Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Konkrétan már nem rosszakodnak szálpolírozással !
Hegesztettem már jó pár végpontot, sőt idehaza is optikán kötöttem össze a rack szekrényeket.
Az optikai pigtail-t "olcsón" meg lehet venni arra rá kell húzni a speciális zsugorcsövet.
Meg kell csupaszolni a szálat és a pigtail-t (a részletekkel nem untatnálak ) majd méretre vágni és mehet a hegesztőgépbe aztán zsugorítás.
Mondjuk amivel szoktam hegeszteni egy ősrégi gép, de ennek ellenére tükrözi a Japán precizitást.
A pigtail másik vége meg már konyhakész, csak be kell pattintani a kifejtőtálcába aztán csóközön.
De az ilyen szálból kilépő fény közel sem nyaláb !
Ahhoz még egy elég komoly optika is kell, hogy azt talán megmunkálásra alkalmassá lehessen tenni.
Mivel az optikai szálban ide oda verődő sugár a végén kilépve eléggé szétszórtan érzi magát.
Mellesleg valahol a dobozok mélyén leledzik egy régi orvosi lézerfejem.
Annak az elején és a végén is van egy kis optika.
Ha megtalálom csinálok pár képet.

000000000

Megnéztem annak a lézernek az adatlapját.
Eleve már ott elvérzett, hogy infravörös !
Egy 5 wattos kék kenterbe veri megmunkálás tekintetében !
Az infravörös fény energiája a legkisebb.

GPeti1977

Kaptam egy régi yag lézer 1064nm fémre jelölő gép (marker) galvo egységét, van benne két galvo motor, F-theta lencsével, tükrökkel. Csak nem tudom mire használni. A CO2 lézerre átalakítani nem olcsó mert 20ezer a tükör, 100ezer a lencse. Kékre sem nagyon lehet mert ahhoz nem kapni tükröt sem, bár egy Newton távcső segédtükörje jó lenne, illetve lencsét sem találtam, de leget oda jó a sima üveg lencse is de abból is kettő van benne ha jól látom; plusz elektronika, szoftver.

x5izpkum

Ha lesz valaki, aki FIBER lézert össze tudja állítani, akkor én is megbíznám, egy 110mmX110mm-es munkaterületű érdekelne, ahhoz megvenném a hozzávalókat. A kiskínai árul ilyet, 20-30W-os méretben, de olcsóbban kellene, tele az Ebay részegységekkel, hátha azokból valami jobb is összejön.

000000000

Milyen lencse és tükör van benne ?

aetkpm63

Köszönöm a válaszokat sanyi és Pál! [#worship]

Optikát tanultam az egyetemen, de gyakorlatban sajnos nem sokat használtam, száloptikát pedig egyáltalán nem.
Alapvetően a hullámhossza nem probléma. Kicsit különbözik a dolog a klasszikus megmunkálástól, nem kell elpárologtatni az anyagot, csak megolvasztani, sokkal többet számít az elnyelődés. Igazából ezért használnak CO2 lézert is, pedig elméletben minden téren rosszabb. Nagyobb hullámhossz miatt nehezebb fókuszálni, nem lehet gazdaságosan q-switchelni (tudtommal egy gyártó gyárt AOM-ot hozzá), de kb. minden polimer majdnem 100%-ban elnyeli.

Azért lett infra, mert ehhez sokkal könnyebb optikai elemeket szerezni, mint az UV-hez, és az elnyelődésben sem számít valami sokat. (a pulzált lézer az elnyelődést nem , hanem a hővezetést befolyásolja, ezért nagyon jó fémekhez, meg mert elpárologtat egy vékony filmszerű réteget, de ez egy bonyolult történet). Ez még mindig jobb alternatívának tűnt, mint a kínai diódás lézerek, volt egy 1W-os 450nm-es darabom és alig tudtam 100 mikronra fókuszálni, jó minőségű lencsével .Az elnyelődést úgy oldom meg, hogy grafitos PA 12 port használok, nagyon kicsit módosítja a szilárdságát, de drasztikusan javítja az elnyelődést.

