Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

Nagyon nem olvastam el minden bejegyzést de plazmán én akkor láttam hasonlót amikor gyújtott a plazma, a gyújtófesz felpumpálásakor és kisülésekor keletkezett zavarok a motorvezérlőkre hatást gyakoroltak. A fő ív létrejöttét követően már minden rendben ment de ekkor a kezdeti lépéshiba már megvan...

A te esetedben is szerintem ez van, a stabil ív létrejöttéig a motorvezérlőkre eléggé zavaró hatással van...
A plazmavágó esetében nem volt olyan szűrő ami segített volna a problémán, se árnyékolás, se földelés és aktív vagy passzív szűrő!
A motorvezérlők cseréje volt ami segített a dolgon.
De én kapásbol a lézer tápját eltávolítanám a vezérlőszekrényből, elhelyezném közel a csőhöz, a vezetékektől és a doboztól a lehető legtávolabb. 20-40kV eléggé nagy sztatikus zavaró jeleket produkál. Ha van lehetőség a step-dir jelek invertálására, akkor ezt is meglépném.

k2rf792ud

megjött kínából a galvo yag lézerünk.
a tesztek jól mentek.
most hogy munkába kellene állnia, megadta magát.
100%-on szinte alig látható a jelölés.
van kishazánkban aki ilyet szervizel???
csak a sürgősség miatt.
jobb esetben a vezérlő panel. rosszabb esetben a yag adta meg magát.
hálás lennék minden infóért!!!
köszönöm!

svejk

Szinte a szomszédodban.

Keress rá "Csaba" nincknevű fórumtársunkra.

(a fórummotor nem engedi az adatlapja linkelését)

D.Laci

[#185@Csaba]

k2rf792ud

köszi srácok!
írtam neki! :)

niu7vyvp0

Na erre nem is gondoltam, akkor lehet, hogy "csoda" eddig nem volt ilyen problémám. Igyekszem keresni neki vmi jó helyet távol az elektronikától :)
Egy amatőr kérdést engedj meg légyszíves, a step-dir jelek invertálása pontosan mit jelent?

PSoft

Kettő, K40-es kínai gépem is van.
Mindegyikben, gyárilag, úgy egy arasznyira szerelve a cső tápegysége az elektronika paneljától.
Sőt, ezekben a gépekben, a lézertáp szolgáltatja a vezérlő tápjait is, úgy a +5V-ot, mint a motorok +24V-os tápját.

Én sosem vettem észre, hogy a lézertáp valamilyen "zavart" vinne a rendszerbe.

d46hvfrdr

Hát, nekem gyári lézerem nincs, saját építésű gépeim vannak. Így a gyári problémákkal kapcsolatban nem tudok állást foglalni.
De olyannal már találkoztam, hogy a motorvezérlő felépítésileg spóros kivitel volt vagy inkább hamisítvány és ez rengeteg problémát okozott. Szétszedve derült fény arra, hogy kissé leegyszerűsítették a vezérlőt.

Nekem a plazmavágók terén vannak leginkább tapasztalataim, az ilyesfajta problémákra nem igen volt megoldás amit szűréssel meglehetett volna oldani.

Szaky27-nek: Az invertálás alatt az alap nyugalmi helyzetben lévő "aktív" kimenetre gondolok tehát "1", léptetésnél a kimenet "0" . Ilyenkor a motorvezérlő bemenetén keletkező zavaró jelek nagyrészt "elnyelődnek, kioltódnak" az aktív állapot miatt. Az elmozdulási irány viszont invertálódik! Ezt a tengely beállításainál korrigálni kell.

niu7vyvp0

Köszönöm, így már kicsit tisztább, viszont ezt a Ruida vezérlőhöz használt RDworks-ben szerinted lehet állítani? Hirtelen más felület nem jut eszembe ahol ezt tudnám állítgatni. Magán a léptetővezérlőn nem emlékszem, hogy lenne ilysemi állítási lehetőség, ami nem azt jelenti hogy nincs :)

PSoft

De hiszen, pont ezt mondom.
A gyári K40-es gépekkel nincs ilyen probléma, amit említesz pld. a lézertáppal kapcsolatban.

Nem Neked írom, hanem általában...

Sokan, a K40-es gépet itt csípőből rossznak, játékszernek tartják, vagy...nem is tartják lézergépnek.
Alig várják, hogy kicsomagolva kidobhassák amit a kínai belerakott, pl. a gagyinak titulált M2NANO vezérlőt, a Corel-es pluginnel együtt, stb.

Aztán, az amúgy alapjaiban jól, megbízhatóan működő gépből, lesz egy véget nem érő vesszőfutás, tele kompromisszumokkal, bizonytalanságokkal...

000000000

szaky27 nagyfesz kábel melet (luknál) van pár kábel még a sztatikus mező tesz bele ajándékot a stabilitáshoz[#taps]

f0e7gg4wc

help,
 k40 eredeti gép, meghajtó is, corellaser + corel x7 hol lehet a bibi? ha a gravírozás méretpontos de a vágás nagyobb lesz

PSoft

Ha tudnám a választ, már tegnapelőtt leírtam volna.

niu7vyvp0

Valóban, kevés volt a lyuk :P
Szombaton azt hiszem kibővítem a gép oldalát hátha :)
Köszönöm az észre vételt :)

f0e7gg4wc

bedobok 1 másik vasat corel2-vel +corellaserrel, :)