Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ium8w94xp

Csaba.
Ne izgasd fel magad. Inkább gondolkozz te is azon, hogy melyik az az élet helyzet, amikor szükséged van 100000 ki-be kapcsolásra a főorsónak tengely mozgatás nélkül. Ha eljutsz oda, akkor neked is szükséged lesz a Tibi féle progira, mert 2,1s az tényleg jó :) De addig biztos nem lesz neked se rá szükséged :D

000000000

"Szerinted hagy nyomot a lézer ennyi idő alatt?
Szerinted hagy nyomot a lézer ennyi idő alatt?
Egyszer gyakorlatban is kipróbálhatnád az elméleteidet."

?????!!!!!![#csodalk]
Mindent kipróbálok, bemérek a gyakorlatban a munkám során, sokak tévállításaival itt szemben az elmélet csak addig érdekel, addig viszont CNC fejlesztésekkel foglalkozó mérnökként nagyon, ameddig annak fontos gyakorlati, minőségi hatása van a CNC, mechatronika világában. Utoljára 2015-ben tartottam Robsy CNC lézervezérlő bemutatót (ha jól emlékszem egy verseny is volt akkor egy gravír feladatra) a székesfehérvári CNC találkozó kapcsán. Gondolom ez elég gyakorlati dolog volt, a neten megtalálhatod az erről szóló videókat, fotókat.

A kérdéseid számszerű értékeire válaszolva pedig pont az a fő kérdés, mennyi az annyi. Az 1660-as évek óta tudjuk  a nagy zseni fizikus, matematikus Newton révén tanulmányaink kapcsán, hogy  t idő alatt a megtett utat úgy kapjuk meg, hogy a mozgás sebesség függvényét 0 és t között integráljuk. Ennek primitív esete az az általános iskolai képlet, miszerint  s=v*t. Kérlek helyettesítsél be ide egy 80 W-os lézer esetében, ahol akár 500 mm/s is lehet a gravír sebesség.

Nos ha kiderül, hogy a te vezérlőd pl. 1-2 ms alatt tud csak be/kikapcsolni, akkor számolgass kicsit, milyen hibautat kapsz. MEG fogsz LEPŐDNI!!! És akkor még hol van a motor hajtás valós pozíció hibája, a lézer vezérlő átviteli függvénye, a gyakorlatban ezek se viszik át az egységugrás jelet, csak kimérhető időállandóval.

Azt pedig köszönöm, hogy megnézted a G kód tesztet GRBL1.1-el, nem rossz az a 100 s egy ilyen kis mini vezérlőtől, persze lehetne jobb is.

000000000

".. és aljas módon, rosszindulatúan jellemzed a programot"

Kérlek, ezt a hazug rágalmat azonnal vond vissza és fejezd be ezt a minősíthetelen stílust.[#ejnye1]

A valóság az, hogy engem nem érdekel a te saját magad által etalonnak tekintett vezérlő programod, és borzalmas elfogultságod, szubjektivitásod, tudtommal sok más vezérlőt is használnak itt az emberek (LinuxCNC, Mach3, USBplanet, GRBl, és még sorolhatnám.

Okulási, tanulási célból feltettem pár teszt G kódot, hogy akit érdekel, annak megmérhető legyen OBJEKTÍV módon egy lézer be-kikapcsolási kód műveleti sebesség képesség. Ez egy műszaki adat, jellemző. PONT. Két eset lehetséges: vagy elégedett vagy a mérési eredménnyel más vezérlőkhöz képest, vagy nem. Nem érdekel a mesevilág, hogy mivel magyarázod a gyengécske eredményt! Mit kell ebbe minden mást belekeverni, mi közöm van hozzá? SEMMI! Gondolkozzál már egy kicsit a realitások, tények mentén is, mielőtt engem ok nélkül bántasz sokadszor, és topikot rombolsz te is, mint CNCdrive.

A lényeg tehát: ezek a teszt G kódok azonos feltételeket teremtenek minden CNC vezérlő számára, letölthetőek, kipróbálhatóak, a tanulságok levonhatóak a TÉNYEK tükrében.

svejk

Semmi köze a két dolognak egymáshoz.