A két fő problémám az üvegszál, és a Galvo, A galvonál nem vagyok biztos, hogy a kínai darab el fogja bírni ezt a teljesítményt, üvegszálas lézer pedig még nem használtam. Sajnos a keretem nem engedett meg egy komolyabb galvot.
A vezérlést megoldom egy Arduino DUE-vel (van benne 2 csatornás 12-bites DAC), igaz így csak 40 mikron lesz a felbontás, de tesztre bőven elég, ezért nem számít annyira a nyaláb minősége. A program már úgy ahogy kész van, azt a 40kHz-et bőven tudja, ami nekem kell ehhez.

x5izpkum

Van megfizethető áron lencse a fiber lézerekhez kicsit nagyobb méretre? Pl. A5 (150mmX200mm) vagy ez már sokkal drágább lenne, mint a szokásos 110mmX110mm? (mi kell a nagyobb mérethez? Sokkal nagyobb teljesítmény, nagyobb méretű lencse?)
Valaki esetleg tud egy olyan megoldást, hogy a szokásos CO lézerbe egy fiber lézer forrást tesznek? (tükrök és lencse cseréje után nyilván) Mi kellene ehhez? (a gyári fiber lézerben állítólag nem a lézert kapcsolgatják ki/be, hanem valami a lézer fényforrás elé megy be/ki, de lehet , hogy ez a YAG-nál van)

000000000

frob

titán alumínium
hővel és elektromos árammal anódos bevonatképzés is szabályozható a kialakuló oxid réteg, aminek vastagsága meghatározza a visszavert hullámhosszokat, ezzel a technikával amit linkeltél akár színes képet is lehetne rá készíteni!

titán színezés

sasi

Ezt az oktató videót én is csak az előzetese lapján, valamint a tartalomjegyzéke ismeretében tudom megítélni. Ezek alapján korrektnek és nagyon kedvező árúnak gondolom.

Van olyan oktató anyaguk, melyet megelégedéssel használtam. Az ár-érték arány szerintem jó!

GPeti1977

leírtam egyértelműen hogy megtaláld.
LencseEbay

000000000

450nm megoldáshot valoszinü a lencséken valo áteresztö réteg blokolná ezt a tartományt ebben a résznél ha van réteg a lencséken...
Tükör nem kel spéci 450nm kb 10x10mm 2db 15...20$ kerülnek...

Ehez a galvó fejhez van meghajtás + szoftvered kilátásba?

000000000

Ezt nem ismertem de othon nem gyártható le.....[#wilting][#shakehead][#szomoru2]

GPeti1977

Szerintem meg tudom írni, a step / dir jellel egy előre- hátra számlálót hajtok, célszerűen mikrokontrollerrel, ami egy lehetőleg külső A/D átalakítónak adja meg az alapjelet mármint a kimeneti feszültséget, ez megy egy nagy áramú erősítőre, még nem néztem hogy az enkóderből kétfázisú négyszög vagy analóg jel jön ki, ha analóg akkor lehet műveleti erősítőkkel egy PID szabályozó kapcsolást létrehozni, de mikrokontrollerrel is megoldható, meg biztos kell valami nemlinearitás kompenzálás, de ha másra nem lesz jó akkor kiírom egy lézer pointer-rel a falra hogy hány óra van...

000000000

komparátos bemenet végfok a vissza csatolás elfordulás cégpontig ami komolyabb redszereknél mágneses alapon van figyelve (maga a galvo analog multiméter felépités) .....
DAC+ szoftveres alkakmazás rész érdekelt volna ha meg lene! Van gyári galvo+ meghajtás ugy 40kpps ig birja hibba mentesen csak dac+ szoftver kelene még hozzá!