Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor mégis "teljes H FET híd" van szerinted?  
Az előbbi feltételezésemnél "nulladikra" problémás volt :(

Sajnos nem értem mit értesz állandósult állapotnak és milyen DC összetevőjére gondolsz egy pár Hz-es PWM jelnek mely egy kapcsoló eszköztől származik a negatív ágban.  
Pl. 10Hz 20% esetén 20ms-ig van bekapcsolva, 80ms-ig ki van kapcsolva. A motor induktivitása pedig mondjuk 100uH.

De mit is írok itt, szokásunkhoz híven úgysem értjük meg miről beszél a másik.
Maradjunk inkább békében, keress más embert az ügyhöz, vagy csak egyszerűen korrekciózd Szalai György írását, melyre szépen megkértelek az elején.

svejk

Az inverter panelen is cseréld látatlanban a két puffer elko-t!!
Most persze megy, de holnap ugyan úgy nem fog bekapcsolni.

s7manbs8

Köszi a tippet, ha behal, azt is cserélem ... rá is írom a monitorra, hogy el ne felejtsem.

keri

Mivel én veled értek egyet műszakilag, nem értem miért akarod elvégeztetni velem is a kísérletet :)

De ilyen nagy frekiket nem bír a vezérlőm PWM-el. Elég buta PIC-et raktam bele mert elég volt az is.
Freki választásnál nekem az volt a célom, hogy ne halljam a motor sípolását.

Bevallom nem láttam értelmét túl nagy frekvenciára törekedni, mert a motor inerciából és a mágneses tér okozta nyomatékból adódó mechanikus rezonancia frekvenciája rendkívül alacsony, több nagyságrenddel alacsonyabb mint a cirka 20khz amivel hajtom.

A frekvencia növelésével 40khz felett pedig már a FET is fokozottan kezdett melegedni.

Na meg a motor induktivitásból adódó határfrekvencia, is nagyságrendekkel alacsonyabb.

keri

OK.
Vissza olvastam a teljes témát, így már értem a példádat.

Azonban azt nem értem, hogy (amit Gyuri is írt problémákat) a szélsőségesen alacsony, vagy a szélsőségesen magas frekvenciát leszámítva mit befolyásol a frekvencia.

Ha arra gondolsz, hogy egy fúrógépnek 50Hz-s freki is megteszi, de egy szevónál már kell pár khz minimális frekvencia, akkor egyetértünk.

Ha nem erre gondolsz, akkor kifejthetnéd bővebben, valamilyen gyakorlati példával, hogy én is megértsem.

keri

Szerintem amit Gyuri mondott, műszakilag az is korrekt, de csak szélsőséges frekvenciákon érvényes.

Mindazon által, igazad van, de te is kezdesz picit ideges lenni, nem csak Svejk, ez pedig nem tesz jót ennek a jó kis szakmai vitának, amiből remélem én is tanulhatok valamit.

keri

Ezt nem értettem teljesen, de ha a kondik rendben vannak, akkor a következő hiba a tápegységben a primer-szekunder oldal között optocsatoló hiba szokott lenni. Ha erre ráfújsz fagyasztó sprayt, akkor kb. addig működik amíg vissza nem melegszik.

Kondikat egyébként nem kell mérni. Nézd meg, hogy a táp meghajtó IC tápfeszültsége meg van e (vigyázz itt 230V is lehet) ezt általában a 220 egyenirányításával, egy csomó ellenálláson keresztül zénerrel stabilizálva kapja meg.  

Ha ez megvan akkor a kapcsoló elem bázisán/gatején nézd meg ott van e a vezérlő jel. Ha az működik, akkor a trafóra már megy áram, akkor a szekunder oldalon is lesz villany.

Ha van villany akkor az említett optocsatolón keresztül egy söntöléses elvű feszültség szabályzó kapcsolgatja vezérlő IC működését.

Esetég áram visszacsatolás is van, túláram védelem miatt.

Ne zavarjon meg a sok alkatrész, csak ezt a pár dolgot kell ellenőrizni és máris leszűkítetted a problémát, egy kezelhető méretű területre.

keri

Elbeszéltek egymás mellet.

