Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

3.oldal 16.pont az OSC-láb!!

000000000

oké, köszi!

mára ennyi részemről

000000000

Azt meg tudja mondani valaki, hogy a profi1 miért érzékenyebb a ~230V-os kábelek közelségére, mint a H1? Mivel van kapcsolatban ez?

000000000

A bemenetein lévő élvezérelt számlálók érzékenyebbek (jóval) mint a PIC (ott szoftveres szűrés is van).

000000000

Akkor még kérdezek:
ha l297-ből összeállítok egy panelt, FET-ek mennek a teljesítmény részre - ez vajon semleges lesz a hálózati kábel közelségre?

Úgy vettem észre profi 1-nél, hogy a tápkábelekhez közeli ~230-as kábelre háklis. A Z tengelyemnél a léptetőmotor kábeleivel egybe van fogva a marómotor hálózati kábele - nem jelent problémát.

000000000

000000000

Akkor ez majd gyakorlati teszt alapján fog eldőlni. :)

j3rx6bsjd

Ha L297 és L298-ból építesz vezérlőt,akár hegeszthetsz is melletette,szerintem semmire nem érzékeny,nekem pl.a panel a trafó tetejére van téve egy db kartonpapír a szigetelés,hogy ne legyen zárlat és tökéletesen lépésvesztés nélkül működik,ez persze ideiglenes,mert még nincs bedobozolva.
A FET-es teljesítményhíd érdekel majd engem is,ha sikerül megcsinálnod.

000000000

Oké, igyekszem majd.

000000000

Énis összedobtam egy pár l297 l298 párost de semmi nem zarvja:) vagyis zavar nélkül üzemel.
Persze kérdés hogy mi zavarhatná?

000000000

Profi1-ből indultam ki, ott pl. a betápok közelében nem futhat ~230V-os vezeték, mert bezavarja a vezérlőt. A következő gépemnél meg nem cicózok a vezetékeléssel: egyszerűen befűzöm a vázszerkezetbe. Problémás lenne elszeparálni a ~230V-os vezetékeket.

000000000

Szia Aszbolit!

Nézd meg a ret.hu vagy az soselectronic.hu-n a hálózati zavarszűrőket.(asszem a csatlakozók között van). Pár száz forint és megoldja a hálózati zavarszűrést :)

000000000

Nem a hálózattal van a probléma. Ha látnátok a porszívót, ami közös aljzatról megy a vezérlővel lehet rosszul lennétek. Egy ipari méretű dög, elég régi és valami kegyetlen szikrákat szór a kommutátora. De hát ez van, kerámiapor úgy is megöli hamar...

000000000

Szia Aszbolit!

Pontosan ennek a problémának a megoldására jó, amit írtam. A kommutátor által keltett tüskék ráülnek a hálózati feszre. A szűrő, amit ajánlottam ezt a zajt kiszűri.

000000000

Az általunk készített tápokban ez a szűrő bele van építve eleve (a digitális táp elé). Igen hatásos.
Mellesleg a H1-es tápjába is (pedig az nem érzékeny annyira, de ami már egyszer bizonyított, azt megtartjuk)!