Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

gaben

De gondolom az is jó eredményt ad, ha levonom az 1002 sorból az összes késleltetést, így 42sec jön ki eredményül.

000000000

Köszi az adatokat Gábor!

UCCNC esetén állítólag ebben a setup  ablakban lehet állítani akár nullára is az M3 deley értékét:

Próbáld meg kiszedni az 1000-et, és nullát beírni oda az 1. kódhoz.

gaben

Szia Tibor,

sikerült nullára állítanom őket.
Kereken 1 perc lett az első teszt eredménye.

gaben

Gép jellemzők lemaradtak bocs:
Win7 op.rendszer, Intel Core i7, 2.8GHz

zt2c4wh9

Svejk, ahogy már említettem múltkor Tibor már csak ilyen, szereti ferdíteni a dolgokat, úgy hogy az neki minél jobban megfeleljen. Azokat a műszaki paramétereket amik neki tetszenek azokat kiemeli amik nem azokat elhallgatja.
Ezt a "csicsavilágot" is csak azért találta ki, mert hát DOS alatt rajzolni párhuzamosan azzal, hogy végrehajtson neki step/dir jel generálást az ugyebár nem megy. Nem azt mondom, hogy nem lehet, de neki láthatóan ez a dolog nem megy. Múltkor is jót nevettem amikor azt olvastam, hogy ő ki se jelzi a tengely koordinátákat g-kód futtatás közben, mert az már "csicsavilág". Persze azt sem azért nem jelzi ki amit mond, hanem mert akkor máris nem tudna x GHz step frekiket generálni.
Mármár a röhej kategóriának tartom amikor azt írja, hogy azért nem jelzi ki a koordinátákat mert az nem pontosan annyi abban az időpillanatban amikor kijelzi.
Ennyi erővel semmit se jelezzünk ki, sőt, ne is vezéreljünk CNC gépet, hiszen a kijelzésnél a katódsugárcsőnek is idő mire kijelez, az LCD-nek is van frissítési frekije. A léptetőmotornak is időbe telik mire lép egyet. Sőt, tovább megyek, CNC gépet se építsen senki, hiszen már amivel megméred a gép mechanikai paramétereit, már az a mérőeszköz sem elég pontos ahhoz hogy utána a beállított steps per érték alapján egyáltalán ki merj jelezni bármit is.
Ha ezt a logikát folytatnánk, akkor gyakorlatilag az ember ne csináljon semmit, mert úgyse az lesz a végeredmény amit elméletben el szeretne érni.
És ő ezt nevezi mérnöki szemléletnek, illetve szakmai gondolkodásnak. Hát én is mérnök vagyok, illetve ismerek sok mérnököt és ez bizony nem az.

Szóval nagyon ferdék ezek a dolgok amikkel előáll állandóan. Hülyének nézi az embereket, szid mindent amit nem ő csinált vagy talált ki és közben pedig az ő dolgaihoz amikkel példálózik nem ad hozzáférést.
Mondjuk arra is kíváncsi lennék az ő szoftverével kapcsolatban, hogy hogyan oldja meg, hogy a felhasználó személyre szabja a makrókat, a felületet vagy akármit. Sejtem hogy sehogy, de mivel még senki sem látta közelről a progiját, ezért ez is csak egy sejtés marad. Választ se várok rá, mert tudom hogy ez egy kényes kérdés Tiborunknak és vagy nem válaszol rá, vagy a válasza trágár lesz. Szóval ha érdemi választ nem tudsz írni Tibor akkor nem is kérek rá választ. Trágárságot kérem mellőzni.

zt2c4wh9

Rákattintasz a mezőre (DRO), beírod az új értéket, nyomsz egy Enter gombot. Majd ha érvényesíteni akarod a beállításokat akkor Apply Settings gombot nyomsz.
Ha nem akarsz Enter gombot nyomkodni a bevitelek végén akkor kikapcsolod a Configban az Appearance settings fülön a "Validate settings with Enter key only" checkbox-ot és akkor nem fog Enter-t kérni a szövegbevitel végén.

Egyébként mit szeretnél megtudni? Hátha tudok segíteni információval.

gaben

Köszi Balázs, tegnap este megtaláltam én is.
Amúgy semmi extra dolgot nem várok, számomra tökéletesen működik az UCCNC és bármi amit eddig kitaláltam, hogy mit szeretnék csinálni vele, hibátlanul megy rajta.
Ezek nagy részét Dezsoe-nek köszönhetem, illetve persze Nektek. [#worship]
Csupán a kíváncsiság miatt futtattam le a G kódokat, hogy Tibor mit fog belőle leszűrni.

Üdv, Gábor [#wave]

000000000

"De gondolom az is jó eredményt ad, ha levonom az 1002 sorból az összes késleltetést, így 42sec jön ki eredményül."

Logikus gondolat, ha IGAZ LENNE a setup ablak tartalma.

Csakhogy amikor kinulláztad, 60 másodpercet kaptál, tehát sajnos az ablak "delay" paraméter műszaki igazság tartalma megkérdőjelezhető, hiszen jelentősen (~50%-al) eltér a valóságtól.
Arról már ne is beszéljünk, hogy ha nulla, akkor miért kapunk 1 perc futás időt nyamvadt 1000 db be-kikapcsolásra. Nyilván a 60 ms nem nulla, csak ezt próbálja neked bemesélni a program.

