Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Motoros

Nem akarok semmiféle utólagos átalakítást. már csak azért sem mert az egész berendezés nagyon nehézkesen megközelíthető (toronyóra) és most pont az benne a zseniális hogy hihetetlen egyszerű, áttekinthető bárki számára. Egy fetes úgymond fekete dobozt oda még betenni nem volna szerencsés. Az eredeti kapcsoló is sokáig bírta, de mostanában félévente beég...beragad. A hibakeresés viszont nagyon egyszerű mert kb 1 km-ről látom. (siet az óra). :)))

Motoros

Megvárom míg rendbejössz és nyugtázod a 470 nF-et. :))

Szalai György

Pedig ez a BZ-2RW82-A2 az egyik legjobb típus. Nincs belőle egy darab BE-2RW82-A2, az már 25A-t is elkapcsolgat.

A motorral (ha csak egy irányba forgós) köthetsz párhuzamosan egy záró irányú diódát, ami a kikapcsolási önindukciós feszültséget rövidre zárja.
Ez nagyon kíméli a kapcsolód kontaktusát, mert nem kell neki kikapcsoláskor a magas önindukciós feszültséggel ívet szakítani.

Motoros

Kösz. A kondit és a diódát is bekötöm (egy irányba forog)  a fetes kapcsolást nem vállalom, nincs kedvem féllábon egy traverzen állva szerelgetni ég és föld között.

Szalai György

Pedig a levegőben állás, az jó buli, csinálom eleget.
http://www.sperian-protection.hu/downloads/pictures/sperian_ref1004954_photo_1_pdf.jpg" TARGET=_fnew>Na jó, azért egy ilyennel kötöm az „ebet a karóhoz” mindég.

Motoros

Ehhez már én öreg vagyok. Valamikor még minden segédcucc nélkül felmásztam a 12 m magas központi antennára bütykölni a közösítő szűrőt, erősítőt stb. de ma már meghagyom ezt másnak. Ennél az óránál is sikerült elintéznem, hogy stabil vaslétra kerüljön beépítésre. A liftet sajnos a gyülekezet nem szavazta meg :(((

88nwcf22d

Azt alaki eltudná nekem magyarázni hogy a pwm jelnél a jel frekvenciája mit befolyásol ha egy dc motort akarok a pwm jellel szabályozni. Tehát a kitöltési tényezővel szabályozom a fordulatszámot, de befolyásol valamit a frekvencia?
köszi

Karácsony Sándor

Akkor jó PWM ha a frekvencia nem szabályoz semmit.Pontosabban a frekvenciát olyan nagyra kell választani,hogy csak a kitöltési tényező határozza meg a feszültség átlagértékét.A pillanatnyi érték ne befolyásolhassa a motor fordulatszámát.Gyakorlatban pár kHz-t szoktak alkalmazni.

Szalai György

Szerintem: Ha a pwm frekvencia annyira alacsony, hogy azt a motor forgórésze és a tengelyen lévő tömeg tehetetlensége nem tudja integrálni, akkor abból rángatás, szakaszos üzemelés lesz.
Túl magas pwm frekvencia esetén meg a motor induktív ellenállása (ami frekvenciafüggő) annyira magas lesz, hogy a tápfeszültség nem tudja áthajtani rajta a szükséges áramerősséget, ezért a motor kevés forgató nyomatékot szolgáltat.

Szalai György

Ezeken kívül szerintem még a motorszabályozó kapcsolóelemeire is hatással van a pwm frekvencia. A teljesítmény félvezetők kapcsolási vesztesége minden kapcsoláskor fűti az alkatrészt. Sok kapcsolás egyenlő sok melegedéssel.

hostya

Igazi kimerítő válasz!

Eddig én sem értettem pontosan hogy mi mit befolyásol, és milyen mértékben, de ezek után...

Köszönöm Gyuri!  [#worship]

000000000

üzemeltetö motor paraméterei meghatározoak a kiválasztot pwm fekvenciához!
induktivitás....ohmikus elenálás.....fizikai arányok álo/ forgorász ötvozet fügvénye öszetétel!
hasonlo mind egy önrezgö ocilátor induktivitás/ kapacitás fögö az elö álitot fekvencia hányadosa !:)

88nwcf22d

köszönöm az infót

000000000

Azért ez nem pontosan van így, de már megköszönték Neked a nem egészen helytálló választ, így már lekéstem a korrekcióról.:(

Ezt Mambablack válaszára is írhattam volna, megfejelve azzal, hogy most a szokásosnál még sűrűbben írtál olyan szavakat, amiket még látni is rossz nyelvtanilag /tudom, Neked ez az ismert ok miatt "megbocsájtható", de tudsz Te azért picit helyesebben is írni, ha odafigyelnél jobban.:)/.

svejk

A jóhiszemű korrekció sosem késő, jobb később megtanulni, mint sosem megtudni.
Várjuk...