Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

smalla

Hát őőő, ugye ez az a lézer, amit a D.Laci hirdetett és én meg megvettem.

Tudni kell róla, hogy egy bontószökevény.
És esett egy NAGYON nagyot. Szerintem ledobták vagy 1-1.5m magasról a deformálódásokból ítélve.
Az optikában levő üvegcsövek eltörtek, az optika rögzítő rugói javíthatatlanul deformálódtak, cserések, ezeknek a gyártását ma rendeltem meg. Az optika jelenleg darabokban hever.
A lézer kavitásból hiányzik a villanólámpa, és a hozzá tartozó kábelek is. Sajnos lövésem sincsen, hogy milyen kell bele, leírást eddig nem találtam.
Úgy tűnik, hogy az Nd:YAG rúd sértetlen, belenéztem a másik végéről belevilágítva repedést, ilyesmit nem láttam. De nem volt teljesen tiszta, apró világító pöttyöket láttam rajta, de azok hollétét még nem lokalizáltam, mert a fényforrás és a szemem között van kb 3 tökör + a rúd, szóval akárhol is lehet a hiba.
Az optikában van egy nyalábbontó (?hogy hívják ezt? beam expander), meg egy Q-switch.
Sajnos úgy néz ki, hogy a Q-switch egybe van építve az OC tükörrel, ami biztos nem könnyíti majd meg a beállítást. Mert amit eddig olvastam róla, az az, hogy q-switch nélkül kezdjük el beállítani, mert ha az benne van, akkor egy hiba tönkreteheti az egész berendezést. Amiben van ráció, mert a folyamatos kimenő teljesítménye az 250W, de az impulzusteljesítménye 140kW, ami nekem nagyon soknak tűnik, még akkor is, ha ezt csak pár usecig tudja.
Volt benne egy HeNe lézer is. A tápegysége (12V) jó, a magasfeszt nem tudom mérni, nem férek hozzá, de ha lehúzom a lézert és a lézer felőli végét rövidre zárom az szépen szikrázik, tehát valamit kiad magából. Fényt azt nem. Sajnos szétszedni nem nagyon lehet, préselt fémkupakok vannak mindkét végén, persze azért szét fogom, csak még ki kell találni, hogy hogyan. Egyszer volt, hogy halvány ismétlődő derengést láttam a lézer fenekén, de ezt később nem tudtam reprodukálni.
Szóval most nem tudom, hogy a HeNe lézerből mi nem jó: a táp vagy maga lézer. Könnyen lehet, hogy az esés ezt is megviselte.

Ja egyébként valószínűleg azért selejtezték, mert felrobbant benne a villanólámpa, ahogy ezen a képen látható

Szalai György

Akkor az átívelt távolság alapján nekem úgy néz ki, hogy a gyújtófeszültség nagyjából a kellő értékű.
A feszültséghez képest pedig, a cső hozzávezetés és a legközelebbi ellenpotenciálú fémrész távolsága, a légszigeteléshez kevés.
Így az átívelés tulajdonképp természetes.

Még mindég az a véleményem, hogy:
A hozzávezetést megfelelő szigetelő anyaggal kell ellátni, mert annak szigetelő képessége többszöröse a levegőének, így az átívelés megszűnik.
Ha az átívelés, mint sönt út megszűnik, akkor talán begyújthat a cső és kialakulhat a rendes munkaáram, amitől megkapod a rendes fényteljesítményt is.

A pótlólagos szigeteléshez, szilikon cső helyett, a Scotch 23 nagyfeszültségű szigetelőszalagot ajánlom.

http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0c01/0900766b80c01aa4.pdf

Nem kell hozzá lebontani a vezetéket a csőről. Csak kissé nyújtva, szorosan rátekered, mindég félig átlapolva az előző menetet, akár több sorosan. A feltekert rétegek maguktól összevulkanizálódnak, homogén vastag testet alkotva. Nem keményedik meg, sniccerrel végigvágva bármikor eltávolítható.