000000000

PSoft | 10218    Válasz erre      Tegnap 20:32:35    +⚐ Kedvenc    Törlés  |  [14468] [⫗]

"Aki lézerezik, tudja, milyen jelentőséggel bírnak ezek a lézerkapcsolási idők, nem árt ha tudja, mit tud a vezérlője."

Ez bizony...igaz!

[Előzmény:] Robsy, Tegnap 20:13:38 [14465]

svejk | 25491    Válasz erre      Tegnap 20:29:14    +⚐ Kedvenc    Törlés  |  [14467] [⫗]

Tehát továbbra is hülyének nézel.

PSoft és Svejk!
Most akkor igaz dolgokról szól ez a mérés vagy hülyének nézés? A kettő egyszerre nem lehet helyes, valós megállapítás, javaslom, döntsétek el egymásközt.

000000000

Erre a sok hazugságra, feltételezésre, műszaki nonszensz állításra még visszatérek, csak most se kedvem, se időm erre.

d46hvfrdr

Üdv!
Egy picit megszakítanám a feszengős hangulatot egy kis technikai kérdéssel.
Volna egy 80W-os Co2 csövem + MYJG-80W táp hozzá.
Ezt  ügye már M3-M5 kódokkal a sima analóg módon nem érdemes vezérelni.
Mi az a irány amit érdemes tartani a lézer vezérlésénél?
Inkább a gyakorlatbeli tapasztalatokon alapuló irány érdekelne, szóval aki használ is ilyesmit és tényleges tapasztalata van a témában.
A vezérlő egy UC300-as lenne nagy valószínűségél. Használata pedig vágás és gravírozásra lenne.

Köszi!

juhasz

Lézerrel próbáltad már?
 Szép hogy, "2.1 s : Robsy * T2- * Dos6.22 * P3/733 Hhz" viszont mi értelme is van?
Szerinted hagy nyomot a lézer ennyi idő alatt?
Egyszer gyakorlatban is kipróbálhatnád az elméleteidet.
Egyébként 100s GRBL 1.1 és 3dpburner a 2-es teszted. 5,5W-os lézerhez is gyors. Bár azt sem értem miért M3-M5, nekem egy db M3 parancs van a gkódban és 1 M5. A többi mind Sxx.

c2nsu773m

Az irány az , hogy felejts el a Mach3-mat!!!

d46hvfrdr

Hát, ezen már én is elgondolkodtam párszor, és igen, már megérett a dolog.

Kérdés, hogy UCCNC vagy valami önálló vezérlő legyen inkább az irány.
A lézernél a kérdés hogy a TTL jelet miként és hogyan érdemes kiépíteni.Már a Gkód miatt is. Ügye sokan egy motortengely step-dir kimenetéről oldják meg, vagy ez nem az igazi? Igazából azért lenne jó tudni hogy gyakorlatban mely megoldás az ami valóban a legideálisabb , mert akkor nem kell felesleges köröket, próbálkozásokat futni a gyakorlatban.
Arduinoval szerencsére szűkebb és egyszerűbb volt megoldani kis lézernél, de nagyobb gépen összetettebb vezérlőnél "picit" több lehetőség van. Szeretem én is ha gyorsabban és egyszerűbben mennek a dolgok...
Bár legtöbbször a kiforrott működő megoldások körül nagy köd és titkolózások lebegnek... És marad a saját tapasztalaton alapuló szamárlétrás előrejutás.

dezsoe

Kedves Tibor!

Még utoljára összeszedem magam és amennyire lehet, kulturáltan írok, pedig már egyre nehezebb. Nagyon szépen megkérlek, hogy a jövőben a nagylábujjaddal játszál, ha unatkozol. (Esetleg találsz mást is.) Tudom, hogy nem vagy hülye, tehát nem a képességeiddel van baj, egész egyszerűen csak nem akarod felfogni, amit mások leírnak. Kicsit a Däniken-félékre emlékeztetsz, mert téged sem zavarnak a tények, ha valamiről van egy elképzelésed.

Hogy konkrétabban fogalmazzak: megint kezded az előzményben az időzítéseket elemezni és aljas módon, rosszindulatúan jellemzed a programot és ezen keresztül a készítőit. Fogd már fel végre, amit az UCCNC topikban 15-én és 16-án többször leírtunk, hogy az M3-M4-M5 makrók szöveges makrók, így van fordítási, betöltési, ellenőrzési stb. feladat vele, mielőtt végre lehetne hajtani.

De ez téged egyáltalán nem érdekel, mert szétvet a rosszindulat, és csak hajtogatod a demagóg idiotizmusodat, a tényeket és kapott információkat teljesen figyelmen kívül hagyva. Csak és kizárólag olyan adatot fogadsz el, ami beleillik az általad alkotott képbe. Rajtad kívül bárki, aki csak létezik, folyamatosan hazudik, szakmailag nulla, és különben is, ki engedte meg, hogy egyáltalán létezzen és véleménye legyen? Pláne, tiédtől eltérő?! Csak az utóbbi pár alkotásodat olvasd vissza, és nézd meg, hogy hány embert rágalmaztál meg. Ha összeszámoltad, akkor vond le a következtetést, esetleg mondd el a kezelőorvosodnak. (Remélem, hogy van!) Szánalmas vagy. Még haragudni sem tudok rád igazán, csak sajnálni tudlak: rossz lehet ilyen lelkivilággal élni.