Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

De miért mentek ki a divatból? Mármint a huzalos mozgatások. Egyszerű, könnyű, kevesebb nyűg van vele mint egy fogas-szíj hajtással. És gyanítom (bár nem vagyok biztos benne), hogy egyenletesebb a meghajtás, mint egy fogas-szíjnál, ahol a szíj nyúlása és a tárcsa kopása miatt mindig lesz egy kis "döcögés".

frob

ezen jobban látszik mint a kis képen..
viszont ezen a picike keréken nem törik meg a szíj?
meg hát az erő, azért egy 1:2 áttétel is dob egyet a dolgon
de így direktben mit ér egy léptető?
vagy már inkább szervó?

frob

ú a csába nem gondoltam, hogy nem méretezi át az oldal, bocsi...

4ybj8h3c8

Masszívra kell tervezni, hogy működjön. Nincs túl sok szervízigénye. Nem kell évente komplett új készüléket venni és kidobni a régit. Ha mégis gond van vele, nem elég ráküldeni egy betanított droidot amelyik a piros leddel világító panelt kivágja, betol egy újat és számláz...
Csak néhány indok...

Kelepeisz Lajos

Ez a hajtás nagyon jó találmány láttam ilyeneket nagy vágógépeken, pl plazmán, csak nem szíjjal hanem fogasléccel. De én mégis úgy gondolom hogy nem biztos hogy alkalmas lenne egy 40-100w körüli vágó gravírozó gépre, több okból kifolyólag is, mégpedig hacsak vágni használnám a gépet akkor tök jó lenne, de így hogy egy 40W-os csővel akár 400-500mm/sec el is lehet gravírozni ott nem hinném hogy jó ötlet lenne még egy közel 800g körüli cókmókot futkároztatni, sőt evvel a súllyal talán nem is lehetne.
Ráadásul evvel a hajtással 3db motor kellene.
Még a trapézmenetes hajtáson gondolkoztam, de azzal meg nem lehet ekkora sebességet elérni, szerintem.
Ami szerintem jó megoldás lenne az szíjak rezgésmentesítése, úgy hogy valami anyaggal pl filc-el meg lenne támasztva, vagy valami kefeszerű tárgy lenne betéve a szíjhajtásba. De valószínűleg megint csak túlgondolom a dolgokat hisz nem egy gyártónak vannak 1 méter feletti munkaterületű gépei amik szemmel láthatóan natúr szíjhatással vannak ellátva, pl Pmax, Alfalézer, STB...

Egy példa:
Lézer teljesítmény
100 (120) Watt
Lézersugár forrás
Fix töltésű Co2 lézercső
Megmunkálható méret
1600*1200 mm
Hűtési típus
Folyadék-vízhűtés
Gravírozási sebesség
0-50 000mm/min
Vágási sebesség
0-18 000mm/min
Repozíciós pontosság
0.01mm
Hálózati feszültség
220/230 Volt
Energia fogyasztás
Max. 1200W
Vezérlő szoftver
DPS vezérlő rendszer
Szoftver kompatibilitás
CorelDraw, AutoCad, Photoshop
Működési hőmérséklet
0-45°C
Operációs páratartalom
5%-95%
Súlya
400 Kg

000000000

Kelepeisz Lajos

Kelepeisz Lajos

Légyszíves cáfoljatok ha ti máshogy gondoljátok, szívesen beszélgetnék.[#wink]

PSoft

"Ráadásul evvel a hajtással 3db motor kellene."

Nem kell három motor.
Az "Y" egy db. motorja, az "X" valamelyik oldalára szerelve, együtt fut az "Y"-nal.
Könnyen megoldható, az "X" tengelyen végig, vagy átfutó "merev" tengely a másik oldal hajtására.

Kelepeisz Lajos

Igen, mondjuk a fej mögött elfére egy átfutó tengely de még mindig úgy gondolom hogy egy ekkora teherrel (motor+fej+szerkezet) nem lehet elérni a 500mm/sec.
El is felejtettem megkérdezni Béla neked mekkora sebességgel rohangál a fej, jól gondolom hogy nem tudsz max teljesítménnyel gravírozni?

designr

Akár golyós orsóval is..
csd3 ac servo tes

PSoft

Átgondoltan tervezve, mehetne az a "tengely" magában az "X" gerendában is, mintegy...elrejtve a holt térben.(feltéve, ha "üreges" aluprofil a gerenda)

400mm/s fejmozgás felett, gravírozásnál már sokszor...kevésnek bizonyulnak a K40-esbe épített vezérlő képességei.:(
Ennek ellenére én úgy gondolom, a 350-400mm/s hobbiban, nem egy olyan "rossz" sebesség a CO fejnek.

Kelepeisz Lajos

Azt a betyár nem is gondoltam hogy így tudja kapkodni a lábait a géped, ez betyáros.

Kelepeisz Lajos

Váóóó, ez már döfi, kár hogy ez egy brutál drága kis mulatság, de viszont nagyon látványos.

Kelepeisz Lajos

Tudtam beszélni Tihany Robival, kedves volt válaszolt a kérdésemre és megengedte hogy ide is kitegyem, hátha mást is érdekel.

"Robi!  A hobbycnc fórumon éppen azt tárgyaljuk hogy a nagy méretű gravírozó gépeknél amiknek a munkaterülete bőven méter felett van pl: Alfa LCE-5, hogy van kiküszöbölve a nagy sebességen járatásból származó szíj rezonálás, egyáltalán van valami külön intézkedés azon felül hogy jól ki van feszítve a szíj? Ha megkérnélek tudnál ide vagy a Hobbycnc fórum lézertopikjába  válaszolni? Köszönöm

Szia! Ezek a lézergépek is 3 fázisú léptetőmotorokkal vannak szerelve, sima járásúak nincs semmi ami a szíj rezonálás ellen lenne alkalmazva. De én még szerencsére nem tapasztaltam ezt a jelenséget. A szoftferben van pici kottyanáskompenzáció ami esetleg gondot okozhat de ezen kívül semmi. Ezenkívül azt sem mondanám, hogy túlzottan meg lennének feszítve a szíjak úgy fogalmaznék átlagosan, csak ne lógjon ívesen.

Értem, amúgy milyen szíjakkal vannak szerelve a gépek ezeken is 15mm széles HTD-3m szíjak vannak?

Igen, 3M de így hirtelen nem emlékszem milyen széles. Hétfőn tudom megmérni"