Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Úgy érzem már világos [#worship]

000000000

Sziasztok. Lenne egy nagy problémám, amit egyszerűen napok óta nem tudok megoldani. H2 vezérlőm van és hozzá Nema 23-as motorok (http://hobbycnc.hu/CNC/Motor/Uj/23SH.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap). A leírtak szerint kötöttem rá, de amikor bekapcsolom a vezérlőt minden motor zúg, mintha forognának egy folytában. Amúgy a motorokat a Mach3-on keresztül tudom mozgatni, de mindig zúgnak. Lenne esetleg valami tippetek?

xfg6v697j

a H2-vel ugyan nem volt dolgom,de a H1 az visít álló motornál.
lehet,hogy a H2-nél is ez a természetes működés.

keri

Hát nem.
H1 és H2 teljesen különböző konstrukció.
A HobbyCNC oldalán van részletes leírás róla.

A fütyülés azért van mert alacsony a PWM frekvencia. H2-nél ilyen már tuti nincs mert direkt a hallható tartomány fölött hajtják. A zúgás inkább attól van, hogy valami külső zavart szed össze a vezérlő bemenet.
Ez lehet a printerport testelési hibája miatt, vagy földhurok is okozhatja. Általában a printer kábel árnyékolását csak az egyik oldalon kell rákötni, esetleg érdemes a számítógép földelését megvizsgálni, hogy a konnektor amibe be van dugva, van e egyáltalán.

000000000

Köszönöm a válaszokat. Hááát az igazság az, hogy a számítógép túlfeszültség védett elosztóba és földelt Legrand konnektorba megy, tehát az kizárható azt hiszem.
A printer kábel, pedig teljesen kész kábel, így ezt nem tudom, hogy kell csak az egyik oldalon árnyékolni. Lehet rossz a printer kábel? Kicsit félek így használni, mert nem tudom mennyire tesz jót a motoroknak. :) Elég rossz hangjuk van.  
Esetleg még nem lehet valami más beállítási probléma (akár Mach3-ba vagy a H2-es lapon)?

000000000

Tápegységet milyet használsz hozzá?
És ez a zúgás milyen jellegű, 50Hz-es?  

Jozs

Ezt így már régen használod és most jött elő a probléma, vagy új üzembehelyezés ? A motorokra álló helyzetben is jut egy tartó feszültség, ami egy elég fülsértő, ciripelés szerű hang, Nem azt hallod ?

000000000

Biztonsági trafó van hozzá. Az a jó nagy. :) Illetve a torroidhoz képest nagy. Hát a zúgás nem tudom hány Hz-es. Egy magasabb hang annál. Ez hozzá hasonló csak kicsit motorikusabb hangja van, majdnem olyan mintha forogna is folyamatosan belül valami:  1250 Hz-es hang

000000000

Már tavaly elkezdtem a projektet és a mechanika kész már csak az elektronika kellett és most jutottam oda, hogy összeteszem. Tehát új üzembe helyezés. Lehet, hogy azt a ciripelést hallom. Ezt megnézem este.

000000000

Hozzáértő tanácsát kérem a következő dologhoz.Nemrég vezeték lett cserélve a lakásban, a villanyóra után kettő db kisautomatát szerelt fel a mester a fázis és a nullára is. Történt hogy a barkácsgép vezetéke zárlat miatt leoldotta az automatát de csak a nulláét a fázis meg megmaradt mivel nem földzárlat miatt történt.Kérdésem szabályos  így vagy sürgősen hidaljam át a nulla autómatáját?

hyuekyh7a

Szereld le a nulla automatáját és sorkapoccsal kösd össze a vezetéket. Nem hogy nem szabályos,de életveszélyes is.

000000000

Köszönöm a tanácsot én is igy gondoltam de azért egy iparos mesterembernek ennyit illene tudni.Egyébkén egy Fi relé felszerelésén gondolkodom mert a környékünkön sok volt a tragédia mostanában.

000000000

A nullába nem építünk kismegszakítót, csak ha A vagy B tűzveszélyes területre megy a villany, de oda is csak kétpólusút, tehát a nulla csak érintkező, nincs kismegszakító szerepe.

A mestert meg sodrófával kiebrudalni a házból és a környékre sem engedni!

hyuekyh7a

Azt tegyél, de a nullát azt kösd össze.
Nem akarok viccesnek tűnni ez ügyben , de ilyen mester mellett nem csoda.

000000000

A tragédiák ami a közelben történ nem a mester sara / Dabronc ahol nekitolták a festőállványt  a 10 kilovoltos vezetéknek illetve Jákon egy építési felvonó motorját vették le áram alatt/