Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

"...fába képeket égetni magamnak meg a haverjaimnak,..."
Az,... biztos,hogy menni fog vele,csak időben kezd el a munkát,nehogy kifuss az időből.(a húsvétre szánt képet,már karácsony tájékán):)))

A nyák-ot,meg felejtsd el az 1-2W-os diódával!

Minél jobb egy anyag hővezető képessége,annál nehezebb a lézeres megmunkálása.
A vörösréz meg,... igencsak a jó hővezető képességű anyagok közé tartozik.

A 100W-os CO-val sem megy.:((

s7manbs8

Nyákot marni legjobban talán nyákmarószerrel lehet, kémiailag, de esetleg gravírtűvel CNC-vel is meg lehet oldani.

000000000

A fa, papír, és hasonló anyagok gravírozásához 1-2 W elegendő, de nagyon lassú lessz. Én, 5 wattosat csinálnék minimum a fa felületgravírozáshoz.  
Nyákgravírozáshoz, bizonyos hullámhossz tartományban 50 Watt körül kezdődik kb.  
A terveddel az a baj, túl kevésből akarsz túl sokat.  
Ezek a néhány wattok, használhatósága nagyon korlátozott.  

Már, lehet, jobban jártál volna, ha valakitől veszel, vagy csináltatsz gépet.  
Annyiból, lehet, egész jó gép kijönne.  

000000000

természetesen ezeket az eljárásokat ismerem,használom.szakmámba vág.csupán azért hozakodtam elő a nyákmarással,hogy a játszáson kívül hasznos dologra is befogható legyen az eszköz.De nyáktéma kilőve.
   Jól gondolom,hogy a megmunkálási sebességnek a dióda teljesítménye szab határt???értem ezalatt azt,hogy hiába építek egy mechanikát szervo motorokkal 20-as emelkedésű órsókkal,a lézernek nincs akkora teljesítménye,hogy nagy előtolás mellett megmunkálja az anyagot...
    A másik kétséges dolog: a neten fellelhető videók között látni 3-4 mm es fogás mélységű vágásokat 1Wos bluray lézerekkel fába,kb. 1mm/3sec előtolással....szerintem ez nem rossz ilyen kis teljesítménynél
Másik "kényes" dolog az optika.Az ennyire melegszik,h rövid az élettartama vagy mi??? megfelelő hűtés mellett miért nem lehet tartósan használni ezeket?? /kap egy fél kilós hűtőbordát fél 2m-es felülettel :)) /

000000000

a mechanikát természetesen én csinálnám,amíg befér a munkadarab az esztergámba vagy a maróm alá,nem adom ki a kezemből / nem szaktudással akarok villogni,csak ha már van egy mühelye az embernek és szereti csinálni.../ a lézerhez nem értek,sokat kisérletezni meg időm nincs.gyűjtöm az infókat.... később még az is lehet,h csináltatok vkivel Co lézer "manipulátort". .... de most egyre inkább ott tartok,h befejezem a gravírozómat,kap egy 0,5-ös Teknomotort vagy vmi vízhűtésűt és 20-30 ból rádobok egy diódás lézert kisérletezgetni és ha megtetszik és már unom a forgácsot takarítani jobban belemélyedek a Co lézetes témába...

000000000

Én, ajánlanám, mielőtt bármihez fognál, látogass meg valakit akinek van ilyen 1-2 wattos dióda lézere. Akkor, sok tapasztalattal gazdagabb leszel. Az is sokat számítana, ha egy CO2 lézerest meglátogatnál, kis játszadozásra.  
Egy dióda általában 10 ezer üzemórát bír, ha minden ok. De kísérletezés, építés közben biztosan nem az első lessz amit, eltudsz indítani.  

Az a 3-4 mm –s fogás 1 Wattal, biztosan mese. Sajnos a fele sem igaz.  
Igen, így van. Sebességet, csak teljesítménnyel arányosan lehet elérni.  
A másik fontos dolog, ha nem megfelelő a teljesítmény, az, az a fénysűrűség, akkor, csak feketedik, füstöl, lángol a cucc, Hiába viszed lassan. Ezért használhatatlan lessz az eredmény.
Az egywattosat a csiga, röhögve megelőzi, még ha kissé béna, akkor is.  
Régebben, én is szórakoztam 1 wattossal.  
Komolyan mondom, 5 W. alatt, ne is fogj hozzá.  
Persze, sokféle mesefilm kering a netten.  
A lézer, nem tudja mindenben pótolni a mechanikus gépet, bármekkora teljesítményed lessz. Ha, arra gondolsz, majdan kiváltod.  