Te a szélsőséges alacsony frekvencia tartományról beszélsz, ahol valóban nem egyenletes az áram.

Tibor pedig arról a magasabb tartományról, ahol a motor induktivitása miatt hozzávetőlegesen egyenletes DC áram folyik. Ebben a tartományban a frekvencia elhanyagolható mértékben befolyásolja a kialakult áram, jelentősen nagyobb DC tartományára ráülő AC jelet.

Bár a vitát tényleg nincs értelme folytatni, hiszen ha nem is szabatosan megfogalmazva, de szerintem mindenki érti a fizikai folyamatot.

000000000

Hogy jön ide a 10 Hz? Hiszen György a #9018 éppen a magasabb frekvencián gondolta tévesen Veled együtt azt, hogy elvész a DC motor nyomatéka.
A 10 Hz periódus ideje nagyobb mint egy DC szervó motor elektromechanikai időállandója, így ezzel periódikus, asszimetrikus egységugrásra kényszeríted a motort, azaz az alsó frekinek éppen ez szab határt, ezt György is írta picit másképpen, ezt nem is kritizáltam, bár Ő ezt se így írta le, mert  
csak forgórész tehetetlenségről beszélt, ami csak rész probléma.
Maradjunk abba, ott tévedtetek súlyosan, hogy az RL leegyszerűsített motor modellhez szimmetrikus szinusz jelre értelmezhető villamos induktivitás törvényeket párosítottatok, elfejetkezve arról, hogy az asszimetrikus négyszög PWM nem ilyen, hiszen kitöltési tényezőjétől függően egyenáramú hatással számolhatunk.
Picit tudományosabban fogalmazva az integrál u(t)dt 0 és T periódus nem nulla, innentől borul sok minden. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a DC motor feszültséggenerátor is, hiszen rendelkezik elektromotoros erővel.  
Így tehát pl. a 2 kHz és 20 kHz PWM frekik esetén a gyakorlatban minimális mértékben van motor nyomatékvesztés emiatt, és ezért nincs is tápfeszültség probléma ebből a szempontból.
Jól is néznénk ki a gyakorlatban, hiszen így egy Hobby szervó sem működne csak mindig valami gigantikusan megemelt tápfesz kapcsán. Az pedig tudjuk, hogy gyönyörűen működnek pl. 30 - 40V-ról is a szervók egy 24 V DC motor kapcsán még 20 kHz PWM mellett is. Ámen!:)

svejk

A 10 Hz egy szélsőséges eset mely az alapkérdésben nem volt kizárva. Valami miatt én a végén ide koncentráltam.
Kerinek javasoltad az 1,024 MHz-et, az a másik véglet.
Amit most leírtál érthető és világos, igazad is van benne, tapasztaltam is, ez az az egyenáram amit említettem és erre szuperponálódnak a kapcsolási frekvencia által keletkezett kis "háromszögek".  

Ha ezt hozzászólásod 24 válasszal előbb írod le még meg is köszöntük volna, bár Szalai Györgyöt úgy látom hidegen hagyja és ebben talán Neki van igaza :(

s7manbs8

Kösz a tanácsokat, de mivel még működik a monitor, most is azon olvasok, azért már nem szedem vissza, optocsatolóra is gondoltam még kicsit az is gyanús volt, de mivel jó lett egyelőre értelmesebb dolgot próbálok összerakni PIC-cel... :)

000000000

Ebből az MSD vezérlő alkatrészből (Felírat 1044 JR) kiszállt a lélek, fordított polaritás miatt. Mi ez az alkatrész?
Elképzelhető hogy más is elszállt?  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/MSDD%20alkatr%e9sz1044JR/MSDD%20alkatresz%201.JPG" border=0>

000000000

valoszinü dioda!
de ilyen tokal lehet biztositék is!

000000000

igy van több özvözete is használnak dc motoroknál lehet lágyvas vagy neomidiun is ez más más frekin ad jo hatásfokot!

000000000

Fordított polaritás miatt szét durrant.