Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

lari

Az a helyzet, hogy jelen esetben a pozitív jelet a tolatólámpáról kell levennem, mert ez csak hátramenetben kell, hogy működjön....
Az 1000 mikró és a 100 nf az megvan.

000000000

Akkor próbáld ki amit Svejk vagy én is mondtam és ha úgy jó akkor a tolató lámpáról vezérelt relével szaggassad a tápot.

svejk

A +-szal nem lesz gond, maradhat a tolatólámpáról azt majd jól megszűri az LC-tag.
A GND a kényes...

xfg6v697j

Hozzáértőktől kérdezném,ha TTL áramkörrel ledet hajtok multiplexelve a kitöltés 1/500(egy per ötszáz),mennyivel hajthatom túl az íc kimenetét,hogy nagyobb fényerőt kapjak?
Ledmeghajtásnál láttam már olyat is, ahol 1 amperral hajtottak ledet,de azt tranyóval csinálták.

Úgy láttam az adatlapokon,hogy a 74HC sorozatnak 25 mA a kimenetén a terhelhetősége.

svejk

Az ilyen IC-kből sajnos nem tudsz többet kivenni mert lekorlátoznak. Nem úszod meg a külső tranzisztorokat vagy tranzisztor mezőket, pl. az ULN sorozatból.
Az 1:500 nál már nagyon kell figyelned a kapcsolóelem  meredek fel-le futására is.

xfg6v697j

Tehát,ha a ledet akár ellenállás nélkül kötném az IC kimenetére,akkor sem folyna nagyobb áram 25 mA-nél rajta.?

4um5b65d

Valaki nem javítaná át a topic címét "elektronika , elektromosság" címszóra, mert akkor ide való lenne a kérdésem. :)

Ha a hálózati 230V le van választva egy 230/230-as trafóval, a szekunder oldali 230V-os feszültség miben másabb élettanilag, mint a primer körön levő 230V ?
Soha nem tapiztam még meg a 230V-ot a szekunder oldalon.  

xfg6v697j

Ott már nincs fázis,ezt ki is  próbálhatod egy fázisceruzával.

hyuekyh7a

Ha annyi eszed van hogy mindkettő leválasztott véget megfogod akkor semmi, de mivel általában valamilyen fémes vezetőhöz, vagy a földhöz és egy vezetékhez ér hozzá az ember, ilyenkor nem lesz fájdalmas mert galvanikusan le van választva a hálózattól.

4um5b65d

Na látod ez érdekes információ, eddig eszembe sem jutott.
De még mindig információ éhes vagyok.
Plusz kérdés vetődött fel:
Mit csinál egy univerzális szénkefés motor a leválasztott 230V-on ?

hyuekyh7a

Valószínűleg ugyan úgy ledarálja a kávét mint azelőtt.Ha a teljesítménye megfelelő!

PSoft

Nagyon valószínű,hogy elkezd forogni,ha bekapcsolod.:)

A leválasztótrafód teljesítményétől függően,még terhelheted is.

xfg6v697j

minden olyan készülék működik az ilyen trafón keresztül ami a hálózatról is működik.
Mi annó ilyeneken keresztül üzemeltettük a vidiben a jvítás közben a tv-ket a halálos  áramütés elkerülése érdekében.

PSoft

Oppsz,... az a fránya válaszgomb,meg lemaradt,de így is egyértelmű,hogy a Laslie-nek szól.:))

4um5b65d

Ha nem fájdalmas akkor mit érzel ilyenkor ?