Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Bocs, az osszes hozzaszolast nem olvastam el...

000000000

Sziasztok!
Van sejtése valakinek, hogy egy Robotron S6130 elektromos írógépben milyen léptetőmotor lehet, és fel lehet-e használni CNC célokra?

000000000

Hali!
valszeg olyan motorok, mint amiket István árul /az első kettő robotron SPA/.ezeket kisebb mechanika /fa, műanyag ill. műanyag/fa/alu kompozit/ mozgatására tudod használni, még nyákot is tudsz vele marni.

000000000

Sziasztok

Anno vásároltam néhány motort Istvántól, a Típusa Sanyo 103-820-2. Ha jól emlékszem, akkor István "Góliát" motorként hírdette. Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e ezekhez a motorokhoz adatlapot? Milyen tapasztalatok vannak vele? Elég nehézkes a mechanikánk, így el kellene dönteni, hogy elegendő-e ez a motor, vagy szerezzünk be másikat.

Robika37

Üdv !
Építek egy cnc esztergát és ehhez kötődően az lenne a kérdésem,hogy a léptetőmotoroknál mitől függ az elérhető max lépésszám/perc?
bocs ha nagyon zöld a kérdés
a gyorsjárati funkció miatt lenne fontos, ollan
750mm-re sikeredett a csúcstávolság

sasi

Üdv' mindenkinek!
Hátha valakit érdekel: Sanyo Denki léptetőmotorok teljes választékát kínálja a http://www.q-tech.hu" TARGET=_fnew>Q-TECH,melynek árlistája http://www.sasovits.hu/cnc/motor/q-tech-lepteto_arlista.zip" TARGET=_fnew>innenletölthető.
sasi

5bzs27u7

Üdv.

Érdekelne a lista de rosszul töltődik le,
elküldenéd?

000000000

Én sem tudom megnyitni!

ifarkas

A .zip-et át kell írni xls-re és táblázatkezelővel meglehet nyitni.

000000000

Nade hogy a retekbe lett ebből ZIP?!

sasi

Bocsánat, feltöltéskor összekevertem valamit, kijavítottam, már ZIP-be van az árlista.
sasi

000000000

Sziasztok!
A léptető motorok kiválasztásánál milyen tulajdonságokat kell figyelembe venni?
És honnan lehet beszerezni őket újan esetleg használtan?
köszi

000000000

Szia Csuszka!
Mechanikai sezempontból a max. tartónyomatékot, a megengedhető frekvenciát (a fordulatszám fő paramétere) és a fordulatonkénti lépések számát. A max tartónyomaték. Hobby célokra a kb. 0.4-2 Kg/m nyomatékú léptecsek kíválóan megfelelnek. A gyengébbel inkább csak rajz ill. gravírozó gépet, míg az erősebb motorokkal akár fémmegmunkálására is alkalmas CNC marógépet vagy esztergát készíthetsz. Árak kb 2000 Ft-tól akár 40000 Ft-ig is terjedhetnek elsősorban annak függvényében, hogy új-e vagy régi a motor. Nézd meg SASI kollégánk árlistáját. Elektromos szempontból célszerű olyan motort venned amelyet a fórumunk tagjainak többsége által használt PROFI1 vezérlő optimálisan tud kezelni, azaz: a 4-12 Voltos, 0,5-2A-es, un.5, 6 vagy 8 vezetékes unipoláris motorok. Sajnos olcsóbb (használt) léptecseket csak a netről szerezhetsz be.  

000000000

Bocs' de a nyomaték mértékegysége Nm és nem kg/m! De ha netán a régi jelölésű mkp-ként gondoltad, akkor 2 mkp az meg hobby gépnek igencsak rendes, merthogy 20 Nm.

000000000

Szia Imi!
Ne vitatkozzunk most a fizikáról. Mióta én az egyetemet elvégeztem összesen háromszor volt már mértékegységváltás. Csak az egyszerűség kedvéért mondtam Kg-ot. Lényeg az, hogy nem árt ha igenis erős a motorod pl. akár 20Nm. Hatékonyan, komolyabb előtolással fémet csak erős motorú és súlyos vázú géppel lehet megmunkálni. Többek között emmiatt a neves gyártók (pl. ISEL) már nem is  léptetőmotorokat hanem sokwattos un. szervómotorokat használnak. Azokkal a nagyobb teljesítmény, gyorsabb üresjárat és az encoder miatt nagyobb pontosság érhető el.