s7manbs8

Már ha abba belegondolunk viszonyítás képen, hogy mechanikai úton való anyagleválasztáshoz mekkora teljesítmények kellenek, pl. egy kis lemez marásánál is, több 10 W-ok, nem a mellékhajtásához persze, mert az 1W-al is elmegy. Viszont a lézer az úgy választja le(szét) az anyagot, hogy piszkosul felmelegíti, amíg el nem olvad. Az se kevés hő, viszont ezt vékony sávban csinálja, amivel energiát spórol, de akkor is valamennyire arányos teljesítmény kell a mechanikus megmunkáláshoz képest, ha akláér még kevesebb is. Ezért emlegetnek itt 100W-okat pl. Ezt most csak hangosan gondolkodtam, nem mint szakértő, de nem igen mondok nagy hülyeséget.

c2nsu773m

Másik "kényes" dolog az optika.Az ennyire melegszik,h rövid az élettartama vagy mi??? megfelelő hűtés mellett miért nem lehet tartósan használni ezeket?? /kap egy fél kilós hűtőbordát fél 2m-es felülettel :)) /  
Az optika nem igazán melegszik még 100W nál sem!
Amit te láttál a videón az a dióda hűtésére szolgál.
A mechanikának nagyon könnyen kell mozognia.
Az a baj ,hogy egy 1-5W diódának a munkálya (amit produkál a munkadarabon) nem hasonlítható össze pl. egy 40W csőves lézerrel.
Gravírozáshoz 30W dunsztig elég de minimum 10W kell tapasztalatom szerint.
Öszvér gépet nem érdemes csinálni, ha már lézerezni akarsz, akkor annak meg kell adni a módját, vagyis drága mulatság lessz....

000000000

a mechanikával nem lesz gondom....jóárusított rúdágyas szánszerkezet, több golyósoros lin.csapággyal+golyósorsó /olcsóbb,mint a monorail és itt nincsenek rezgések, tehát megfelel egy 20-as vezető.../ egyedül még mindig a lézer előállítási módján hezitálok.....dióda olcsó, kicsi, könnyű egy kapcsoló üzemű táp, meg egy vezérlés az egész, Co lézerhez meg minden macera, főleg a megfelelő szaktudás ismerete nélkül......igen , igen tudom a diódásnak meg "...híg a leve" , de valamit kell kezdenem azzal a sok lin.csapággyal, meg vezetővel,amit otthon felhalmoztam.Habvágóhoz rövidek, főorsós géphez nem elég merev és mai áron a töredékét sem éri,amit anno költöttem rájuk.Ezért szeretném beépíteni valamibe,amit még csak-csak tudnék használni valamire úgy,hogy azért ne kelljen százezreket költeni rá. 5w-os diófát találtam eBayen 27ezerért. TO3-as tokozású (könnyen hűthető) ....létezik ezekből 10W-os??? vagy akkor innen már tényleg egy lépés a Co lézer /mármint árban/???

000000000

Javaslom, készítsd el az 5 Wattost. Azzal, sokkmindent megtapasztalsz, és használható sok dologra.
A tapasztalatok birtokában lépjél tovább.  
Vannak már nagy teljesítményű diódák is, csak az ára hatványozottan nő.

000000000

000000000

köszönöm a linkeket...de...valószínüleg nem Co-zok....sok,hely egyéb "kiegészítők",tükrök,macera szaktudást igényel.....viszont az 5wos diódánál ott van,h DPSS YAG.....a YAG nem impulzus üzemű villanócsöves????

c2nsu773m

A YAG: Kristályt gerjesztenek villanófénnyel 1064nm tehát fát nem de műanyagot és fémet karcol!

000000000

lassan kezdek érteni dolgokat..... tehát van egy technológia,amivel előállítanak bizonyos hullámhosszt,pl diódás kb. 1000nm ig,aztán jön aYAG e fölött,majd a Co lézer tízezres nagyságrenddel???? és gondolom a hullámhosszt az anyaghoz kell választani,elnyeli nem nyeli,valamint feltétetelzem,h minél nagyobb a hullámhossz annál szélesebb körben felhasználható......nem???

000000000

50..100W yag nem kis mérete van szoval nem kerülöd el a tükröket lencséket anál sem....