Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Az ilyesfajta kialakítást használják pl. a PC ventilátorokban is. A motor álló része dettó ugyanaz, mint egy DC motor forgórésze, a forgórésze, pedig a normál DC motor állórésze.  
Viszont míg egy DC motor tekercseinek kapcsolgatását a komutátorok segítségével maga a forgás végzi, itt ez nem lehetséges (vagy mégis?), hiszen maga a tekercs áll. Ha szétszedsz egy PC hűtő ventilátort, akkor ugyanezt a konstrukciót látod, azzal a különbséggel, hogy ott a meghajtó magában a motorban van (így csak 2 táp, és 1 fordulatszám kivezetése van).  
Egy ventilátor motorban is megtalálod azokat a kis fekete kockákat, amik nem mások, mint Hall szenzorok. Ezek érzékelik a forgás sebességét és irányát, amiből aztán az elektronika kapcsolgatja a tekercseket.
Ennél a motornál mindent kivezettek, ugyanakkor önálló vezérlést nem tartalmaz. Ennek köszönhetően akár a forgás irányát is megválaszthatod, ellenben a PC ventivel, ahol a meghajtó IC miatt csak egy polaritás (ezáltal egy forgásirány) lehetséges.

Megpróbálom szemléltetni a működést, először mindég egy komutátoros DC motort alapul véve, és azt a motorodhoz hasonlítva.  

1. fázis:  
   Tegyük fel hogy a motor még áll... Ekkor egy DC motorban a kommutátorok (az egyszerűség kedvéért) csak egy tekercshez kapcsolódnak. A motorodhoz hasonlítva, most egy hall szenzor vezet a többi zár, vagyis az egyik hall szenzor a hozzá tartozó tekercsre kapcsolja a tápfeszt.

2. fázis
   Miután feszültség kapcsolsz rá (gerjeszted) a motor forgórésze elfordul, megint csak az egyszerűség kedvéért 120°-ot, így már a következő tekercs kivezetéseihez kapcsolódnak a komutátorok. A motorodnál a következő hall szenzor vezet és a következő tekercset kapcsolja a tápfeszre.
3. fázis
   A második tekercs is gerjesztve van így az tovább fordítja a motort 120°-kal, így a komutátor a 3 tekercset kapcsolja. A motorodnál a 3. fázishoz tartozó hall szenzor vezet, és kapcsolja a 3. fázishoz tartozó tekercset.

Hogyan kapcsol a hall szenzor?
Nos a hall szenzor a mágnesesség elvén működik, általában 4 kivezetése van. Ha egy négyzettel jelképezzük és a négyzet minden oldalára egy kivezetést teszünk, akkor elmondhatjuk, hogy a hall szenzor mindég a szemközti oldalak felé vezet. Vagyis, ha nincs mágneses tér, akkor vízszintesen, ha van akkor arra merőlegesen folyik áram. Ezek a hall szenzorok pedig a forgó rész alatt találhatók, igy annak mágneses tere vezérli azokat.

Vagyis látható, hogy bonyolultabb a helyzet pusztán a tekercsek kapcsolgatásánál, és az egy fázishoz tartozó 120°-os elfordulásnál. Ezt csupán az egyszerűbb szemléltetés miatt használtam.
Bonyolítva a helyzetet egy komutátoros 3 tekercses DC motornál, 120°-ként van egy komutátor, viszont a szénkefe 180°-ként van lévén csak két kivezetése van (360°/2). Vagyis, ha az egyik szénkefe pontosan az egyik komutátorhoz kapcsolódik, akkor a másik szénkefe a túloldalon a másik két komutátorhoz egyidőben kapcsol, vagyis lesz két párhuzamosan és velük egy sorosan kapcsolt tekercs, ezek együttesen terhelik a tápot.  
Hogy az előbbieknek mi köze a motorodhoz, amikor abban nincs is szénkefe? Nos az, hogy egy mágnesnek csak északi és déli pólusa lehet, vagyis két darab, tehát a működését tekintve itt a forgó rész mágneses mezője a szénkefék szerepét tölti be. Míg a 120°-két elhelyezett hall szenzorok a komutátorhoz hasonlíthatók. Az ne tévesszen meg hogy a motorodnál 60°-ként van hall szenzor (a középsőt a túloldalra vetítve máris 120°-ként van), mert itt ez nem fontos lévén a kapcsolás nem kontakt alapú (akár 30°-ként is lehetne, illetve 120° bármely páros osztója).

