Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

beuegweae

Igen, 99%-ban ez,  a görgők lefékezve is csúsznak. A fókusz szerintem 50.3 mm, de persze a fene tudja... Sajnos nem sok időm van szenvedni vele, 5 meló mellett ez a pihenés (1-2 óra /nap) A vele adott rugós szorító belső mélysége biztos nem jó, a teszt alapján a ráhelyezett (tehát rá, ne bele=60mm) cuccra van fókuszálva a sugár. Már agyalok a változtatható asztalon, nem olyan nagy cucc, csak  ki is kellene jelezni valahol...na, majd alszok rá 1-2-t. A fejfúvásra nem találtam meg a hivatkozást, így hülyén halok meg. (majd Svejk segít :) ugye? :)

PSoft

Persze...én se úgy gondoltam.:)

"(fogalmam sincs, ez mit jelent, beskálázták valamire)"

Ha 40W-os a csöved,és 25%-on ment, akkor kb. 10W-tal történt az üvegre "vésés". Anódáramban ez, 4-6mA körül van valahol.

beuegweae

Jó Isten áldja kezed/lábad,  látom lehet agyalni 100-felé. ...hát ez van, mikor jönnek az ötletek. Piros pointer becsatolására van van valami olcsó sugárhasító/egyesítőre ötleted? Ahogy elnézem, ezt mindenki megspórolná, iszonyat árú cucc lehet.

LittleSV

Kereső? :) Annyiban igazad van hogy nem ebben a topicban írtam be.

link

[#t134p18650#]

beuegweae

Köszönöm az infót. Csak azért értetlenkedek, mert papírnál 10% alatt semmi sem történt, 13%-nál meg eltűnt a papír. Tehát valami nonlinearitási dolgot érzek, ilyenkor van az, hogy a tapasztalt kolegákra hallgatunk! Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, lehet, hogy sültgalambot várok (amit mások sok-sok tapasztalattal
már kiszenvedtek), így  hatványozottabban köszönöm az információkat (... volt osztálytársam a kérdésekre: "kaparja ki magának mindenki a dolgokat"... KÖSZI!!!)
Különben nem cég vagyok, csak van egy masina...és érdekel.

LittleSV

???
1. Veszel olyan lézercsövet amiben benne van.
2. Veszel 5$-ért egy műanyag kis konzolt amivel a fejre lehet erősíteni egy pointert. Ezt persze munkadarab vastagságtól függően állítani kell(het).
3. Veszel 2db vonal lézert, és az egyiket a lézer fej elé a másikat mellé szereled fel, így a két vonal találkozása mindig a lézer fókuszpontjában lesz (feltéve ha a fókuszpont a fej középpontján halad át).

beuegweae

Köszönöm, ezen az oldalon még béna vagyok... Valahogy nem egyezik a logikámmal az egész, de majd...egyszer :) Meg tudom ám tanulni, csak újonc vagyok. Tudod, így jár az, aki lakatosműhelyben nő fel és informatikus lesz :) Ritka az ilyen balfék.

LittleSV

pointer tartó
Ez volt az ebayes megfigyeléseim között, bár én két vonallézert rendeltem inkább...
Kicsit rám fért volna a lakatosműhely légköre, akkor most nem kontárkodnék a cnc-vel :)

beuegweae

"1. Veszel olyan lézercsövet amiben benne van."
- nem veszek, mert nincs miből/miért/ez van a készülékben
" Veszel 5$-ért egy műanyag kis konzolt amivel a fejre lehet erősíteni egy pointert. Ezt persze munkadarab vastagságtól függően állítani kell(het)."
- Igen a "(het)"-en van a hangsúly. Sugárbetoldás az ideális, de húzós, a "ferdén odaragasztunk egy pointert" dolog meg... hát lehet, hogy igazad van, ilyen cucchoz más nem jár, de ...gondoltam hát ha valakinek van zseniális ötlete...Jó, hát próbálkozni csak lehet, nem?
3. Ez olyan megerőszakolása a problémának, különben lehet hogy jó, azért kérdezgetek, hogy legyen min agyalnom! Köszönöm a gondolatébresztő javaslataid! (természetesen miután leleveleztem a szétégett ventilátort az eladóval...)
Ot:on
Most ugrott be, hogy amikor lefóliázott fogorvosi lézereket vertünk szét, akkor azokban 1-1.3m-es  csövek voltak...ha tudtam volna, az mi...
Ot: Off

LittleSV

Idéz3. Ez olyan megerőszakolása a problémának

Én nem gondolnám. Ez az egy biztosan, és pontosan működik ráadásul a legolcsóbb megoldás (a K40-hez megfelelő szintű).

beuegweae

Igen, valahol igazad van, sajnos, mivel én nem vagyok gépész illetve nem napi szinten használom EZT a technikát, ettől függetlenül 1 hét alatt kitapasztaltam, hogy a fókusz/ fókusz hiba milyen  furcsa dolgokat okozhat (mondjam, hogy majdnem felgyújtottam az egészet? Igen! Rossz fókusszal!). Célzásnál a fix "telepítés" ...hogy is mondjam, jó, de nem elég, főleg, hogy igazából én "csak" azt szeretném, hogy a 0,0 az 0,0 legyen. Tudom, lehet ragozni és van mit tanulnom/tapasztalnom és a végén akár kisdoktorit is írhatnék  csak  pozicionálásból (/hibából) inkább kérdezek. Valószínű, egy jó megoldás esetén (minimális hiba) a maradékot "rosszd le" (már bocs) lesz a vége. Igazából csak érdeklődöm, mivel szívtak mások és hogy nekem ne kelljen itthon végigjárnom a szamárlétrát. (úgy is kell, csak hát pupák reménykedik...)

PSoft

" Ezt persze munkadarab vastagságtól függően állítani kell(het)."
- Igen a "(het)"-en van a hangsúly."

De, miért is kellene állítgatni?
Ha a "piros pöttyödet/keresztedet" egyszer pontosan a fókuszpontra állítod, mitől is "mászna el"?
A Fejnek, és a pointerednek közös, fix a felfogatása, az nem vándorol.

A fókuszpont, a lencse teteje/felső síkja, és a munkadarab felülete közötti távolság.
Esetedben, ha 2"-os a lencse, ez, 50,8 mm.
Ha ott találkozik a két, vagy három sugár, akkor ok.
Oda, arra a magasságra állítod a munkadarabod felületét,mert...ott a fókuszpont.

A munkadarab vastagság, ettől -ban, negatív irányban jelentkezik.

LittleSV

IdézHa a "piros pöttyödet/keresztedet" egyszer pontosan a fókuszpontra állítod, mitől is "mászna el"?

A munkadarab vastagság, ettől -ban, negatív irányban jelentkezik.
Így igen, de nálam az "asztal" magassági pozíció adott így egy 5cm-es hungarocell lapnál a pointer sugara nem keresztezi a lézer fókuszpontját (azaz keresztezi csak nem a munkadarab felületén.
Az igaz ha az asztalt tudom állítani és a munkadarab felületén kell lenni mindig a fókuszpontnak akkor a fent említett probléma nem jön elő (márpedig fókuszálni a felületre kell(ene) csak ennél a gépnél kissé nehézkes megoldani.

PSoft

Ezért volt a gép hozzám kerülte után, szinte az első dolgom, az asztalemelés korrekt megoldása.
Amíg az nincs meg, tényleg csak "játék" az egész, nem is várható el a géptől "komoly" munka.

juhasz

Azt tudod állítani a $120 és a $121 átírásával.
Nem kell belenyúlni a forrásba.