Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok, köszi! Tiszta és világos![#eljen]

e3h0cv4ph

Viszont 1/végtelen=0  is igaz.    
Fantasztikus ez a matematika, nem?[#smile]

eivmhrm04

Szeretnék egy tápot épiteni,van is egy nagy bazi trafóm/20A 24V/.Erről szeretném majd müködtetni a motrokat amik 1.8 meg 3,6 V sak.Nem tudom nem lessze sok nekik a 24V.De ha valaki tudna küldeni egy jó rajzot nagyon megköszönném.Mert már annyit olvasok a tápokról hogy nem tudom eldönteni milyen kondikat és hova hogyan kössem őket.Előre is köszönöm.

000000000

Milyen vezérlővel szeretnéd használni?
H1-hez jó (sőt inkább nagyobb feszültségű kellene), P1-hez sok, (oda max 12V lenne megfelelő)!
Rajzot találsz itt (is): http://www.hobbycnc.hu/CNC/VezerloProfi/tap.pdf" TARGET=_fnew>Táp elvi
A méretezési elvről (kondik, feszek, áramok) mindig az adott vezérlő motortuningjánál ás általános leírásánál találsz infót (kondinál minimum A-enként 1000uF-ot használj)!

eivmhrm04

Köszönöm.H1 est akarok majd hasznáni,remélem elég lessz a 24es tarfó

000000000

Sziasztok és BUÉK!
Olvastam egy a paralel porttal történő vezérléssel foglalkozó német könyvben, hogy a paralel port adatvonalai tartósan csak max 1 mA-al terhelhetők. A Profi1 optocsatolójának LEDjei  azonban 330 Ohmos "ellenállatokon" keresztül földelődnek. Igy ha jól számolom az adatvonalak terhelése egyenként 5/330 = 15 mA!!!!!! Ez pedig a könyvben leirt érték 15 szöröse. Lehet, hogy már a nagyobbik PCm paralel portját is sikerült a PROFI1-el kinyirnom? Nem müködik rajta keresztül a nyomtató és most már magával a Profi1-el is problémáim vannak. Egy másik (4 tengelyes bipoláris) vezérlőm nem ment a MACH-al, azért abban a PC847-es opto eredetileg 2,2 Kohmos ellenállásait kb. 680 Ohmosokra cseréltem. Most már ez a vezérlőm és gyanitom, hogy a laptopom sem megy! Még TURBOCNC alatt sem. Szóval szivok...... Várom segitségeteket.

000000000

Igen rosszul számolsz! Miért gondolod, hogy a LED-en nincs feszültség esés?!
Az opto ledjén 1.5V esik, így 5-1.5=3.5V és ezt kell (ene) osztani 330-al (ami 0.0106A az-az 10mA) namár most egy TTL kimenet SOSEM 5V magasszinten (tipikusan 3-3.7V közötti), amivel számolva 6mA (max). Mást részt minden LPT port buszmeghajtóval rendelkezik (pont a kábelen fellépő tranziensek elnyomása miatt) ami 10 TTL kapu terhelést kell bírnia kapunként (ami LS terhelsénél 10×1.6mA=16mA). szíval röhögve bíja az LPT ezt a terhet (és érdekes módon másnak sem okozott gondot)!

000000000

Az optobemenet átalakitása során "mindössze" 680 Ohmra csökkentettem le a bemeneti ellenállásokat. Ennek ellenére az új, 4 tengelyes bipol vezérlöm totál elhallgatott. Most nekiállok mindent leellenörizni mert nálam totál káosz van. Mire kinnal elkészült második gépem mindkét PCmmel ill. vezérlömmel gondom lett. Sajnos, mivel elektronikából félmüvelt vagyok, fogalmam sincs hogyan jövök ki a gödörböl.

Miki2

Sziasztok!
Szeretnék egy komplett bipoláris vezérlőt építeni. Ezt úgy képzelem. hogy az István által felprogramozott PIC köré a körítést megépítem egy általatok küldött kapcsolási rajz alapján. Remélem, hogy a 25 éve abba hagyott, de 15 évig folytatott rádiós multam elegendő alapot ad ehhez a vállalkozáshoz. segítségeteket köszönöm.
Miklós

eivmhrm04

Gépem még nem kész ,de a tápot már megcsináltam.Csak nem tudom jó lesze.Trafó 35 v /bazi nagy/68000mf kondi/50A/igy a feszültség 47V.A motorjaim 2,6 és 2,8V sak.De betettem méég egy szabályoyható toroidot,igy tudom 0-47V ig szabályozni.Jó lessz ez igy?Ja a bejövő /220/feszültséget speci filteren keresztül engedem a trafókra.Rá engedhetem ezekre a motrokra a 47 V ot?Ja a toroiddal a másik trafó 220 as részét szabályzom,s igy lett kb 20kg.

5bzs27u7

Ha valakit érdekel, íme egy Brushless vezérlő.
http://kepfeltoltes.hu/070120/B_motor_vez_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

yuagaci9g

Viktor, ez a csali vezerlo atmeles, hol van hozza a program, meg egy jobb kep, hogy lassam is?

000000000

Sziasztok!
Gondban vagyok a 300 Wattos toroidommal amennyiben az szisztematikusan kivágja a végfokaimat egy bipoláris vezérlőben. Eddig semmi védelmem nem volt, de most okvetlenül szükségem lenne rá. Jelenleg az elektronikához szükséges 2 db szekunder tekercsem (5 volthoz, 12 volthoz) is a toroidon van a motor szekundere  felett. Sajnos nem elégséges az, hogy az egyenirányított motorfeszt és az elektronika feszültségeit biztivel külön külön védem és az elektronika áramkörét a motoráram előtt  kapcsolom be. Valami egyszerú (normál ellenállat ill. NTC, PTC ellenállat bázisú), de hatékony megoldás kellene.

000000000

Sziasztok!
Lovas Gyula kollégánk ajánlotta nekem a www.hobbyelektronika/kapcsolások c. oldalon ismertetett toroid védelmet. Meg lehet építeni ezt a kapcsolást is de Gyula még egy ennél is  egyszerűbb megoldást ajánlott. Egy megfelelő, több állású kapcsolóval biztosítható az, hogy a bekapcsolás első fázisában a toroid csak egy kisebb áramot kapjon. Ehhez a toroidra a hálózati feszültséget néhányszor  10 Ohmos sorbakötött ellenállatokon keresztül kell a trafó primér tekercsére vezetni. A  második kapcsolási fázisban ezeket az ellenállatokat át kell hidalni. Ekkor a teljes áramfelvételnél már nem rúg a trafó. Ajánlom ezt a megoldást mindenkinek, aki nagyteljesítményű toroidot használ és főleg azoknak akik az L298-as bipolár IC-kkel már megjárták......

s5f8tmfv3

Főorsó fordulatszám mérésehez találtok http://www.josepino.com/pic_projects/index.pl?tachometer2.jpc" TARGET=_fnew>itt egy kapcsolást ami 10.000-ig, ill http://www.josepino.com/pic_projects/index?tachometer.jpc" TARGET=_fnew>itt egyet ami 100.000-ig mér. Az elsőt megépítettem, remekül működik. Rém egyszerű az egész, azt nem lehet mondani rá hogy alkatrésztemető volna. A ledek meghajtása kb. 30%-os PWM-mel történik, ha kevés volna a fényerő akkor 4db plusz tranyó meg ellenállás azt is megoldja.