Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

na  visszaolvastam a szervo motorokrol nem sok szo esik, végülis arra lennék valojában kiváncsi hogy a léptetömotor jobb e valamiben a szervonál

pn76ruzzi

Szia!

Igen!

Olcsóbb, könnyebben beszerezhető. Amúgy nem. :-)

dzsolt

000000000

Hát részben Te is kaptál választ az előző hozzászólásom végén.  
Egyébként igazad van. Sajnos a téma ami ezzel foglalkozott (nem részletezendő okok miatt) törölve lett.
Léptetőmotor előnyei: könnyű pozicióban tartás, nagy nyomaték alacsony fordulaton, könnyű vezérlés.
Léptetőmotor hátrányai: magas fordulaton csökkenő nyomaték, kvantált elmozdulás (többnyire 1,8°/step), vezérlés nélkül egyáltalán nem megy.
Servo motor előnyei: magasabb fordulatra képes, gyorsan eléri a max fordulatszámát, a vezérlésből (ami már inkább szabályozás) adódóan a mozgása akár folyamatos is lehet (függ az enkódertől). Vezérlés nélkül is működik.
Servo motor hátrányai: alacsony fordulaton kis nyomaték, nehezebb pozícióban tartás és pozicionálás (enkóder nélkül nem lehetséges), komolyabb szabályozást igényel.

Most ennyi jutott eszembe, remélem megfelel.
ÜDV

000000000

köszi az infót
fa marására használom a  gépemet, ami lassu mozgással megy általában tehát a nyomaték miatt nekem jobb a léptetömotor?

000000000

000000000

bocsi, nem a myomatek miatt jobb a leptetomoci... kizarolag  a penztarcad miatt!!!
Egyetlen elonye a szervoval szemben az olcsosaga, meg a gagyi meghajtasa. Viszont ez igencsak nagy elony :) Mindenki csak azert szereti (magamat is beleertve), mert sokkal erthetobb a vezerlese, hajtasa, logikaja, mint a szervonak.

D.Laci

István dobtam egy e-mailt az 5  "mikroma FA 34-4-2" motor ügyében.

3vv2btrhv

Szia vers.
Ha szabadna megkérdeznem mijen fával dolgozol és mit készitessz,,?  
Tibor

000000000

öszintén megmondva még semmivel )
mert pár hete vettem a  gépet de még nincs rajt maromotor
a tervem az hogy réz fogantyukat marok, meg faragáshoz hasonlo dolgokat tömörfába (töltgyfa)

pn76ruzzi

Sziasztok!

Vettem léptecseket, de szinte semmi infót nem tudok róla.  
STH-55D326
150452 Rev A
Shinano Kenshi Co. Ltd. JAPAN

Ennyi az össz infó. Sima multiméterrel 1,6 ohmosak a tekrencek, és 8 vezetékes. Kb fél kiló darabja (picit több, mert a posta szerint 1650 gramm a 3db) Vezérlőm még nincsen, egyenlőre azt szeretném, ha a mechanika állna össze, de közben mikor felhúzom magam, akkor kézbe veszem a motorokat is :-)

Kérdések:

Mennyire megbízhatóak az olcsó kategóriás multiméterek ilyen kis ellenállás mérésére?
Perpill a Pisti féle vezérlőből valami nagyon régi van a PIC-be égetve, nem is forszírozom még a megépítését, de mit javasoltok egyszerű próba áramkörnek, hogy kikeressem a tekercs párokat?

dzsolt

3vv2btrhv

a fafaragásban tudnánk együtmüködni én full eben a témában vagyok
Tibor

000000000

mennyire melegedhet egy motor alaphelyzetben?mert most allig lehet megfogni!sőt!

000000000

A tartóági PWM hány %-os? 50% felé ne vidd, inkább kb. 30%-nál legyél!

000000000

Egy sima 4bites léptetőregisztert használva. Mondjuk 7499 egy ilyen IC.

000000000

tartóági:631.313Hz(50%)