Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ezt meg magadnak írtad ! :))

svejk

Gyakorlatilag nem, ha egyes típusoknál igen, akkor az meg hamar a végét jelenti az IC-nek.

svejk

Ha nem "ráz" akkor nem érzel semmit :)
De lehetőleg nem mondd a párodnak hogy Ő meg fogja meg ugyanakkor a másik kapocspontot. :(

A leválasztótrafó használatának is megvannak a szabályai.
Pl. általában 1 trafóról csak 1 készüléket szabad működtetni.

xfg6v697j

Valaki leírná nekem a 74164  
http://www.hestore.hu/files/74hc164.pdf" TARGET=_fnew>adatlap
működését?
Mármint milyen jelekkel lehet beleírni sorosan az adatokat,és hogyanlehet megjeleníteni párhuzamosan a kimenetén?
sajnos nem világos számomra  pdf-ben lévő leírás.

pbalazs

Ezzel csináltam először futófényt jópár évvel ezelőtt...

A "CP" bemenetre kell kötnöd a négyszögjelet, ami majd lépteti a kimeneteket sorban. Ennek a négyszögjelnek a felfutó élére "mintavételezi" az IC az "A" és a "B" soros bemenet ÉS kapcsolatát, és kiteszi a "Q0" kimenetre. A következő felfutó élnél a "Q1" kimenetre kerül az, ami az előbb még a "Q0"-n volt, a "Q0" új értéke pedig az "A" és a "B" bemenet ÉS kapcsolata lesz.
Az "MR" egy reset bemenet, ide alacsony szintet kötve törlődik minden kimenet, és nem is "vesz mintát" az órajel felfutó élénél. Vagyis menet közben ezt magasra kell húznod.

xfg6v697j

és hogy lehet azt megtenni,hogy veszi a bemeneten as jelet,de a kimeneten csak akkor jelenik meg ha én akarom.
vagy arra a célra másik IC kell?

pbalazs

Vagy ezt használod, és teszel a kimenetére egy másik IC-t, aminek tiltható a kimenete, vagy keresel egy másik IC-t, amiben benne van a léptető lánc és még a kimeneti engedélyező logika is.
Ha nem boldogulsz vele, adhatok tippeket, csak többet kellene tudni az alkalmazásról.

xfg6v697j

sorosan beirnám az adatokat,és egyszere kiküldeném a kimenetre,és ott is hagynám amík be nem írnám a következő adagot.
Multiplekxeléshez használnám.
Muszáj párhuzamosítanom a kimeneteket,mert tul sok lépésben tudnám megoldani a multiplexelést,így viszon nyolcad vagy tizenhato annyi lépésből melwenne,ezzel nőne a ledek világítási hossza,és fényereje.

xfg6v697j

pbalazs

Igen, az jó, vagy a 4094.

xfg6v697j

az RCLK bemenet  mire szolgál a többit megértettem.

pbalazs

Azzal tudod átírni a léptetőlánc értékét a kimeneti latch-be. Így resetelheted, vagy átírhatod a shift register részt, de a kimenetet tartja. Épp ez kell neked.

xfg6v697j

én meg azt gondoltam,hogy az OE Ű= H esetén írja át a kimenetet

xfg6v697j

OE = L esetén.
az előbb elírtam

pbalazs

AZ "OE" csak a kimeneti kaput engedélyezi, de a kimeneti latch-be át kell írni az "RCLK" felfutó élével.
Ha nem lenne kimeneti latch, akkor nem tartaná az előző értéket, és villogna a kijelző, miközben töltöd fel a láncot az új értékkel.