Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

izbeki

Fasza lesz![#eljen]
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

niu7vyvp0

Akkor ezt a melót nem vállalom be. Köszönöm a tanácsot :)

de49jitzi

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Tb6600-as motorvezérlővel hogyan tudnék 1.6w lézert vezérelni?
Mozgásvezérlő DDCS V 2.1
Lézer TTL 5V + -
Szoftver Aspire 8.
Egy faipari cnc-t építettem, arra tenném a lézert a maró motor helyett.
Segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok!

000000000

"Tb6600-as motorvezérlővel hogyan tudnék 1.6w lézert vezérelni?"

Sehogyan, hiszen mint az elnevezése is utal rá, ez nem lézer, hanem léptető motor vezérlő.

Megoldás lehet pl. ha a marómotorod fordulatszám PWM jelét kötöd át a lézer vezérlő bemenetére.

de49jitzi

Szia!
Köszönöm!
Valaki azt mondta, hogy a z tengely dir + és gnd-re kösssem.
Azt szeretném elérni, hogy a lézer ne menjen folyamatosan, csak ha dolga van azon a ponton.
A maró pwm-je meg végig megy.
Köszi!

000000000

Gndolom nem csak be/ki kell azt a lézert kapcsolni, hanem valahogy közölni akarod neki, mekkora lézer teljesízménnyel dolgozzon, ha pl. a vágáskor bekapcsolod. Ehhez kell a PWM.

A G kódot pedig alakítsad át úgy, hogy a felesleges Z le/fel mozgások helyett pl. az S0.....255 kódok legyenek, ahol a 255 a maximum P-t adja ki a lézernek.
Tudtommal a kód generáláskor elve a lézer módod is bejelölheted, és akkor már nincsenek benne Z kódok, csak S PWM kódok.

de49jitzi

De, csak be és ki kellene kapcsolgatni, pl gravír vagy rajz, feliratok.

000000000

Ezen a ponton feladtam, ha neked mindegy hogy pl. 0.1W-al vagy 5W-al dolgozik a lézer bekapcsolás alatt, akkor csináld a saját elképzelésed szerint.

PSoft

1,6W-os lézert említ.
Hogyan dolgozna 5W-al az a dióda?[#kacsint]

000000000

Úgy, hogy ~5W-ot felvesz a tápegységből, abból 1.6W a hasznos. [#kacsint]

de49jitzi

A leírás szerint a lézer vezérlője a ttl-en 0 V-ot kap akkor a lézer nem megy, ha 5V-ot akkor meg megy.
A felületen ha halványat szeretnék növelem a sebesseget, ha sötétet akkor lassítok.
Nekem ezt mondták.
Amatőr vagyok, segítséget kérek, nincs saját elképzelésem mert nem értek a lézerekhez, de szeretnék.
Köszi!

000000000

PSoft

Igazat mondott aki mondta, mert az is egy lehetséges megoldás.

de49jitzi

Szia!
Viszont a Dir +  nekem nem kapcsolgatja!

5kfiyrw95

Kétféleképpen tudod az égetés erejét szabályozni. Az egyik az amit kaptál információt  vagyis azonos intenzitású lézer teljesítménynél növeled az előtolást, amikor kevésbé égett felületet szeretnél. De ezt csak saját magad által megírt G kódban tudod használni mivel a G kód generátor programok a másik lehetőséget használják vagyis a TTL/PWM jel segítségével generált g kódot. Ez azt jelenti hogy a TTL jel egy 0-5 volt feszültségű modulált jelet küld a lézervezérlőnek a  G kódban leírtak alapján . A vezérlő ezt érzékelve ennek megfelelően  adagolja" az áramot a lézerdiódának.Így lesz az égetés erősebb vagy gyengébb. A G kódban ez S0 -S255 utasításokban nyilvánul meg