Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Mondjuk nekem a ganzuniv a cégé, csak akkor(27 éve) nyomban hazahoztam.  
Persze már rég visszavittem, sőt vittem be saját digit műszert.
Így egálban vagyunk :)

000000000

Én is így szereztem annakidején.

sasi

Meg áll az eszem, micsoda árak! Talán a HE fórum olvastam, hogy a PSoft által linkelt, az mostani gyártmány.  
A Ganz Univ 1-ből lapul a fiókomba 3-4 darab, eredeti új példány…
[#lookaround]

svejk

Az az erősáramúak műszere :) 30A...persze kisebb belső ellenállással.

svejk

Vettem egy kissé lepusztultat 6 ezerért a vaterán.
Ha el kell majd hagyni a "hajót" akkor azt hagyom meg nekik.

mxjj54gxi

Mi rendszeresen használunk mutatós -ún hideg - műszert, mert egy olyan mérési elrendezésnél, ahol egyszerre kell mérni a bemeneten három fázison áramot és feszt, meg ugyanekkor a kimeneten is három fázison feszt és áramot mással elég nehezen oldható meg, hiszen kapásból csak kéne 12 hálózati aljzat a hálózati műszereknek!
A digit kéziműszerek pedig nem bírják az áramokat csak max 20-30 másodpercig, szemben ezekkel a Ganz mutatósokkal,amire ha rá van írva, hogy 6 amper, és ma rákötöd a 6 ampert, majd holnap reggel leveszed róla,akkor annyi, levetted.
De az elektronikus mászerről meg leveszi majd ő saját magát, amikor kiforrasztja a saját söntjét az átfolyó áram, kábé fél percen belül! :))))

mxjj54gxi

Az előző hsz -em erre is válasz: akármennyire is hihetetlen, egy ilyen műszer többet tud, mint egy hatezer forintos digit kéziműszer.
Terhelésben is, meg pontosságban is. A legrosszabb  közülük egy százalékos, de a jobbak akár a 0,2%-os osztálypontosságot is hozzák.

svejk

Ezek tények nem lehet velük vitatkozni.

svejk

Ezek is tények, ezekkel sem lehet vitatkozni.
ismerem jól mindkét típuscsalád gyengéit előnyeit mert mint írtam használtam (néha használom még ma is)
De tudod hurcibálja a 3 kilós Ganzunivot a szűk, sötét géptérbe akinek húsz anyja volt.
Én már használtam eleget, használja más is :)
(akkor nem volt más alternatíva)

(az előző munkahelyeden neked sem kellett a sortáp feszültségét leolvasni 1% pontossággal)

Mindent a maga helyén használjunk.

PSoft

Amikor én kezdtem,(úgy 35-éve) még az http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/099univeka/univeka.htm" TARGET=_fnew>Univeka volt a csúcsműszer a műhelyben.:)
Had ne mondjak kommentet hozzá.:)

Aztán jöttek a "TMK-s barátabb" Univo3-asok.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQET6XZ8-UPjYwhAAMtfZFj_PViAZ-L8dN-_Z1MJo8W7bGPIBpEfvzXQ" border=0>

Frankó,masszív,vállra akaszthatós bőrtokban.
Szerettem,....jó kis TMK-s "kéziműszer" volt,jól bírta a sokszor mostohának is mondható körülményeket.(meg mindíg volt laposelem is fater zseblámpájába):)

Aztán,ezek felett is eljárt az idő,váltották őket a cégnél,a már említett Ganzuniv-ok(1..3).
A Ganzunivokat botcsinálta műszerészként,még javítottam is,például cseréltem a mérőművön mutatót,ami üvegből volt.
Nehezen bírták az iderakom,odateszem,biciklikormányra akasztom,leejtem,stb.karbantartó villanyász munkakört.:(  

Mindenki örült,mikor a Főnök hozta a következő generációt,ami a http://www.radiomuzeum.sk/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0002276" TARGET=_fnew>Minimulti volt.
Ez volt az első digites műszerem.:))
Később kiderült,hogy ennek is van gyenge pontja,pl.az izosztát(jól írom???)kapcsolósor.

Megemlítem még a http://www.jofogas.hu/bekes/PK_300_Lakatfogo_1411146.htm" TARGET=_fnew>PK300-as Csehszlovák lakatfogót,ami egy erősáramú villanyász-nak annak idején szintén nélkülözhetetlen műszere volt.

Aztán jött a kinai dömping,ebből-is,abból-is,azokat már a mostani ifjú titánok mind,kivétel nélkül ismerik,hiszen szinte nincs is más,elérhető árban.:(
Fölösleges linkelgetni belőlük.:))

Hát,..."röviden" ennyi.:))

svejk

Univo3 volt nálunk is de pont amikor oda kerültem akkor kaptuk a Ganzuniv-okat.
Az én Ganzomnál már cserélni kellett a fedlapot, mert elkopott a műanyag/golyós arretáló.
Meg néha  meg kellett tisztítani a nyák-os forgókapcsolót is mert átvezetett ahogy elkenődött a réz.
Meg ugye jellemzően majd mindben kitört a TEST banánhüvely, elég nehéz volt visszaforrasztani mert a bazi nagy shöntlemez vitte a hőt mint állat.
És persze mindig akkor volt kioldva a rázkódástól a túlterhelésvédelme amikor csak egy pillanatig lehetett volna leolvasni az értéket :)
Egyébként ez volt benne a legprecízebb elektromechanikus alkatrész, gyanítom a legdrágább is.

Szalai György

Ilyen feladatokra vannak már remek-jó hálózat analizátorok. Egyszerre mérnek (Ha kell regisztrálnak is.) mindhárom fázisban feszültségeket, áramokat, felharmonikus tartalmakat, fázisszögeket, esetleg flicker tartalmat.
Ennyi sok mutatós laborműszertől, amit helyettesítenek szerintem még olcsóbbak is, és könnyen hordozhatóak, telepíthetőek. Akár flexibilis áramváltókkal.

mxjj54gxi

Ez igaz, de semmi sem olcsóbb egy meglévő műszerparknál, pláne ha közbeszerzéses a dolog, és eleve úgy kell kikunyerálni rá a pénzt valahonnan! :)
A lakatfogós árammérőfejeink a szkóphoz két ilyen mászer árát teszik ki önmagukban, szóval vannak árak rendesen!  
Illetve inkább keveset keresünk...

yuagaci9g

Ez a motor kerdes laborgyakorlat volt anno!

Van 3 tekercsed, hat veggel.
Az egyiket megtaplalod egy traforol, par volt valtoarammal.
A masik ket tekercsen azonos feszulseg merheto.
Az egyes tekercsek sorbakotesevel vagy duplazodik a mert feszultseg,vagy eltunik.
Igy szepen paronkent kijelolheto az egyes tekercsek kezdete es vege.

(biztos logtal azon az oran!)[#hehe]

s7manbs8

SAA1042 léptetőmotor hajtó IC nincs valakinek a fiókjában, ami már csak a helyet fogja ?