Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ha a gép érintésvédelmi módja ,,védőföldelés" és az arra vonatkozó előírások teljesülnek is, akkor az elég védelmet nyújt neki meg a használójának. Nem kell a géphez külön földelő szonda.
Ha a gépre vonatkozó érintésvédelmi előírások a meglévő védővezető hálózaton át nem teljesíthetőek, akkor kell külön földelés, amit megint csak az érvényes előírások alapján kell telepíteni és összekötni a meglévő védővezető hálózattal.

Szalai György

Hazudtam. [#rolleyes]
Van Scotch 23 szalagom is. Előkerült egy guriga.

jp4gzryp7

Üdv Tagok!

Ha valakinek lenne tapasztalata co2 lézerrel kapcsolatban, arra kíváncsi lennék!! Én ezt a gépet néztem ki magamnak: https://www.ebay.de/itm/CO2-laser-graviermaschine-40W-cutting-tool-w-USB-port-engraver-Cutter-W-4-Rader/183231458789?hash=item2aa9722de5:g:9kcAAOSwNvxa8XJ9

Hűtőmágnesek és egyéb kisebb dísztárgyak gravírozására kellene, ha valaki tudna erről véleményt mondani, hogy érdemes e ilyet venni, azt megköszönném!!!

Üdv
Tibi

designr

Láma kérdés..
Ezeknek a kis lézerdiódáknak a TTL vezérlő bemenetét milyen sebességgel lehet kapcsolgatni károsodás nélkül?
Az eredetileg PWM bemenetű vezérlés is tulajdonképp ezt csinálja?Vagy ott a PWM jellel arányos áramgenerátor végzi a vezérlést?

doil

Sziasztok

Van ötlete valakinek miért irja ki állandóan a lézervezérlő ezt a szöveget (Engrave Beyond border limit)
A vezérlő AWC708C Lite

kaqkk007

Szerintem valamelyik végálláskapcsoló vagy a vezetékezés hibás,szakadt -zárlatos

doil

még nincs bekötve végállás és ezért ki is van kapcsolva rajt valami más a gáz

vjanos

Mintha max 20 khz-et olvastam volna valahol.
Igen szerintem a pwm-el ezt csinálja, így lehet változó teljesítménnyel szürkeárnyalatost lézerezni.

designr

Köszi.
Az a fura hogy mindenhol azt olvasom hogy dióda nem szereti a gyors le-föl kapcsolgatást..ebay meg tele ezzel a csak ki-be TTL jellel kapcsolgatható driverrel.
Akkor most hol az igazság..?
laser modul with TTL

Szalai György

Nem lehet, hogy az igazság a kettő között van?
Vagyis hogy a PWM jel szünetében nem kapcsolja ki a diódát, hanem csak a lézer üzemmód megszűntéig csökkenti az áramát.
Vagyis a dióda bekapcsolva marad, de csak Led üzemmódban működik olyankor.

PSoft

Úgy kellene, hogy legyen.

Ezt a linkelt "típust" nem ismerem, de...
A bevett gyakorlat szerint a dióda kikapcsolása, az a munkaáram led-üzemmódig csökkentését jelenti.
A "Hebo-féle" kék, 2...5W-os kékeknél is így van, de így volt a "Sirnyeteg-féle" kis 1W-os infránál is.
Diódától függően, 80-150 mA körüli érték szokott lenni a "pihentető áram".

designr

Így kellene hogy legyen,a dióda élettartamát nyújtandó.
Meg fogom nézni..eggyelőre nyitva hagyva a TTL bemenetet világít,rövidzárban teljesen kiolt.
Érdekes hogy nyitva több mint 5V..kb 7,2V ot mérek a TTL lábak között.
Meg fogom próbálni először labortáppal, majd valami PWM-el..

000000000

Ami a lényeg a lézer diodát emiszió küszöbtöl szokás kapcsolgatni igy hosszu életü lesz!

000000000

emiszió küszöb = parázslik a LD dioda kristály...

designr

Sajnos ez nem olyan.
Van rajta egy kis nyomógombos kapcsoló..azt kapcsolva egy kis jelzőfénnyé halványul.
TTL bemenet 1,6V nál kapcsolja teljes fénnyel.Alatta semmi..