Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Felénk a millimétert, vagyis a méter egy ezred részét jelölik így.

s7manbs8

lambda=1/f=1/10e9= ?

Rabb Ferenc

Ebben teljesen biztos vagy?

ebalint

A 10.6 mm már nem esik az infra tartományba. /mikrohullám

Infra : max. 1 mm.

Bár lehet, hogy vannak helyek, ahol szabadabban értelmezik a határokat.

Rabb Ferenc

Ennyire talán mégsem kellene szabadon értelmezni a határokat. Ezen az alapon a feketét is nevezhetnénk sötétfehérnek...

s7manbs8

Jó, még egy c vel is szorozni kell, csak valahogy soknak tűnt az a hullámhossz, ha 400-800nm a látható és már a 800 felett is infra ...

000000000

tudsz a co lézerel is kárt teni az mezei ablak üvegben is de egysugaras modszerel lehet pontatlan lesz a megmunkálás ha az üvegen megtörik a lézer ott hö fejlödik és az uvegben zárvány lesz!
talán a leg egyszerübb modszert ki tudod probálni pasztás modszer a gravirozando üveg felületre... meg kell probálni!

PSoft

Semmilyen paszta nem kell.
Mezei ablaküveg,és CO lézer.
Két kép:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/%fcveggravir/konyhabutor_%fcveg/IMG_0260.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/%fcveggravir/konyhabutor_%" border=0>

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/%fcveggravir/konyhabutor_%fcveg/Resize/IMGP7818.JPG" border=0>

000000000

enél jo let a power/ sebeség!
nekem is van egy hasonlo begravirozás üvegbe valahol de azt el vetetem nagyok a ki patogzás a konturokon.........vagyis borzalmasan néz ki!

KoLa

Szép munka [#eljen]
Azt szeretném kérdezni hogy milyen vékony vonalat tudnál lézerezni ablaküvegre?

PSoft

Hááát,.... most megfogtál.:( :))
Igazából,még sose mértem meg.

De,támpont lehet:
Az ablaküveg gravírozásánál általában,0.05-0.08mm stepover-t használok.
Ekkora lépésköznél,még "homogén" a telibe gravírozott felület.
A lépésközt 0.1-0.15mm-re emelve,már láthatóan csíkos a felület,elkülönülnek a vonalak egymástól.

Ha akarod,...
Holnap délután próba,és utána pontosan meg tudom mondani.:)

KoLa

Rendben! köszi!
Ha már teszteled a rendszered!
Nekem most egy, 1mm x 1mm-s négyzet kellene a legvékonyabb vonallal üvegre!
Az 5 százados már nagyon jó lenne!

KoLa

Helló!Sikerült-e tesztelned a vonalvastagságot?

PSoft

Szia!
Igen,sikerült ma délután/este,de számodra nem kecsegtető eredményekkel.:((

Egyenes vonalat húzva,kb.két-háromtizedes vonalvastagságot sikerült elérnem,úgy,hogy a sebességet fölvittem 600mmm/sec.-ra.
A lézrteljesítmény a minimumra állítva,ami az 50W-os csőnél 27%,tehát 13-14W.
Lejjebb nem tudok menni a power-rel.

Ilyen paraméterekkel,nagyítóval nézve a 0.2-0.3-as vonalat,kipattogzások láthatóak a vonalon,ami az üvegnél "természetes".

A másik "bajom",hogyha ezekkel a paraméterekkel még jó is volna a vonalvastagság,600-as sebességgel képtelen vagyok Neked 1X1mm-es szabályos négyzetet rajzolni(mechanikai korlátok).:(((

De,.... azért megpróbáltam.:))