Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Az nem plexi ahogy a videó nevében is van, hanem ÜVEG !
Csináltam már ilyet a 2.5 Wattos kékkel !
Valami matt fekete olcsó festékkel leköpöd az üveget aztán a nitro hígító lehozza.

000000000

Mellesleg a plexit úgy megsikálod egy papírtörlővel mint a videón utána ki is dobhatod olyan karcos lesz !

000000000

igen üvegre tiszta a sor ezért kérdeztem a plexit probálték e már 450nm re....

000000000

Itt leírtam a lényeget.

[#t169p13219#]

000000000

lehet cipőbox lesz a megoldás vizel lemosható gravir után plexiröl[#vigyor2]..[#nevetes1]

Kelepeisz Lajos

Uraim ki tudnánk tárgyalni egy témát, hogy oldják meg nagy CO lézereknél hogy magas sebességen való járatásnál ne remegjen be a szíjhajtás értem itt az 1m feletti munkaterületű gépeket, egy rezgő szíj csúnyán meglátszódhat mondjuk a gravírozáson, vagy egy vektoros rajznál ahol gyorsan lehet mozogni, ott kifejezetten esélyes ez a jelenség?

000000000

Fordítsad meg a hajtásrendszert !
A szíj lesz fix ráfektetve a gerendára és a motor rohangál az optikával.
Mindenféleképpen kompromisszumokat kell kötnöd !

PSoft

ha úgy csinálod, ahogy Pál is mondja...
Tud az rohangálni rendesen, "remegés" nélkül is.

000000000

Az általad betett képen ez még 1 fokkal jobb mivel a gerendára egy fordított szíj van felsütve aminek a fogprofiljai egymásba illenek a felett lévő szíjjal. így kiküszöbölve a hosszlengést és pontosságot növelve.  
Maga az eredeti gyári megoldás iszonyat drága, abból egy nagyon jó minőségű golyósorsóst is lehet venni.
Homemade sokkal kedvezőbb előállítani.

PSoft

Játszottam én ezzel az omega hajtással egyidőben.:)

Egy HP-xxx tintaköpő fejszervóját "ültettem" át egy az egyben, Festo lineárra.
Igen fürge, villámgyors kis teszt mechanika lett belőle.
(ha jól emlékszem, még a DSSC volt a vezérlő a tesztelésekhez)

A képeken még nem, de később... a gerendára ragasztott ellenszíjat is tettem alá.

RJancsi

Sokáig használtam egy A3-as x-y plottert, amiben a két motor állt, és a corexy-hez hasonló elrendezéssel de nem fogas-szíj hanem invar huzal mozgatta a szánokat. A motor tengelyeken sima (ám kemény krómozott) köszörült hengerek voltak, és azokon kb. 4-5-ször volt körültekerve a huzal. Nem csúszott, nem nyúlt, nagy sebességgel is pontosan dolgozott. A huzalok egyik vége fixen be volt fogva, a másik egy ráfűzött nyomórugóval volt feszítve. Sokkal olcsóbb megoldásnak tűnik a fogas-szíjas megoldásnál, bár az invar huzal árát nem tudom, de jó sok fogas-szíj tárcsát lehetne megspórolni egy ilyennel. Mi a véleményetek erről?

000000000

A jó öreg DSSC ! [#nevetes1]
Nekem is ment vele gép.
Mellesleg tudod mit takar a 4 betűs rövidítése ?

PSoft

Igen, tudom.:)

000000000

Biztos ?
Mert sokan rosszul tudják !

PSoft

Valóságos mechanikai remekművek voltak azok a plotterek, fénymásolók/scannerek.
De sokat szétbontottam 'anno...léptecsekre vadászva!:)
Még, megvan az "ezeréves" Mustek MFC-600S A4-es scannerem.(dia feltétes)
Abban is ilyen invar huzalos mechanika van.
(majd mielőtt kidobom, szétszedem/körbefotózom, azt jól megmutogatom a boncolósban) :)