Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Ruszki az alap de nem ez a forás!
de van open source hasonló Grbl sd verzio...

guliver83

Ezt letöltöm és működik is?
Az oroszt azt olvastam már egy fórumon azt hiszem ott valamit fizetni kell, hogy használni lehessen ?

harima

Itt a készítőjének a weblapja.

000000000

Sziasztok!
újra segítségre lenne szükségem, ezennel fókuszálás problémába..
A következő jelenséget tapasztaltam:
a fókuszban a lézer pont nem teljesen kör alakú hanem mintha picit meg lenne nyúlva, szét lenne húzva.. A másik gond, hogy a fókuszált pont körül egy folt van, a legjobban úgy tudnám jellemezni mint a hold és az udvara.. Gondoltam a levegőből a lencsére került olaj okozza, de akárhogy tisztítom a lencsét, nem akar eltűnni..
tisztításra direkt lézer lencse tisztítót használok.. Remélem sikerült érthetően megfogalmazni a problémám, kérem aki tud, segítsen! Köszönöm!

000000000

Az lemaradt, hogy kínai kék lézer modulról van szó..

2vkx6unz

Ez nem hiba ez ilyen. A technológiából adódik.
A dióda lézer nem pontszerűen sugároz hanem egy téglalap alakban ezért lesz ilyen. Megfelelő vonal lencsével vagy prizmakkal lehetne kompenzálni.

Az udvar meg a szórt fényből adódik.

000000000

Azt gondoltam, hogy nem lesztökéletes alapból, de az udvar eddig nem volt... Érdekes mert minél rövidebbre állítom a fókuszt annál kisebb az udvar..

000000000

3 rétegű lencse optika kevés a dioda teljes nyalább rendezéshez ezárt olcsó is ez a megoldás..

x5izpkum

Nagynevű (Trotec, Epilog, Gravograph) gépeknél a lézer tápja és az egyéb (léptető/szervó motorok, vez.elektronika) táp az két külön egység, zárt, leárnyékolt dobozban, a lézeré ventilátoros hűtésű szokott lenni. (igaz ezek nem nagyfeszt adnak, hanem csak DC 30-40V-ot, mert azt a lézercsőben egy külön egység állítja elő, ami szintén zárt, leárnyékolt valami) Igaz nincs is ilyen zavarérzékenység, de a táp ára sem 10-20ezer Ft. A lézercsőbe menő vezérlőjel meg árnyékolt kábelen megy.

PSoft

Ezt én is tudom, de ha visszaolvasol, nem  "nagynevű" gépekről/gyártókról folyt a beszélgetés, hanem hobbi szintű, kínai gépekről.[#nyes]

x5izpkum

Csak azért írtam, mert a "nagynevűeknél" nem hibázik sem a lézer, sem a léptető/szervó, nyilván nem véletlenül. (lehet tőlük másolni, nem titkos)

PSoft

Nálam, a "kisnevű" sem szokott hibázni.
Talán, nem véletlenül.

sanka74

Sziasztok! Nemrég szereztünk be egy co lézergépet, 80W os lézercsővel. Az első üzemnél szépen dolgozott, aztán egyszercsak eltünt a lézer. Megnéztük a csövet, és tele volt vízzel. Csurig!! Találkozott valaki ilyennel már? Nyilván a szállítót kerestük, orvosolja a problémát természetesen. A cső reci. Köszönöm.

PSoft

Igen, egy ma már nem annyira aktív fórumtársunk ugyanígy járt.
Csak Ő, egy kínai K40-essel.
Ő, itthon vette cső nélkül a gépet, a németektől vásárolt új csővel járt ugyanígy, amit rendelt a gépbe.

t4fs3a8s

Milyen hűtőt használsz? A nem megfelelő hűtés miatt szokott
elrepedni a cső.