Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robokacsa

tehát ebben az esetben a lézerteljesítmény folyamatosan változik....(ki mire szeretné használni?) nekem speciel ez a tükörgrav lenne érdekes, és ide a dióda kapcsolgatós megoldása a jó. jólgondolom?

robokacsa

hűtésre pc proci vízhűtése nem lenne jó???

000000000

http://www.repairfaq.org/sam/laserdps.htm" TARGET=_fnew>power...
az általad célba vet 5W dioda tipusnak van egy gyári adat lapja azt tanulmányozd át aban vanak olyan paraméterek hogy "operation" feszültség....áram... hömérséglet azokat nem nagyon lépd tul mert tiszavirág életü lesz a drága dioda!
A power diodáknál ki emelt a termikus osztály 35...50..75c ezeka max hömérséglet amin mehetnek a több watos diodáknál ez a legkisseb érték az az 35c ez igen ez érték alat szokták tartani kb 15..20c közöt még 30c feleti küldösö hömérséglet nél is kel ezt az értéket tartani folyamatos üzem alat ezt csak peltierel tudod meg valositani!
az üzemi hömérséhlet nagyban befolyásolja a dioda folyamatos leadot lézer teljesitményét ezért kell folyamatosan tartani......termikus és áram...feszültség szabályzásal!

000000000

tudomásom szerint nem kell kettő.Van a fókuszlencse ami egy pontba fókuszálja a diódából kilépő fotonokat. A példa kedvéért legyen ez a távolság mondjuk 100mm. lencse nélkül a kilépő fény elkezd szétszóródni /bár a lézerdiódánál ez a "széttartás" még a legjobb a mai technologiák között, ezért láthatunk egy "vonalat" a levegőbe ám ez "tölcsér" alakú és egy bizonyos távolság után teljesen kinyit.A fókusz lencse úgy működik mint az emberi szem, a belépő fényt fókuszálja egy pontba /és mig a szemed a látóideg felé, a lézer fókuszlencse a munkadarab felületére központosítja a fotonokat/....egy bizonyos távolságig!Utána már "átesik a ló tuloldalára" és megin széttartóvá válik....kábé mint egy homokóra.Nekünk a megmunkálásnál ezt nem szabad hagyni és a fókuszpontot kell mindíg a megmunkálandó felületen tartani /ott adja le a legnagyobb teljesítményt/....na valahogy így

000000000

...közbe vissza olvastam a hülyeségem...amikor agyerekek játszanak a lézerrel ott is van lencse, csak nem fókuszlencse...
....a 100mm-es példának meg nem lett sok jelentősége a mondat végére [#buck]

s7manbs8

Ezekhez milyen dioptriájú lencse kell kb. ?

s7manbs8

Most egy lézer diódának konkrétan nem egy x A-es áramgenerátor kell ? Azt, hogy hogy csinálom meg mindegy végül is, hót egyszerű áramkör is elég hozzá.

robokacsa

tehát összességében arra kell figyelni, hogy 15-20 fok között legyen a hőmérséklet állandóan?
és az árammal kapcsolatban arra kell figyelni, hogy ne tudjon egy maximális áramnál többet felvenni, vagy állandó értéken kell az áramot is tartani, és az áram szabályozásának mi a módja????

000000000

...akkor marad a peltier elem....amúgy 60-70% hatásfokkal dolgozik.Ha úgy méretezek, hogy egy 5W-os diódának a teljes teljesítménye hővé diszcipál, akkor az 5W, tehát?!?! elég egy 7-8W-os peltier, nem???

s7manbs8

Egy áramkör nyák feliratozó toner porral leszórom, ahhoz nem nagy lézerpower kell ?

s7manbs8

Peltier helyett jó egy hűtőgép kompresszor ? Odavezetve valami hűtött folyadékot csövön ?

000000000

ahogy isvarga fórumtársunk megírta:

"van egy cég Unioptik Bt...."   és ahogy ők a honlapjukon írják "ami nem fán terem, azt meg lehet csinálni"  

robokacsa

és az 5W esetében kell valami spec lencse? vagy elég a sima üveg?

000000000

..szerintem hűteni minden jó,ami vezeti a hőt, de ekkora teljesítménynél tényleg egy 1950 HUF-os alkatrészről van szó /meg a megtáplálása/ szerintem egyszerűbb egy hőelem meg két drót a megmunkáló fejig, mint agyon csövezni a mechanikát...szerintem...

000000000

itt a fórumon azt írták, hogy a lencse nem melegszik.../logikus/...igazából nem tudom, hogy az optikusok mivel dolgoznak....de gondolom kristályüveg