Nr. 30 is kb. ugyan az. 181. oldal.

http://www.roehrbacher.at/wp-content/uploads/2017/01/GT_Katalog_2017_digital_LR.pdf

svejk

Most hogy írásod elolvastam visszanéztem a koma képét és jéé.. én eddig nem is ilyen csőbekötésekkel találkoztam.

Hanem olyannal mint amit amit Takidekor mutatatott.
[#t169p15164#]

A 150 W-os Reci és a 100W-os noname csövön is ilyen sapkákat láttam és nem a cső oldalán van a bevezető dudor.

k2rf792ud

köszönöm kedves fórumtársak!
ráhúztam egy petpalack alját tesztként (Takidekor javaslata alapján).
megszűnt az ív, bár a ciccegés megmaradt.
az normális? talán a videón is hallani a nagyfesz hangot.
viszont élesben nem tudtam tesztelni, mert a nagyfesz kinyírta az Y stepper motort.
legalább is remélem csak azt és nem a drivert, mert szabadkézzel tudom mozgatni a tengelyt táp alatt... :(
"a baj csőstöl jön.."
nincs valakinek????

svejk

Eh.. nem értelek attól hogy nem megy Y-ba még látnod kell, hogy van-e elég lézerfény, ha kell egy pontba is égethetsz.

Nem akarlak elkeseríteni de aligha a  motor ment tönkre. :(

Egyébként ki szerelte össze a gépet?
Mert a Kínai külön dobozban küldi a csövet.

k2rf792ud

átraktam a motor csatiját az x driverre, és meg se moccant... szóval a motor már tuti hogy halott. :(
amúgy beszerelve jött a cső. én bontottam szét a dobozt.

Szalai György

Pet palack. . . [#vigyor2]

Scotch 23-ból nincs maradékom, de Nr. 30-ból van egy fél tekercs.
(A szomszédban szivárgott a WC csöve és ezzel lett betekerve. Ez volt egyszerű.)
Postázom, ha kipróbálnád. Levélben elmegy valószínűleg.

A ciccegés sem egészséges, (sötétben láthatod) de teljesen nem fogod tudni megszüntetni térvezérlés nélkül.

sasi

Ha szeretnél többet tudni a lézerről, itt megteheted:

A megregulázott fény, avagy lézer napjainkban [#integet2]

robokacsa

Várhattál volna hétvégéig. Az a pet palack csak hasonlít arra a (fél cm vagy több) szigetelő kupakra.
Es az a kupak egy egész más felépítésű csőre megy.
És igen..... Nem a motorod döglik meg a nagyfesztől....

robokacsa

Segítsek?
Van motor is, vezerlo is, szigetelőanyag is...

w3ezxp5e0

Sziasztok! Mivel még új vagyok ebben a dologban, olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy hány Wattos lézer kéne ahhoz, hogy fát lehessen vágni, gravírozni. Láttam ebay.com-on ilyeneket de nem tudom mekkora kéne, illetve mennyibe is kerülne ez. Köszi a válaszokat [#kacsint]

mfew07m2u

Ha nincs Scotch23 jó ez is...

https://www.tme.eu/hu/details/scapa-2504-19/onvulkanizalodo-szalagok/scapa/scapa-2504-19x10/

42KV/mm, és 1800/tekercs, a scotch 4000Ft

mfew07m2u

Kérlek tájékoztass a további fejleményekről, érdekel mi lett a gyökérok.

mfew07m2u

Sziasztok,

A HV táp negatív oldali bekötése, amibe a cső elejétől jön a vezeték. Használható mA mérésre? ez spec műszerezést igényel, vagy itt már szó nincs KV-ról, és bátran lehet mérni az áramerősséget akár egy analog panel műszerrel.
Köszönöm és szép estét.

svejk

Igen lehet, 2-3 V a potenciál a GND-hez képest.