Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Aszbolit!

Hát igen az L297 nem mai darab, már csak elvétve találni. És az ára se túl barátságos:(
A mai gyors mikrovezérlőkkel ezt a feladatot már jobban is meg lehet oldani.

000000000

Sziasztok igen mikrovezérlövel olcson és könyen megoldhato azok  számára aki értenek a programozásukhoz de én nem és szerintem sok más sem ezért találták ki ezeket az IC-ket az L297 3056Ft a dspsystemnél kel belöle 3 az már anyiba van mintha itt megveném PIC nélkül a komplet KIT csomagot és ithol öszeforasztom:)
Ha valaki meg tudná mondani a PIC tartalmát vagy esetleg eltudja magyarázni a PIC programozását azt meg köszöném mert még soha nem foglalkoztam PIC vagy egyép chip programozásával elöre is köszi a segitséget

000000000

Ha valakinek kell L297 vagy L298 tudok szerezni amennyi kell!
L297-2000Ft/db
L298-1650Ft/db
Minimum háromat postázok.

j3rx6bsjd

Sziasztok!
Ha valakinek L297-re vagy L298-ra van szüksége vagy esetleg alkatrészekre,az alábbi üzletet tudnám nagyon ajánlani:
http://www.hqvideo.hu/

j3rx6bsjd

Talán így jobb:
http://www.hqvideo.hu/" TARGET=_fnew>hqvideo elektromos szaküzlet

000000000

Sziasztok nos akkor tud valaki segiteni mégis mi van a PIC be irva ha már mindenki azt javasolja hogy egy 400FT-s PIC-t csak felkel programozni és már kész is a tökéletes és olcsó vezérlö köszönöm a segitséget

000000000

L297, -298 - ebből a chopper, vagy a PWM funkció hiányzik?  
Melyik végzi a motortuning részt?

000000000

Sziasztok!

Peti: Azt ugye nem várod el, hogy István odaadja a programot, amit ő nehéz munkával írt meg[#shakehead]
Ha tényleg kihívásnak tartod a dolgot, akkor álj neki tanulni a PIC programozást, ha meg túlnagy kihívás, akkor próbálkozz valamelyik előbbiekben ajánlott kész IC-vel.

Aszbolit: Egyik sem hiányzik, mindkét dolog benne van. L298 helyett lehet használni saját Mosfet hidat, ha nagyobb teljesítmény kell.
Az L297-nél a REF lábon lehet állítani az áramerősséget. Amikor a Rs áramérzékelő ellenálláson eső feszültség megegyezik a REF lábra kötött feszültséggel, a chopper akkor szakít meg, vagyis így stabilizálja az áramot.

000000000

Egyik kedves barátom hatalmas segítségével nagy nehezen összeállt az alap uC program - viszont hiányzik nekem még belőle a PWM és a chopper rész. Ezért lehet beruházok 4db LM29x-es ic-re. 4tengelyes géphez kell majd.

000000000

Hopp, most értettem meg. Azt hittem LM298 is vezérlő ic. Tehát 4db LM297 kell majd természetesen. Még futok pár kört.

e3h0cv4ph

Én tudok PIC-et programozni, és ha van kódotok azt fel is tudom programozni, minden eszközm megvan hozzá. Ha meg akartok tanulni PIC-et programozni, én segítek, de így a fórumon keresztül megtanítani, azér azt nem vállalnám. Ez majdnem olyan, mintha egy gitártanárt kérnél arra, hogy e-mailba írja le, hogy kell gitározni. De segítek mert a téma engem is érdekl. Bár megjegyzem én is rendeltem Istvántól egy vezérlőt és nem álltam neki.

000000000

Szia Aszbolit!

Az LM297 -eshez kell még egy RC oszcillátor kör is, ami a PWM alpfrekvenciáját adja.
Az adatlap alapján f=1/0.69*R*C, ahol R az ellenállás C a kondenzátor. Ezt érdemes úgy méretezni, hogy 20kHz körüli frekvencia legyen, hogy ne legyen akusztikus a chopper, vagyis ne búgjon a moci.
Ha valamit nem értesz az l297-el kapcsolatban, vagy ha megakadsz a PIC program írásában, írj, szívesen segítek :)

000000000

Adatlapot küld át légyszíves az e-mail címemre! Amit én találtam, abban szó sincs az oszcillátor kör méretezéséről.

albinolynx "kukac" gmail "pont" com

Panelrajzot megosztasz esetleg? Kimarni már ki tudom a nyákot. Ha más nem, akkor a panel profi megtervezésében segíthetnél, hogy ne legyen érzékeny a közeli ~230V-os kábelekre.

000000000

Hello!

Az adatlap linkje:
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/2/9/7/L297.shtml" TARGET=_fnew>http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/2/9/7/L297.shtml

Nincs panelrajzom, csak beleolvasgattam az adatlapba. Az IC működése elég egyszerű, könnyen megérthető, persze kellő angol tudással.

Egy példa: R=680 Ohm C=100nF esetén: t=0.69*68uS=47uSec.

freki=1/t=1/0.000047=21200 Hz, ami rendben van.

20 kHz alá nem célszerű menni, mert búgni fognak a motorok, 20kHz felé se túl sokkal, mert akkor meg melegedni fognak a tranyók.

000000000

Melyik oldalon van ez a frekvencia képlet? Nem találom...