Psoft mérésről beszélt amiben tudjuk verhetetlen vagy, én meg a hülyének nézésről kapcsán csupán etikáról, amiről megint megbizonyosodhattunk hogy nem sok közöd van hozzá. :(

svejk

A hogyannal van mindig a gond Tibor, a hogyannal...

No de Te is abban a korban vagy már, hogy nem fogsz megváltozni. [#wave] ( vedd legyintésnek)

000000000

Replay #14493.

dezsoe

Mi rombolunk topikot, te szerencsétlen?! Gondolkozzál már egy kicsit! Ráadásul nem a felrakott remek kódjaidról írtam, mert az mérés, rendben, pipa. A másik hozzászólásodban (amire válaszoltam) összehordott baromságaidat minősítettem. Ja, és nem utolsó sorban az elmúlt egy-két hozzászólásoddal pontosan, szinte mérhetően bizonyítottad, amit írtam. Mint arra az imént Svejk is (az idők során közel századszor) célzott: alkalmatlan vagy a kommunikációra, mert csak és kizárólag a mások fikázásában leled örömödet. Hát, váljék egészségedre.

PSoft

Meddő vita ez.(ebben a formában)

Mint ahogy az elmúlt, hosszú évek alatt már többször bebizonyosodott.

Ebből sose lesz konszenzus, épp ezért...
Itt kellene pontot tenni a végére.

svejk

Én már rálegyintettem :)
El nem rontanám ezt a szép napos szombat délelőttöt.

w0hgtwf3w

Úgy érzem te csinálsz magadból itt örök vesztest.
A téged támogató szűk réteget is magad ellen fordítod.
Ezt mint kívülálló mondom neked.
A te kis kiváló programodtól pedig módszeresen saját önmagad űzöd el az érdeklőket.

Pedig ahogy itt tapasztalni lehet a Mach-nak szépen lassan leáldozik.
Más opciók után néz itt is mindenki, és ebből a nem kis piacból te is tudnál részesedni.
Vagy ha nem akarsz, akkor pedig végleg nem értem az itteni ténykedésedet.

PSoft

:)
Mindjárt jön "fiatal kollégám".
(épít egy lézer mechanikát, diódáshoz)
Azt mondja...
-biztos tudsz segíteni, mit...hogyan.
Én se akarom elrontani...

vadember

Egy olyan mérés talán többet érne a gyakorlati felhasználáshoz, hogy mi az a minimum idő ami észlelhetően megpörköli az adott anyagot.
Persze ez anyag és lézerteljesítmény függő, ezért ugye nem sok haszonra teszünk szert azzal hogyha tudjuk az elérhető vezérlő kapcsolási sebességét, ha az égetés időszükséglete miatt úgyis lassabb tempót kell diktálni. Rosszul sejtem, hogy a csicsavilág által elérhető idők is bőven elegendőek ehhez?
Vagy nagyon nem jól látom a dolgot?

GPeti1977

A gbrl panel laser módban az ezer soros M3 M5 parancsokat 1 másodperc alatt játszotta le, kipróbáltam
M3
S20
S40
.
.
parancsokkal is mert a lasergbrl csak ezeket küldi el, azt is 1 másodperc alatt játszotta le, bár a lézer fényében volt egy kis szemmel látható jitter.

000000000

"te szerencsétlen?!"[#ejnye1]

Nem unod ezt a stílust, neked miért szabad így írni?[#conf]
Mem tudnál csak a száraz műszaki tényekre koncentrálni a pár szokásos haveroddal együtt kihagyva az én személyes ok nélküli sértegetésemet?

Mert ugyebár mérési teszt adatokat még nem írtál, helyette csak fröcsögsz, vagdalózol.

Külön köszönet viszont annak a két embernek, aki viszont már írt mérési adatot, egy Mach3-as emberke is írhatna tesztidő eredményt a sokszínű, objektív igazság jegyében.

000000000

Íme itt egy fotó, amit az UCCNC topikból hoztam át ide. Nagyon idevághat, mint az egyik hibaforrás összetevő az időkezelési tényező, és ennek kapcsán jól látható egy lézergravír kivitelezési hibajelenség.

Na ezért van ezeknek a teszteknek kőkemény gyakorlati vonzata, és műszaki ok-okozat gondolkodásra késztető ereje.