Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

Túl poros egy marógép, a drága tükröket és lencséket óvni kell a portol mert beleégnek!
Nekem van 2 ami kuka....

PSoft

Nincs két egyforma nap,azt tudod.

Valami Mörfi nevű f@szkalap mondta:

"Ha valami,ma hibátlanul működik,ne vegyél rá mérget,hogy holnap is ugyanúgy lesz".

7ygee2vaw

Hát gondolom ez csak az egyik tényező a sokból, amiért lebeszélnél a lézerről..De mégis kíváncsi vagyok a véleményedre a teljesítménnyel (60W)lenne baj,vagy a vezérlő és programmal is gond lenne relief készítésekor?

000000000

Reliefnek nem esnék neki 100 Watt alatt. A 200 már jobban hangzik.  
A Mach3 lézerben, nem kimondottan megfelelő reliefhez.  

7ygee2vaw

Danibá köszönöm a választ.Így nem ringatom magam abban,hogy elérhető árban megoldható a lézeres bővítés!Még egyszer köszönöm.

000000000

Ja, és csatlakoznék ahhoz a véleményhez is, hogy Co2 lézert nem ajánlatos marógéppel kombinálni.
Az mellett, hogy rengeted probléma, merül fel, még veszélyes is nagyon. Ha csak a fapor lerakódásokra gondolsz gyúlékony részekre. A gyújtó lézersugárról nem is beszélve. Sorolhatnám a gondokat.  
Persze, sok ilyen ötlet felmerül itt, de szerintem, nincs eléggé átgondolva.  

PSoft

"A gyújtó lézersugárról nem is beszélve."

Mint a lenti képen láthatod,sík asztallap,rács,és a rácson a munkadarab,a plexi.

Vágáskor a fejlevegő telefújja a rácsból kialakuló zárt kis "kazettákat" azzal a fehér füsttel,ami a plexi vágásakor keletkezik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Mantiss/IMG_0544.JPG" border=0>

Amíg zárt volt az asztallapom,és csak felső elszívás volt a gépen,többször előfordult,hogy a lézersugár hatására egyszerűen berobbant a plexi alá fújt "füst"[#wow1][#wow1][#wow1]
Nagy durranással,megemelve a majd négyzetméteres 5-ös plexilapot.

Tehát,mint ahogy Te is mondtad vannak veszélyei,ha nem körültekintően csinálunk mindent,akár még komolyabb "robbanás" is lehet,pld.az elszívás hiányából.

c2nsu773m

Na ebbe én is belefutottam ,az alu asztalt dobnom kellett mert a plexi állandóan felrobbant.

000000000

Tisztelt Fórumtársak!Leendő gépemként egy A4 munkaterületű lézer "plottert" kivánok épiteni.1-2 (bár szivem szerint 5w-os) diódával dolgoznék.Sajnos nincsen időm visszaolvasni a fórumban( szezonális munkát végzek,most van a csúcs) ezért megköszönnék pár tömör és gyors választ,tanácsot esetleg linket a témával kapcsolatban.Amire szükségem van:
- információ,hogy hullám hossztól függően milyen minőségű anyagok munkálhatóak meg a fennt nevezett teljesítménnyel (fával,papírral,poli.habbal,műanyaggal szeretnék dolgozni,vágás max. 1-2mm ig, kizárólag 2D-s felhasználás)
- milyen módon tudom fókuszálni a félvezetőböl kilépő lézer fényt (van-e optika készletben pl.; e-bay-en)
- szükséges-e Z tengely vagy az optika kézi állításával ez kikerülhető?
- végül a leghülyébb kérdés, melyel mindent elárulok hozzá nem értésemből; valamilyen módon megoldható-e "nyákmarás" (nevezzem inkább rajzolásnak v. égetésnek) ezzel a technológiával ilyen teljesítmény mellett?

előre is köszönöm a segítséget és a türelmet!

c2nsu773m

Inkább ne kezd el építeni!

000000000

2dw0x9awk

Nem mondta senki hogy nem fog sikerülni.Látod hogy milyen sebességgel dolgozik ugye?

nmnrsytc

Tisztelt gege !

Itt a fórumban páran építettek már CO2 (10.600nm) "lézert" amivel lehet valóban dogozni ,ennek az ára azért nem olcsó. A videón lévő géppel nem hiszem ,hogy meg lehetne munkálni 1-2mm vastag anyagot (mármint ésszerű időn belül)amit te szeretnél. Amire gondoltál hogy 5W-os lézerdiódával építesz túl szép ,hogy igaz legyen mert sem a hullámhosszt sem az ehhez beszerezhető optikát nem arra találták ki hogy vágjál vagy gravírozzál vele. Ha használhatót szeretnél akkor marad az "üvegcsöves,tükrös,fókuszoptikás" C02.Itt a fórumon is szerintem mindenki szívesen látna  valami valóban működő és kevésbé macerás olcsó alternatívát.

Egy tanács ha kisérletezel a lézerrel mindenképpen szerezz be a hullámhoszhoz tartozó védőszemüveget!!!

000000000

köszönöm az érveket/ellenérveket,stb. a helyzet az,h mióta fórumozok itt (lassan 6 éve) tervezgetem a gépeim,több félkész,konstrukcio hibás,soha el nem készült prototípust pakolgatok polcról-polcra a műhelyemben.Együtt fejlődtem a fórummal,ami azt jelenti,h amikor a bútorlap cnc volt a trend,akkor azt kezdtem el félig,aztán jött az öntött alu rúdágyas szánszerkezettel,aztán jött a golyósorsós monorail vezetőkkel,léptecs majd szervo.mindegyikből van egy félkész mechanikám vagy vmi,de semmi komplett gép.Egyedüli előnye a műhelyem fejlődése volt ennek a hasztalan szamárlétrának.Valamivel végre JÁTSZANI akarok!!! És persze minél olcsóbban.A legutóbbi félkész konstrukciómra rákéne költenem jó 300ezret, 1W-os lézer játékszert meg kihozok 150-ből...  Nem ebből élek,ez hobby!Ha viszont azt mondjátok,h egy diódás 1-2w os A4-es "rajzgéppel" soha nem fogok tudni pl.:nyákot gravírozni vagy fába képeket égetni magamnak meg a haverjaimnak,akkor viszont tényleg nem kezdem el!

svejk

Ej, de sokan másszuk ezt a szamárlétrát itt a fórumon! :)