Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

8h790mcr

Sziasztok, szeretném megépíteni második gépem, amire lézert is és marómotort is szeretnék.A kérdésem az lenne hogy a milyen vezérlő típús az amire mind a kettőt be tudom kötni? A léptető motorok 2.5A , a lézer 5w max. Valaki el tudna igazítani nagy vonalakban hogy ez hogyan kivitelezhető, vezérlő típus stb..?vagy külön vezérlő kell a lézerhez? Várom a válaszokat.
Köszönöm![#kacsint]

hostya

1. Kell egy mozgásvezérlő a léptető motorokhoz..
2. Kell egy másik vezérlő a lézerhez..

hostya

1. Kell egy mozgásvezérlő a léptető motorokhoz..
2. Kell egy másik vezérlő a lézerhez..

3. Töltsd ki az adatlapodat (és tedd láthatóvá..) ha már kérdezel, -és válaszokat is vársz- [#wave]

8h790mcr

Nem engedi rögzíteni az adatmodosítást az adatlapomon. :( És a két vezérlőt külön kell használn? Mert az a problémám hogy olyan vezérlőt találtam (gbrl 0.9j) ami 1.5A ig bírja a léptető motorokat ,amire lézert is tudok kötni, de nekem 3A a léptető motorom.Melyik vezérlő típúsokat szerezzem be, légyszíves ha tudtok segítsetek.A lézer 5w lesz max

2vkx6unz

Szia,

Nem teljesen értem mit is szeretnél. A motorokhoz motor meghajtók kellenek amik hobby szinten step/dir jeleket fogadnak a vezérlőktől.
Ez a vezérlő már nagyon sokféle lehet. Kezdve ott, hogy egy PC ami párhuazmos porton hajtja a motorvezérlőket vagy USB-n, Ehterneten kommuninkál egy PC-vel és több kevesebb feladatot megold maga a vezérlő. Persze lehet olyan is amikor már mindent a vezérlő végez és a G kód is egy SD-kártyán kerül át mint sok 3D nyomtató esetében.

Mivel mindkét esetben G kódot lehet használni ezért elég lehet egy vezérlő ami G kóddal működik. A probléma ot tlehet, ha nem csak G kóddal akarod hajtani hanem ezt a lépést kihagyva. Ekkor valóban kelleni fog két vezérlő de ebben az esetben inkább 2 gépet mondanék mert így vegyesen megcsinálni nem lesz egyszerű.

Ha konkrét példát szeretnél akkor az nagyon népszerű UCCNC lenne az egyik és a smoothieware lenne nálam a másik. Az előbbivel nincs tapasztalatom, az utóbbival már találkoztam...

8h790mcr

Köszönöm! G kóddal szeretném hajtani.A lézert is és a marómotort is, persze nem egyszerre :D A kérdésem hogy ezeken a vezérlőkön mivel nem találtam olyat hogy a lézert bekössem mint ahogy a marómotort, pl hogy a lézert ki-be lehessen kaocsolni programozottan.Szabályozni stb.Ezt hova kell beközni és milyen vezérlőbe? Egy ilyent találtam ami csqk majdnem jó (GRBL 0.9j) Néven fut.Viszont ez csak 1.5 A léptetőmotorokat kezel,Ami nekem van az 3A.

5kfiyrw95

A GRBL 0.9 -verziónál nem számít hogy te milyen teljesítményű motorokat kapcsolsz hozzá. A motorvezérlőnek a feladata a szabályozás. A GRBL t-fel lehet tölteni egy  Arduinóra amihez csatlakoznak a motorvezérlők, amit a motorok  áramigénye szerint kell  kiválasztani. Pl A4988 -1-1,5 Amperes motorokhoz DRV8825 -1,5-2,5 Amperes motorokhoz vagy ha ennél nagyobb szükséges akkor csatlakoztathatsz hozzá akár M545D vagy  Hdiv268-t  amin a dip kapcsolókkal kell beállítani a motoráramot. Ha az arduino unohoz veszel egy CNCschildet akkor csak rá kell dugni a DRV8825 öt, ez lehet hogy neked meg is felelne 2,5 Amperig. Erről tudsz egy relével akár marómotort is kapcsolni, vagy az arduinó PWM jelével tudsz lézert is használni. Itt  meg kell jegyezni hogy a diódás lézerhez kell külön vagy integrálva, egy lézervezérlő ami az arduinóból érkező modulált jelet feldolgozza és eszerint ad áramot a lézermodulnak.Ezt általában a lézerhez  együtt adják. És persze a G kód sem mindegy hogy marómotornak ad utasítást vagy lézernek...

8h790mcr

Köszönöm!Szóval ha a grbl 0.9 re ,kötök pl.:M545D motorvezérlőt pluszba akkor az úgy fogja csak elbírni a 2.8 vagy 3 A motorjaimat?(lábbi képen a léptető motor kimenetekhet kötöm rá?) Mert ugye papír szerint közvetlen 1.5A ig bírja.Az alatt mit értesz hogy grbl feltöltése Ardunióra?Mi is az a Grbl?
Bocsánat hogy ennyit kérdezek,de ezen a téren még nagyon kezdő vagyok. Egy sima tb6560 as vezérlőre amit mach3 kezel, arra nem lehet valamilyen módon lézert kötni? Mert az 3A ig bírja a léptető motorokat.

000000000

"szeretném megépíteni második gépem"

Bocs, de mi volt az első? És ha ilyen alap dolgokat kérdezel, akkor ezek a dolgok az elsőnél hogy-hogy nem jöttek elő?[#conf]

Mellesleg javasolnám azt a gondolkodásmódod, hogy először minden elektromos vezérlő kacatot felejts el. Csak arra koncemtrálj, és döntsed el HELYESEN, hogy a CNC alkalmazási vágyaidhoz megfelelő CNC mechanika milyen lesz, mekkora léptető motorok (méret, nyomaték) kellenek ehhez egyáltalán, és milyen mozgatással (pl. (orsó/anya, fogazott kerék/szíj) szeretnéd.

Ezek után érdemes tovább haladni a motormeghajtók majd a step-dir mozgásvezérlők felé.

8h790mcr

Első gépemen Usb tB6560 vezérlő volt,egyből a vezérlőbe bekötöttem a 3 motort,és a  maró motort volt, 3A-es 1.9Nm motorok voltak rajta.Most akarok egy gépet amin lézer is van.A lézer nekem új dolog, nembtudom hogy kell bekötni,mert olyan csatlakozó nincs hogy lézer.Egy vezérlőt találtam ami csak 1.5 A léptető motorokat kezel marómotort és lézert is.
A kérdésem hogy hogy kivitelezhető ez.Hátha van aki tud itt segíteni nekem :)

000000000

Hívjál fel telefonon, mert itt napokig írkálgathatunk, élő szóban meg elég rá talán 5 perc is.

8h790mcr

Rendben :) Hívni foglak.

a86ifm7g5

Lassan elkészül a lézer mechanika. Aztán lehet gyűjteni a hozzá tartozó további részegységekre.

https://youtu.be/Y_Ip5YNK6hE

niu7vyvp0

Sziasztok,

Tömör polikarbonát lemezt lehet vágni CO lézerrel?
Mennyire káros a gépre és én rám?

Köszönöm!

PSoft

Ne kísérletezz vele.
Nehezen de vágható, viszont ronda, rücskös, égett, kormos, taknyos a vágott felület.
Meg még...büdös is.