Előnye ezeknek a motoroknak, hogy egyaránt rendelkeznek a DC és a léptetőmotorok minden jó tulajdonságaival, leszámítva a léptetőmotorok pozicionálhatóságát (itt nincs is értelme fokokat számolni).

Bocs, ha bonyolult voltam.

000000000

Nagyom köszönöm a kimeritő választ!
Léptetőmotort akartam venni de ezlett belőle:(
Szerintem az eladó se volt tisztába hogy milyen motoris ez.

000000000

Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki hogy a Sanyo Denki 3.9V 1.35A  1.8° az ilyen motoroknak mennyi a legnagyobb fordulatuk?
Nálam a Kcam4-el kb 60-80-at fordul ezek enyit tudnak?

000000000

Nem! Én nekem már mentek ilyenek 10000 Step/sec-el is (persze üresen), ami 10000/400*60=1500 ford/perc)! Mind ez 3×-os tulhajtási tényezővel (3×3.9=12V).

000000000

Akkor a motortuningal kell áligatnom?
Egyébként énis 12V-os tápal nyomatom.

000000000

Igen azzal kell állítani, de 800-as rpm-nél erőssen veszti a nyomatékot (gyakori lépésvesztés).
Én is 12V-ról használom, és lehet lenne még mit állítani rajta... csak időm nincs foglalkozni vele.

000000000

Nekedis ilyen leptetőid vannak?

Bicska

Sziasztok!

A következő step-syn motorokról tud valaki valamit? 103G770-1843 típusú, ami gondolom megegyezik a 103-770-1843 elnevezéssel. Képek http://img48.imageshack.us/img48/6850/img02590ku.jpg" TARGET=_fnew>itt és http://img149.imageshack.us/img149/8203/img02609cr.jpg" TARGET=_fnew>itt
Üdv: Bicska

000000000

000000000

Eltudnád küldeni a setup beálitást?
Megköszöném[#law]

000000000

Hát azt sajnos nem... nincs mentve, a gépem is darabokban...

000000000

valaki tud valamit az alábi motorokról?

Minebea 23LM-S334-G1       4,2V 1,2A 1,8 Deg/step
Sanyo Denki 103H7126-0341  1,8A 1,8 Deg/step
Sanyo Denki 103H7123-1541  1,3A 1,8 Deg/step

ez az össz adat amit tudok, vagyis hiánytik a Sanyok névleges feszültsége ill nemtudom egyiknek sem a nyomatékát :-(  ami pdf-ek vannak nekem azokban nem találtam meg :-( elvileg a keresés sem jött össze....

000000000

Sziasztok!
Találtam egy katalógus amejben vannak adatok Sanyo Denki 103H7126  
Sanyo Denki 103H7123
tipusú motorokról de sajnos az utolsó négy számjegy nem azonos a te általd leirtakkal.
A fájl nagysága kb 640k, ha érdekel el tudom küldeni.
Üdv  

000000000

persze hogy érdekel, sőőt minden más katalógus is érdekel, mivel mostanában akarok összeütni egy weblapot amin megpróbálnék minnél több léptetőmotorrol infót összeszedni, bosszant hogyha keresek egy motorrol adatot akkor elég nehéz beszerezni :-(

e-mailt vagy a nevemre klikkelve tudsz küldeni, vagy a virgil@freemail.hu címre

000000000

A katalogusokat elküldtem az e-mail cimedre