Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Fúvóka, egyik fórumtársunk K40-es gépére...

3wm3x3zz

Sziasztok   a  kék lézerem  elkezdett  össze  vissza  müködni  , amit   régem megcsinált  most  felénél leáll  ,Az  arduino  firmware-ja  meg tud sérülni?köszönöm

frob

ha elindul a gravírozás, és pl a felét jól megcsinálja, akkor nem az ardu val lesz a baj, hanem a kommunikáció, lesz a ludas, az meg sok változós :)
táp, motorok tápja, motorok vezetéke, kom vezeték...stb
mi az ami változott ahhoz képest amikor jó volt?
elég ha egy vezeték máshova kerül és már is szakadozhat

sokat szenvedtem én is marógépen arduinoval, a jó kábelezés teljesen hibamentessé tudja tenni...

frob

Te csináltad?
galvanaizált a felület?

PSoft

Nem galvanizált, csak kicsit polírozott.:)
30-as alu rúdból esztergáltam.

frob

meg nem mondtam volna a képről hogy aluból van!
ahogy Hancock mondaná : Szééééépppp munnkaaa ;)

may47wb

Üdv Mindenkinek!
Beszereztem egy kínai "5.5W-os" kék lézert, és tapasztalatokra lennék kíváncsi. Mi a legoptimálisabb távolság a fej és a tárgy között? A tápról 12V/0,55A vesz fel a vezérlő, hogy az nem nagyon kevés? Kicsit gyengének tűnik. Működés közben elállítódhat a fókusz? LaserGRBL progival próbáltam.

s7manbs8

Az 5.5W a felvett teljesítmény lehet, az reális, de az akkor valójában csak egy 1W körüli talán vagy kicsit több
kimenete szerintem.

Tehát eszerint vettél egy 1 W-ost ...

3wm3x3zz

Szia  irtam  üzit

may47wb

Talán jó lesz! Mostmár 2.4A-t vesz fel a PWM vezérlő.
Valahol azt olvastam, hogy az S minimum 0, és az S maximum 255 lehet. De az S maximum 1000. Így sokkal jobb, bár vannak kétségeim.

izbeki

Attól függ, melyik GRBL verziót használod, ha jól emlékszem, akkor az 1.1e és korábbi verzióknál 255 a max, a v1.1f-től a max=1000.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

000000000

A maximális lézer P-hez hagyjál ki minden "kacatot", és a lézer áramgenerátorod PWM bemetére adjál +5V-ot, ez megfelel 100 % PWM kitöltési tényezőnek.
/Ha netán fordított a logikája a lézer meghajtódnak (kínaiaknál van erre is példa), akkor pedig GND-re tedd a bemenetet, ott lesz maximális a lézer P./

Ilyenkor mérd meg az áramfelvételét.

Ezen biztos eredmény birtokában majd ráérsz, hogy a "digitális katyvaszból" is kibányásszad a maximális P jelet, hiszen lesz egy biztos adatod az előző mérés alapján.

may47wb

Áramfelvételt jól mérem a PWM meghajtó előtt, vagy a lézerdiódának az áramfelvételét kellene mérni?

000000000

Szerintem  a lézerdiódát ne méricskéljed, könnyen tönkreteheted, ha kikötve megérinted. A tápegységnél az áramfelvételt mérd meg első körben.

may47wb

Köszönöm!