Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

90jv6ys7

Sziasztok!

Ki milyen programot használ a gépe vezérlésére? (Arduino CNC shield + GRBL) Ha lehet kérni, nevezzetek meg minden programot, ami használatban van a lézeres munkáitok során.
(Például: tervezéshez Adobe Illustrator, vágáshoz 3DPBurnersender stb)

A válaszokat előre is köszönöm!

000000000

"Ez a klikkelős csicsavilág néha, meg-meg tréfálja az embert."

Van ilyen, nem tudom az okát, nem is értek a net rejtelmeihez.

Nem csináltam semmit azóta, valószínűleg hirtelen sokan klikkeltek, a letöltésre, és nem győzte a szerver!:)
Örülök, ha már minden ok., akkor csak jók a linkek.

gaben

Megy az UCCNC-n, de miképpen lehet a delay paramétert nullára állítani, hogy ne egy örökkévalóságig tartson? [#fejvakaras]

PSoft

Én is örülök , hogy...jókedved van!:)

000000000

Komolyan mondom, nem értelek, miért írkálsz ilyet?
"Tibor, ne nézz már hülyének bennünket, tudod Te jól a pontos adatokat.."

Nem nézek hülyének senkit, nem tudom, csak sejtem az eredményt. Egy embert kértem meg magánban, mert én nem foglalkozom WinX alapú CNC vezérlővel, így nincs is ilyenem, nem tudom futtatni, csak a saját fejlesztésemet.

Az UCCNC topikban te magad is méricskétél.
Ezekkel a teszt G kódokkal objektíve összemérhető teszteket tettem lehetővé, hiszen bárki letöltheti, szembesülhet at ereményekkel. Arról én nem tehetek, hogy valószínűleg nem lesznek túl jók ezek bizonyos vezérlőknél.

Aki lézerezik, tudja, milyen jelentőséggel bírnak ezek a lézerkapcsolási idők, nem árt ha tudja, mit tud a vezérlője. Akit meg nem érdekel, ne teszteljen.

000000000

UCCNC-re az 1.-t és a 4.-t teszt G kódod javaslom.

svejk

Tehát továbbra is hülyének nézel. :(

Épp a múltkori méricsgéléseim fényében ez nem teszt, hanem önfényezés, mit nem homályosít el az a senki által vitatott tény sem, hogy a DOS ilyen szempontból verhetetlen.
Ergo kár tesztelni.

No, leakadok a témáról.

PSoft

"Aki lézerezik, tudja, milyen jelentőséggel bírnak ezek a lézerkapcsolási idők, nem árt ha tudja, mit tud a vezérlője."

Ez bizony...igaz!

vadember

És ha valaki kiméri hogy milyen lézerkapcsolási időket tud a vezérlője, van rá lehetőség, hogy ezeken javítson. Ha igen, akkor mik a lehetőségek?

000000000

Te eleve makrókat írtál és szubrutin hívással.

Ezek pedig sallangmentes, közvetlen teszt G kódok, a lehető legkedvezőbb végrehajtási feltételekkel, hiszen semmilyen elmozdulást nem tartalmaznak. Csak annyi a tesztelt CNC vezérlő feladata, hogy egy nyamvadt 1 bites kimeneten ki-be kapcsolgasson minél gyorsabban.

Szerintem tehát lézerezőknek alapvető, hasznos tény adatokhoz lehet így jutni, és nem árt azt tudni, mi mennyi, mi a valóság. Persze lehet alternatív valóságban is élni, de a műszaki élet nem erről szól, ha picit is komolyan vesszük.

PSoft

Amiről lentebb/előbbre írtam...
(cső, vagy táp?) hibás kínai K40-es gép.
Azóta már ok! Táp csere megoldotta a problémát.

De, nem is ez a lényeg.
Ez a gép, érdekes módon (még elég újszerű lévén)tudja a gyári specifikációkat!
Miszerint, a valóságban is 500-550 mm/s sebességgel rója a sorokat gravírozásnál.
Ilyen sebességnél azonban már, szemmel láthatóan...fogynak a vezérlő képességei.

Persze nem lóverseny ez, hobby lévén, ráérünk...nem sietünk sehová![#nevetes1]

zozo

Érdekes lenne még egy olyan is, hogy pl. :
F30000 (mm/min)
G1 Z0
G1 Z-0.001
G1 Z0
G1 Z-0.001

000000000

Ha azt mondják egy kódra, hogy gyors működésű, és az valóban az is, akkor furcsa lenne, ha egy "ravasz" mozgásutasítás végrehajtás beelőzné. De majd ezzel is játszadozhatunk, generálok ilyesmi G kódot is szívesen, ha lesz pár teszt eredmény, lesz mihez hasonlítani.

000000000

Még egy kis értelmezés a futási időhöz, bár azt hiszem ez egyértelmű.

Szóval ha pl. 100 s az eredmény, akkor 2. 3. 4. esetében 100/100000 = 0.001 s egy kód végrehajtási ideje (1. esetén csak 1000-el kell osztani az időt). De itt ha bekapcsolok valamit, ki is kell, így a periódus idő 2*0.001=0.002 s. Ez pedig a példánknál 500 Hz-es maximális kapcsolási frekvenciát jelent, amiből már sok minden számolható, kikövetkeztethető a lézer feladataink kapcsán.

gaben

A 3. és a 4. teszt eredménye 2perc 6másodperc.
Az első lefutott 17perc környékén, de itt a késleltetés 1000msec, amit nem tudtam változtatni.