Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

A www.q-tech.hu -n fent van az egész katalógus kölön motorokra és vezérlőkre bontva.

000000000

Végül is így van! Onnét letölthető!

Bicska

Köszönök mindenkinek mindent[#vigyor2]!!
Bicska

000000000

Szereztem egy Sanyo Denki motort de az adtlapja levan kopva teljesen és igy sajna nemtudom hogy a motor kb hány voltos lehet és hány lépéses.
Valahogy eszt kilehetne számolni?
A súlya 1.5Kg 4-kivezetéses és a tekercsek vastagsága ahogy lebirtam mérni kb 0.5mm,ezekböl kilehetne számolni?

Üdv.: zoli
BÚÉK.

000000000

Keríteni kell egy rézhuzalok terhelhetősége az átmérő (esetleg keresztmetszet) fügvényében táblázatot (tankönyvekben, szabványokban, tekercselési táblázatokban találhatóak), amiből kiolvashatod a 0.5mm-es huzal terhelhetőségét (tekercsben)! Ekkor meg lesz az áramérték (kb.), majd meg méred a tekercs ellenállását és U=I×R -ből kijön a motor alapfeszültsége. A felbontása nagyvalószínüséggel 1.8°-os, de esetleg le is számolhatod, ha van kedved hozzá!

000000000

Természetesen bipoláris a motorod (4 kivezetéssel).

000000000

Hozzávetölegesen nemtudod megmondani hogy hány Voltos  és Amper lehet.kb:))

000000000

Az említett adatok nélkül nem!

SquirrelTech

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/18571424.jpg" border=0>
Forrást nem írok.
Az emlíett 2.5 A/mm2 áramsűrűség trafóknál használt érték. Ha jobb a tekercs hűtése, akkor ez az érték egy nagyon kicsit lehet magasabb is.

Arra vigyázz, hogy a zománc is növeli az átmérőt, a valós réz átmérő valamivel kisebb a mértnél.  

A "zománzozott" oszlopban 1.2 mm-től felfelé  durva elírás van ... A többi érték viszont jónak tűnik. Ha találok esetleg jobb táblázatot, akkor cserélem.

000000000

Azért azt hozzáteszem még, hogy a huzal átmérőjét ne tolómérővel mérd meg (mikrométerrel illik)!

000000000

Kiszámolná valaki mert eszt nemegészen értem:(
A tekercsek ellenálását lemérlyem?

SquirrelTech

Ohm törvénye röviden: R=U/I.  
Ha ezt átrendezed: U=I*R.
I -> kiolvasod abból a táblázatból (5. oszlop);
R -> megméred ohmmérővel;
U -> az a fesz, amit a tekercsre kapcsolhatsz úgy, hogy a huzalra megengedett legnagyobb áramerősség follyon.

000000000

A tekercs ellenálása 1-ohm most eszt kell megszoroznom 0,528-al?
Bocsi de hülyevagyok ehez.

SquirrelTech

6. oszlopot nézted, a terhelhetőség az 5.-ben van (0.490 A).  
Viszont így valami tényleg nem jó, mert 0.5 V lenne a motorod névleges feszültsége (ezt pedig kizártnak tartom).  

Teljesen biztos az az 1 Ohm?? És az a ~0.5 mm? :)  

Megvizsgáltam egy Sanyo motoron én is most ezt az egészet. A ráírt / mért paraméterek szerint számolva gyakorlatban is eléggé közelítenek egymáshoz az eredmények. (3.8 Ohm - 3.5 V - 0.95 A)

000000000

0.55mm a tekercs pontosan lemértem mikroval
tehát 0.600*1=0,6Volt
Valami nem oké.
Pedig 1-ohm az ellenálása.