Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ma vettem egyfázisú Fi relét ,nálam nincs 3 fázis de ha ilyen gebaszt okozhat a nullaszakadás gondolkodóba estem nem az egész lakást kötöm rá hanem csak a barkácsműhelyemet.Amit használok :kiseszterga ,ivhegesztő,köszörűgép,szalagfűrész fúrógép stb/.Mi a helyzet a kettős szigetelésű gépekkel illetve a védőföldeléssel üzemelő villanymotorokkal, hegesztővel ?A Fi relé bekötése mennyire bonyolult: felül 1 N alul 2 N melyik a bemenő gondolom az 1-es? A házban lett kiépítve védőföldelés amikor a gázcsövet kellett leföldelni .

000000000

Na akkor gondolkozz!

Egy fázisnál, ha szakad a nulla valami okból, akkor mi van???

Hát villany az nincs, azon kívül semmi.

A nulla szakadás csak a három fázisú rendszerekben veszélyes az egyfázisú készülékekre.

A másik dolog, hogy a FI relé esetében a nulla szakadásának marha kicsi az esélye. Szinte nulla. Persze ne gagyit vegyél.

000000000

Egy a lényeg, hogy a FI előtt legyen szétválasztva a nulla és a védő. A FI utáni nullát és fázist még véletlen se keverd a FI előttivel!

000000000

Ha jól értem akkor védőszál nélküli lesz a rendszer mert a nulla és a fázisvezetékben folyó áram egyezőségét figyeli. Egyébként " Tracon Elektric"márkájút vettem villamossági üzletben gondolom kinai mint minden.

000000000

NEM!!!!!!

A védőt is viszed vele, a FI előttről, mert a hibaáram azon megy!

Mondtam, hogy nem gagyit vegyél!

000000000

Nem tudom megítélni mennyire gagyi a relé gondolom bevizsgált engedélyezett szerkezetet árulnak hivatalos üzletben.Másfajta nem volt,egyébként 25 amperos 0,03A érzékenységű. Nem játékszerről van szó hanem egy életvédelmi szerepet betöltő dologról.

000000000

Pont ezért mondtam, hogy ne gagyit vegyél. Láttam már trakont is meg xbs-t is minden ok nélkül kifüstölve. Kicsit drágább a schneider vagy a moeller, de megbízhatóbb. De ha nem szakértessz hozzá, inkább bízd szakemberre a beépítését. Vannak dolgok, amiket be kell tartani.

000000000

milyen az az " dc-s tápok" ez egy kicsit tág fogalom!
ha kapcsolo üzemü akor nagy rá az esély ez már megoldot gyárilag az az föld van a GND ahogy a számitogépes tápoknál is!

000000000

Annyira nem vagyok járatos az ilyen eszközök áraiban ez majdnem 7000 forint volt.Gagyinak elég drága ,akkor mennyi a profi relé ?

000000000

A Merlin-gerin (schneider) 6300+áfa.

xkbv3nx0d

igen kapcsoló üzemű...

000000000

akor az már közös potencián van a hálozati föld és a tápegységed kimeneti feszültségen jelölt gnd pontal ha +/- tápfesznél is!
de egy transzformátoros egyen irányitésnál a gnd nem bitos a gnd pont teljesen földhöz van kötve csak az adot áramkörön belöl van földnek nyilvánitva +/- közös pontjaként de ezt is hidegiteni szokták a hálozati földhez egy pár uf forádos konderzátoral esetenként!

xkbv3nx0d

akkor ezek szerint nyugodtan rátehetem a védőföldet és a kapcs. üzemű táp GND-jét is a vázra?!

köszönöm

000000000

már ha most is rámérsz egy kézimüxerel egy szakadás vizsgált álapotbam a hálozati föld és a tápod gnd pontja közé akor átvezet vagyis a tápban gyárilag megoldot már!:)

000000000

A gép vázat egyébként is be kell kötni az EPH rendszerbe!