Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Hát innentől kezdve nem nagyon van ötletem...[#nemtudom]

000000000

Szerintem az Ohm mérésed pontatlan lehet. Ezek az egyszerübb multiméterek nem pontosak és elég jó felbontásuak 1~2 Ohm-os tartományban. Ide inkább Whestone (lehet, hogy nem pontosan írom) híd kellene!

000000000

Az meg mi?
Most akkor eszt a motort pár voltal kellene hajtani?

000000000

Magyarúl az az Ohm érték amit Te mérsz, nem hihető (túl kevés)! Ha tudsz, agy neki DC tápból egy pontosan mért feszültséget (pl. 12V-ot) és egy Amper mérővel mérd meg az így átfolyó áramot (közbe nem árt, ha a feszültséget is ellenőrzöd), így már számolható a tényleges ellenállás R=U/I (mindig a mért értékből dolgozz)!

000000000

Szerintem meg jólmértem mert a másik motorra 3.8ohm van irna aszt lemértem és a müszeris anyit mutatott.
Nemértem[#falbav]

000000000

Nézted mind a 2 tekercset? Szimetrikus?

000000000

igen midkettő  1ohm

000000000

igen midkettő  1ohm

000000000

[#fejvakaras]Egyenlőre akkor nem tudom...

000000000

Ugyanazzal a muszerrel merted? Digi cuccok 1kHz koruli frekivel mintaveteleznek, ez nagyobb induktivitasu tekercsnel zavaro! Valamint feszultsegmeresre sem a legjobbak, ha DC-t mersz es nem jol szurt, akkor fals erteket kapsz. (es akkor is bibi van, ha gyenge a muszered tapja/eleme)

000000000

Egy müszerrel mértem igaz az ellem szerintem már gyenge benne lehet hogy ez a baj?

000000000

Az átlagos multiméterek 10ohm-os tartomány alatt pontatlanok. 10ohm alatt azonban a Wheatstone-híd is használata is hibás, a hozzávezetések ellenállása miatt. Tehát a Thomson-híd használata célszerű, viszont ez is (akárcsak) a Wheatstone-híd precíziós ellenállásokat igényel... gondolom az meg nincs.
Marad a feszültségösszehasonlításos módszer. Ennek lényege, hogy egy áramgenerátorral fix áramot hajtunk át előbb egy ismert ellenálláson és mérjük a rajta eső feszültséget, majd ugyanolyan körülmények között (azonos kábelhosz, stb) megnézzük az ismeretlen ellenálláson eső feszt is. Az ismeretlen ellenállást az Rx=Rn×(Ux/Un) összefüggésből számolhatjuk, ahol Rx az ismeretlen ellenállás, Rn a normálellenállás, Ux az ismeretlen ellenálláson eső fesz, Un az ismert ellenálláson eső fesz.  
Illetve ugyanezen az elven ott van még az áram összehasonlításos módszer.

e3h0cv4ph

Sziasztok! Új vagyok a listán de lenne egy kérdésem. Egy CNC faesztergát építek és a keresztirányú mozgatás mechanizmusát nehezen viszi a léptetőmotor (gyakran ugrik. Hogyan lehetne hozzájutni egy nagyobb teljesítményű léptetőmotorhoz. A jelenlegi motor 5V mellett kb 1A-t vesz fel (álló helyzetben).A weblapon lévőket néztem de azok is kicsinek bizonyulnak. Előre is köszi a segítséget. Tatai Tamás

D.Laci

Ne azt nézd hogy milyen feszültségü meg mekora az áram felvétele! Tartó nyomatékot , ill ha van publikálva forgató nyómatékot kel nézni!!