Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

valoszinü párhuzamos védelembe volt a dioda a táp bemeneten nem sorosként mert ugy kibirja a forditot polaritást is !

s7manbs8

Ha szerencséd van, lehet nem is ment tönkre benne más, meg ha ügyesek voltak a tervezők ...

bvadkrcds

Szerintem is egy öngyilkos dióda. Már csak az a kérdés, hogy mielőtt véget vetett életének, kinyírta-e a biztit a tápodban? Íha volt egyáltalán a tápodban bizti... stb...  

wcsxp0uxa

Velem már sokszor történt ilyesmi ,a biztosíték csere után mindig működött ,bár nem ezt a típust használom .

000000000

Megmaradt a táp bizti. Csak egy pillanatnyi véletlan odaérintkezés volt.
Meg, utnna hosszú káromkodás:))

Szalai György

Kedves  © Tibor45!
Örülök, hogy újra köztünk vagy és reagáltál. Sajnos magam sem vagyok megelégedve a válaszommal, nekem nagyon mély ez a témakör is. © NyariG  kíváncsiságát úgy látszik kielégíti, de sok részlet kétségtelenül homályos még.
Nagyon érdekelne, hogy magad, a saját szabályzóidban, milyen megfontolások alapján választasz pwm frekvenciát. Vagy esetleg a kitöltési tényezővel együtt változó pwm frekvenciát használsz. Látod-e értelmét a több szintű motortáp feszültség használatának, hogy kisebb tartományban kelljen a kitöltési tényezőt szabályozni, vagy hogy a szabályzás felbontása növekedjék.
Egyszer, ha időd engedi, írhatnál nekünk (nekem) egy rövid útmutatót ebből is a topicodban, mint amilyen a J és P összefüggésének példája volt. Vagy bármi másból, az is érdekelne.

pbalazs

Ha van az egyik végén polaritásjelzés, akkor dióda.
Esetleg tantálkondi valami béna felirattal...
A pozíciószitán látszik valami polaritásjelölés, így nem hiszem, hogy bizti lenne.
Jó lenne látni, hogy hogyan kapcsolódott a tápra.

bvadkrcds

Ha jól emlékszem, akkor az MSD vezérlőben PIC proci van... azok jól bírják a strapát. Nincs valami tápod, amiben, van rövidzár védelem? Azzal, ki lehetne próbálni, hogy működik-e. Feltéve, ha az ami elpukkant egy védődióda volt. Ki kéne forrasztani, és kipróbálni.

keri

És hogy állapítod meg az optimális frekvenciát? Próbálgatod? Vagy van rá valami számolás?

000000000

Igen, feltérképezem az útvonalat, bekötését. Az egyik végén, mintha valami jelzés lenne. Majd egy másiba megpróbálok méricskélni is.  
Arra gondoltam, más is elbénázhatott már ilyet, és kapásból vágja, mi kell ide stb.

Köszi a segítséget mindenkinek!

000000000

Mit rakjak a tápba, hogy rövidzár védett legyen?

bvadkrcds

Látom, nem tudod, hogy mi az... Sebaj! Van PC tápod? Az rövidzár védett... ha rövidre zárod, azonnal kikapcsol.

bvadkrcds

Régi PC-táp is jó. Van benne biztonsági kikapcsoló áramkör. Bár egy PC tápot sem olyan könnyű bekapcsolni. Sokféle van... a régieket simán be lehetett kapcsolni. Ha van egy olyanod, könnyű a dolgod. Lehetséges, hogy terhelni kell a tápot, hogy bekapcsolva maradjon. Van vagy 4 -féle táp.

sanyi84

Regenerálódó biztosítékot? Tipp mert olcsó, mert egy alkatrész. Persze szerintem nem helyettesíti a hagyományos biztosítékot. Viszont meg kellene engem is tanítani hogy is kell kiválasztani az ilyen fajta biztosítékot. (Labortápról kellene próbálgatni mindent, áramkorlát még a diódát is megvédte volna, de ott is akadt meglepetés figyelmetlenségből)

bvadkrcds

Labor táp lenne a jó. De ha nincs neki, akkor kényszerből bármi. De pár ezerért (5000) lehet olyan tápot kapni 3-12V-ig, ami rövidzárvédett.