Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robokacsa

de akkor a peltier elemet is szabályozni kell , nem?
nem elég simán rákötni a villanyt, és nekilát hűteni?
, a melegedő feléről viszont el kell valahogy távolítani a meleget, oda egy kis hűtőborda, plusz egy kis ventillátor, és kész?

000000000

egy lencse nem elég a maximáli kihasználsághoz!

dioda>>>>bikonvex>>>>plánkonkáv>>>>plánkonvex !:)

robokacsa

a hűtőgépkompi, nem jó, csak keringettetni a hűtőfolyadékot, arra viszont kicsit túlméretes.

robokacsa

de szépeket tudsz mondani [#pardon1]
most nézhetek utána mit is írtál...[#wink]

s7manbs8

Jujj de bonyolult ez . :)

s7manbs8

Jujj de bonyolult ez . :) Egy lencserendszer mennyit kóstál ? Mivel én amatőr tükörcsiszpkló lennék vagy mi, meg is tudnám csiszolni az üveget hozzá ... főleg ha piszok drága, akkor még jobban megérné :)

000000000

érdemes enél a cégnél keresgélni jo minöség elérhetö áron......
régeben ezeknél vásároltunk dpssl lézer épitéshez alkatrészeket [#kacsint]!
http://www.tradevv.com/chinasuppliers/gdoptics21/pdf/Optical-lenses-2743.pdf" TARGET=_fnew>optis catalog
http://web100524.w280.bizcn.com//" TARGET=_fnew>GoldDragonOpticsCo.,Ltd.

robokacsa

amit eddíg tudok a diódáról, az az, hogy szórt fényt sugároz, ha jól fogalmazom, akkor azt miért nem lehet egyszerű gyűjtőlencsével összefókuszálni???
vagy ez csak a maximális kihasználtságot hozza ki a diódából, azért kell 3 lencse??
és ha belevágok a 3 lencsés technikába, mekkora fókusztávolságra kell helyezni őket, mekkora átmérőben kell alkalmazni??
vagy ha egy lencsénél maradok, nagy dioptriásat érdemes venni, mégis mekkorát?? vagy ha van itthon, mert valami mindíg akad, azzal próbálgassam, és lesz egy egyedi darabom..?

000000000

kezd komplikálódni a dolog.....az egyszerű DIY lézerek,amik a neten keringenek állnak egy diófából,egy lencse,proci hűtő,áramgenerátor,táp és egy régi Brother tűs nyomtató mechanikából..... én személyszerint a "kisipari" és az előbb említett színvonal közé kívánom belőni a projektet (föleg anyagilag).....a dióda drága,vigyázzunk rá,rendben,legyen hőelem (de ha bírja,bekötöm direktbe,azt hagy szóljon).....a lencséknek meg utána kell járni ennél az unioptiknál.lehet azt mondják,h nem érdemes 5-6% teljesítmény növelésért tízezrekkel többet fizetni...
   ehhez a részéhez nem értek.de addig nem tudom elkezdeni a mechanikát,amíg nem tudok egy fókusztávilságot....

000000000

vanak fizikai törvények amit nem tudsz tulépni!
ezeknek a diodáknak 30 fokos feleti szögsugárzásal lép ki a nyalább ezt nem tudod egy lencsével megoldani a kiván megmunkálo nyalább átméröre egy lencsével  ami 0.2 vagy 0.1mm átmérö kel legalább lenie hogy használhato is legyen.... a célfeadatra!

000000000

na,amit most találtam a neten az az,hogy a hullámhosszhoz kell választani a lencsét (az én esetemben 808 nm,tehát nem látható infra fény) és convex lencse kell hozzá.....forrás Sino Laser Co.Japan eBayes oldala [#guluszem1][#nemtudom]

w8zwiiw56

Ti, hogy állítjátok be a Mach3-at lézerhez?
Én gondoltam, Z tengely dir jelét használom föl, ki és bekapcsoláshoz, de valamiért túl lassú.
M5/M3-as kódokkal meg még lassabb lesz a végrehajtás. [#pardon1]
(Nem lézerhez kell, de majdnem ugyan az a vezérlési elv kéne.) Más programmal próbáljam inkább? Mivel?

000000000

A lencse redszert fizikailag kiszámolni nem tudod soha erre megvan a meg felelö program amivel kitudod némi fénytan ismeretek kalkulálni közeli értékre a lencsék paramétereit milyen is kell!
fizikailag meg csak ki kisérletezni ahogy a szemorvos egy adot lencse készletböl ahogy a szemed elé pakoja olvasáskor a megfelelö lencse értékeket hogy mikor látod élesen a betüket olvasáskor! :)

000000000

nekem ez jutott eszembe: Mach3 + Magi féle léptetőmotor vezérlés.azon van opció (jelfogós) fűtőszál,megmunkáló motor ki/bekapcsolására. szerintem annak jónak kell lennie lézertáp vezérléséhez is.....

000000000

sneci keresd meg ő csinált ere a célra egy vezérlö kártyát  Z irányu kordináta mozgásra kiszámolja a vezélö jel moduláciot !