Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Van itt köztünk elvileg 2-3 inaktív tekercselő fórumtag.
Főleg Tőlük kérdezném hogy a hálózatra kapcsolás nélkül van-e valami egyszerű mód a tekercskivezetések végeinek azonosítására?
(ugye 3 fázisú, 6 kivezetéses aszinkron motorról van szó).

bvadkrcds

Szia!
Elvileg 6 kivezetés, akkor 3 tekercs... Simán párosítod a tekercskivezetéseket ( kicsi az ellenállásuk, ezért simán egy ohm mérővel párosíthatod). Az egyik 3-as köteget, összekötöd (csillag kapcsolás), és a maradék 3 kivezetés lesz a fázis. A Nulla nem is muszáj. Van csillag és delta kapcsolás is... stb. menet közben átkapcsolod csillagról deltába, akkor megnő a motor ereje. A indítás, mindig csillag....  

http://rcoffroad.pecsielet.hu/wp-content/uploads/2010/01/csillag_haromszog.jpg" border=0>

bvadkrcds

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5tIzP77y0LwN7YDkx1N8_gR67-CDai3NAnwpoaN90ORytjfTA" border=0>

000000000

Szerintem, nem erről szólt a kérdés.
Nem tolmácsolni akarok. Hanem, nekem is hasonló gondom van.
Van egy motorom és kijön belőle hat szál drót.
Ellenállásmérővel meg tudom határozni, a tekercsek végeit. (melyik drótnak melyik a párja)
De hogy melyik a tekercs „kezdő vége”, ez lenne a kérdés.
Legalább is, nekem ez lenne a kérdésem. Köszi.

bvadkrcds

A kérdésre, válaszoltam... nagyon is!
Akkor mondok mást... szimpla FIZIKA!
Vegyél a kezedbe egy elemet. Kösd az ellem kivezetéseit véletlenszerűen a kivezetésekre. Ha eltaláltad a tekercset, akkor lesz egy kis szikra, amikor leveszed az elemet. (a mágneses mező összeomlik és nagy fesz keletkezik) ??? Érthető voltam?  

bvadkrcds

Eleje, vagy a vége? Költői a kérdés... a forgásirány változhat.  

hostya

Azért nem ilyen egyszerű...

A háromfázisú tekercsek (kezdő) végeit azonosítani kell, és aszerint kell bekötni (Y-Delta)!

hostya

Nem nem!

Ez nem DC hanem AC.

svejk

Lehet rosszul tettem fel a kérdést, de Szegelgetek megértette, valóban az kezdő és vég végződés érdekel.
Ugyanis szívtam egy nagyot, frissen tekercselt motorral.
Terepen felszerel, deltába beköt,(frekiváltóról megy) aztán nincs ereje a motornak.
Szép lassan növelve a frekit terheletlenül is érdekesen akar felpörögni.
Gondoltam elcseszték a tekercselést.
Motor levesz (mert persze a helyén nem lehet hozzáférni a kapocspontokhoz.
Méreget, ellenállás, földzárlat, induktivitás rendben.
Visrosszak, ugyanaz...
Leszerel átköt csillagba, itt ugye eleve sokkal gyengébb...
Ekkor jött a tudatosulás hogy most tekercselték...
Rámérek a csillagpont és a fázisok közé, jól mérhető az asszimetria.
Persze hogy az egyik tekercs kezdő-vég fel volt cserélve.
Tekercsvéget szabványosan beköt a kapocstáblára, átköt deltába, felszerel, elindít örül :))

Ez a csillagpont mérés tökéletes, de egy nagyfrekis motort nem lehet közvetlen hálózatra kötni, kellenek toroidok, vagy trafók, vagy soros izzók, vagy mit tudom én mi.

Gondoltam van valami egyszerű módja is megtalálni a kezdő végeket.

svejk

Igaz hogy ekkor is megváltozik a forgásirány, mint normál esetben amikor csak két betáp fázist megcserélünk, de nagyon leromlik a motor hatásfoka nem lesz szimmetrikus a forgó mágneses tér.

svejk

Ilyenkor a szimmetrikus 120 fok helyett 60 fokonként jönnek a mezők, aztán 240 fok szünet :(

bvadkrcds

Látom, nem tanultatok fizikát. Sőt, ki sem próbáltad a dolgot. Vegyél a kezedbe egy sima trafót, esetleg relét. Köss rá egy 9V-os elemet... fogjad folyamatosan a tekercs kivezetését, amikkor is amikor az elemet lekapcsolod róla... majd rájössz, hogy miről beszéltem. [#eplus2]

bvadkrcds

Majd, Székesfehérváron lerendezzük egy pár KV mellet. [#lama]

svejk

Közben magánban kaptam egy "csendes"fórumolvasótól egy levelet.
http://www.google.com/search?hl=&q=60+fokos+elk%C3%B6t%C3%A9s&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_huHU253HU301&ie=UTF-8" TARGET=_fnew>A jelszó:  60 fokos elkötés de sajnos itt is csak hálózatra kapcsolással állapítják meg a hibát.

s7manbs8

A 3 közül maximum csak egy lehet fordítva, mert ha kettő van fordítva, akkor az már egyirányú egymáshoz és megint a 3. lesz fordítva, vagy mind jól van, tehát elég egyszerre csak egyet-egyet megfordítani és úgy megnézni mikor lesz jó.