egész "z" mechanika süllyeszthető- emelhető pár mm-t.szerintem a Machnek elég ha ki/be kapcsolja a lézert ahol kell.

robokacsa

az mit takar, hogy 120 Wos a peltier elem?
úgytudom nagyon rossz hatásfokkal dolgozik?!

robokacsa

az a baj én is csak ennyit tudok a dologhoz hozzászólni egyenlőre. szerintem.

robokacsa

a lencséket hogy érted, kettő is kell belőle???egy a dióda elé, és egy fókuszlencse???

robokacsa

valami rémlik a mach 3 as illesztéshez.....
mintha a z tengely magasságának értékével adta volna meg a lézerdióda teljesítményét, valami pic es csodával,