Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

5kfiyrw95

Javították a weboldalon a képeket és eltünt az említett Test- board kép. Helyette egy feliratokkal ellátott képet rakott fel az eladó ami számomra továbbra sem érthető. Kell vajon hozzá külső vezérlő vagy sem. Kérlek segíts értelmezni az ott leírtakat

juhasz

Nem tudom mit mondhatnék. A képek alapján nem kell, viszont nem mondom, hogy próbáld meg rádugni a 12V-ot, mert nem "játszhatok" a te pénzeddel.

000000000

Nincs ttl A lézer dc int kapcsolgatják (primitiv) megoldás...[#vigyor]

5kfiyrw95

Ki tudnád ezt fejteni egy kicsit bővebben ? Úgy érted hogy az egyik kábelon feszültséget kap a dióda  a másik kábel meg csak, ki be kapcsolni tudja ? Ha igen ,akkor egy vezérlővel megoldható a ttl  úgy hogy csak a bemenő feszültség kábelt használom ?

544if3hez

Bocs, hogy beleszólok. A fekete az közös A tápfeszültség negatívja és a VEZÉRLŐ jel negatívja is egyben. Azaz a táp fekete - piros + pozitív. A jel a TTL - a fekete a PWM jel értelemszerűen a PWM.  A modulban csak a meghajtó modul van és az amely a PWM jel kitöltésének megfelelően modulálja a diódát.

5kfiyrw95

Találtam hozzá egy ebay-os hirdetést amiben egy másik eladó EZZEL együtt hirdeti ezt a modult. Ezek szerint mindenképp kell hozzá Meghajtó DRIVE. Találtam egy másik hirdetést ami szerintem paraméterek szempontjából lehet hogy passzolna hozzá.ERRE GONDOLOK. De még mindig nem értem pontosan a diódába bemenő Piros-fekete  kábel funkcióját

5kfiyrw95

Azt szeretném még megkérdezni (bár ez itt elektonikai szakemberek között elég nevetséges kérdéslesz, De beválalom [#nyes])Mi a különbség TTl és PWM jel között? Az arduinó 0-5 voltot jelet küld a Lézer drive fele ami szabályozza a diódának küldött áramerőséget.Minden esetben 0-5 volt feszültségre van szükség TTL jelként? Van egy Mach 3 vezérlőm ami 0-10 Volt PWM-jelet küld. Ezt használom is a frekvenciaváltómom az orsó fordulat szabályozásához. Ha ezt a vezérlőt lézerhez szeretném használni, bizonyára nem felelne meg. Ezt jól gondolom?

dtb

Mondjuk _ itt _ vagy _ itt _ olvashatsz róla.

wwdjyffm3

Sziasztok!

Egyik képről a másikra eltűnt a "színátmenet" a gravírozásokról.

A 3 kis kép közül a bal oldali gyakorlatilag csak két részből áll (égetett/fehér). Semmi átmenet nincs. A többi kép régebben készült és lakkozott felület, de így is látszik a különbség.

Nem tudom hol lehet a gond. Az áramgenerátor vagy a dióda döglődhet esetleg? Fókusz rendben.

A színátmenetet sem sikerült kigravírozni vele. :(
Valami ötlet?

frob

úgy látom kis kavar azért van :)

szóval TTL az a szintet jelöli ami MAX 5V vagy annál kisebb lehet, de alapból ha valaki kimondja hogy TTL szint akkor 5V ra gondol, utána már odaírják hogy 3.3, 1.8....

TTL szintű PWM jel ami kijöhet az arduinoból

PWM ahogy belinkelték, impulzus szélesség állítás, adott egy freki és annak impulzusának szélességét állítjuk, így vezéreljük a teljesítményét pl a lézernek...

a mach 3 illesztőkaritól is függ hogy a 0-10V os jel hogy jelenik meg rajta, de elvileg úgy kellene, hogy ha mondjuk 10% kitöltésű jelet adsz ki, akkor 1V ot kellene mérned a kimeneten
Mert hogy vannak benne olyan szűrő elemek amelyek a pwm jelet átalakítják sima egyenárammá, mivel hogy a 0-10V os szabályzás ipari szabvány...
TEHÁT ez már NEM pwm HANEM 0-10V között változó fesz a kitöltés függvényében

konklúzió
ttl pwm jel megy a lézerre, mert hogy azt tud csak fogadni, a 0-10V meg mehet a frekiváltóra, mert neki meg az kell :)

remélem érthető voltam

000000000

PWM---- Kapcsolgatot (modulált) dc feszültség lehet több jelalakkal négyszög,háromszög...stb [#kacsint]

frob

PWM azért 99% ban négyszög jelet feltételez
Bármi más akkor azt utána mondjuk...

impulzus szélesség moduláció PWM

000000000

Nincs igazán kikötése jelalaknak elég sok helyen elöfordul mérésnél pláne több jelalakot is használnak...[#kacsint]
https://www.google.hu/search?ei=cDGnXNDlH7OGwPAPnJqL2A8&q=dds+signal+generator&oq=dds&gs_l=psy-ab.1.7.0i71l8.0.0..19546...0.0..0.0.0.......0......gws-wiz.2By7Zniqjyo