Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Hello mindenkinek lenne egy kérdésem hozatok az a helyzet hogy szeretnék épiteni egy cnc gépet értem is az alapokat gondolok kottyanás mentes mechanikára stb léptető motor be kötése is menne még az hajtás paraméterezést is meg tudnám csinálni de van egy dolog amit nem értek még pedig az hogy hogyan számol a gép hogy tudja hogy hol van mérőléc szükséges hozzá vagy forgó jeladót kel bele tenni vagy hogyan működik ez a dolog?

xkbv3nx0d

Na ismét egy bölcs kérdés...

mi történik, ha van egy kapcsoló üzemű tápom... amin van +12 és -12V 1-1A es terhelhetőséggel...

viszont van egy ventillátorom, ami 1.5A-t vesz fel menet körben... Ha rákötöm akkor túlterhelem a tápot, vagy nem fog maxon menni a venti? Utóbbit preferálnám inkább... de a fizikai saját útjain jár.

xkbv3nx0d

az tudja magától... a motor beállításoknál megadod, hogy hány lépés 1mm (ezt majd kiszámolod avgy leméred) és az alapján a program lépésekben számol... amit átrak neked egy felületre mm-re... nem kell semmi más hozzá... léptetőnél. szervónál enkóder... de az máés téma

besirkyjh

Valojában az a dolog amit Te most nem értel az a szervokörökben szerepel de az irásod elején még a léptetökröl beszélsz .Ez a kontrol szervoban lehetséges de sokan keverik a gép valodi helyzetével az enkoder szerepét .
Egy biztos léptetös rendszer kiépitésével nem fogod hiányát látni az encodereknek .
A linearis enkodereket ( utméröket ) elsösorban az áruk és a sérülékenységük miatt nagyon ritkán használjuk hobbi körökben .

besirkyjh

Elvileg tulterhelés a tápnak igy már az indulásánál letiltja azt ( ha van áram , tulterhelés védelem ) hiszen ez már 50% + teljesitmény igény a specifikáciohoz képest .

xkbv3nx0d

hát igen ettől tartottam... sorba nem lehet valahogy kötni hogy nagyobb legyen a terhelhetősége? gondolom a + - 12volt nem annyira fasz...

de van még 5 volt is... rajta vagy 24... csak az meg már sok lenne a ventinek

xkbv3nx0d

párhuzamosan:)

besirkyjh

Mivel hogy közös "O" pontjuk van ezért nem tudod szét bontani hogy utánna párhuzamositsd ( esetleg belülröl folia átvágással ) .
A 24-böl tudsz csinálni 12-öt , talán még egy sima 7812 is elég lenne jol meg hütve .

me3ua0a6

Jött egy érdekes kérdés, melyről szeretném a véleményeteket kikérni.
Kapcsoló üzemű tápot hogyan érdemes indítani? Fogyasztóval a kimenetén, vagy inkább terheletlenül?
Fogyasztóval: Mi van, ha tüskével indít a táp, és megöli a fesz.-re érzékeny alkatrészeket?
Terheletlenül: feláll a feszültség és a rákapcsoláskor szikrázik minden. Ez sem túl jó, nem?
Szerintetek melyik sorrend a jobb?

besirkyjh

Szia  

Indulj ki egy napi használatban lévö cuccbol a PC-böl .

000000000

mindig elfelejtik a legegyszerübb megoldást!
kapcsitápnál a kimenetre érdemes egy inditás ereéig egy hasonlo fesz értékü halogén izot sorba kötni a folyasztoval ha probléma lép fel az izzon folyik az áram!

000000000

000000000

Számítógépem elkezdett rosszakodni 2 napja ,vagy a 20. nekifutásra tudja a Wimdows-t megjeleníteni ,közben pedig a szokásos fekete háttér bla-bla szöveggel hogy mi miatt nem tudja betölteni.Hát amit ír abból semmi nem volt az előzmények között ,sem áramszünet vagy szoftver,hardver változtatás, a leállítás is a megszokott módon kilépéssel történt.Most jelenleg is arról írok de előtte Nod 32-vel letisztáztam a gépet, lehet hogy a pár fertőzött fájl miatt csinálta? Tanácsot kérek ezügyben.

s7manbs8

Én gépem csinált már olyat, hogy az órajele elállítódott és ilyen miatt nem jön be, de ez nálad nem valószínű, csak egy ötlet.

t334wehtf

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, kéne nekem egy

4 vezetékes egész lépéses léptetőmotor végfok ---> step-dir átalakító

Nem írtam el, tényleg ez az irány) lehetőleg nem programozott elemekből, hanem könnyen beszerezhető, pl. logikai kapukból. 5v ttl kimenettel.

Miért?

Egy  
http://hu.farnell.com/trinamic/tmcm-310/controller-module-3-axis-with-tmc237/dp/1214191?Ntt=tmcm+310" TARGET=_fnew>ilyen kártyával fogunk mozgatni egy optikai berendezést, de gyártás előtt az elrendezést, a ste-dir jeleket fogadó, AC szervós, 5 tengelyes marógépünk 1 lineáris és 2 rotációs tengelyén tesztelnénk. Viszont a kommunikáció és a SW tesztelése miatt fontos ezt a kártyát használnunk.

Előre is köszönöm a segítségeteket!