Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Svejk-nek,nem a "fizikával" van baja!!!

Te az önindukcióról beszélsz,ami természetesen létezik,meg igaz,és biztos,hogy a svejk tudja is,mert tanult fizikát.

Csak nem erre irányult a kérdése.

Így sose állapítod meg,hogy egy háromfázisú tekercselésnél melyik a három kezdő vég a hat közül.:((

svejk

Mondjuk én azt az ábrát nem értem, ha csillagkapcsolásban rákötöm a hálózatot akkor úgy is a hálózati feszültséget mérem az ábra szerint, és nem lesz eltérés.
A helyes szerintem a csillagpont és a betáp fázisok közti mérés, ahogy én is tettem.

hostya

Én tudom miről beszélsz, (és ezért nem próbálom ki) mert tanultam fizikát!

Ha már trafó, akkor próbáld ki Te is!  
Ez nem fog 'megrúgni'

1.Fogj egy KÉT oszlopos transzformátort, a szekunder tekercsek kivezetéseinek a bekötését cserél fel a két oszlopon levő sec. tekercseknél. (sorba lesz kötve így is)

2.Mérd meg a szekunder feszültséget, és hasonlítsd össze az eredeti feszültséggel.

A két tekercsben indukálódott feszültség kioltja egymást, mert ellen fázisban vannak.

Ha mégis tudsz valamilyen feszt mérni, az a két tekercs aszimmetriájából adódik (menetszám különbség).

bvadkrcds

OKÉ-OKÉ-OKÉ!

Nem Svejknek szólt.  
A tekercs párokat, viszont megtalálod vele.

000000000

Ne keverd a szezont a fazonnal!

Síma ohm mérővel sem és elemmel sem lehet megmondani azt, hogy melyik a kezdő és melyik a vég!

Ezt tekercseléskor szokás jelölni vagy úgy, hogy egy  csőbe teszik a kezdő3 véget és egy másikba a 3 végzőt. Vagy azonos színnel hozzák ki őket. Utána már jöhet az ohm mérő a kapocsléc normális bekötéséhez!

Tehát, amiről te beszélsz az csak az adott tekercs két vége. de, hogy melyik mi, azt nem tudod. És nem mindegy, mert szembe dolgozhat két tekercs, ami nem egészséges!

bvadkrcds

Azért, meglepődtél volna. [#eplus2]
Amit írtál elgondolkodtató... Így lehetne mérni a motort is. Most, nem írom le, hogy mire gondoltam. Majd megbeszéljük, ha jössz Székesfehérvárra. Egy kávéra meghívlak.  

bvadkrcds

A tekercs párról volt szó... az eleje és vége így nem derül ki.

000000000

Tévedsz, azonosítás volt a kérdés!
Az nem csak abból áll, hogy ez a 3 az!

mxjj54gxi

Szerintem:
Kösd össze csillagba a motort.
Egyik tekercsre menjen egy generátorról nem túl nagy fesz.Generátor sztem lehet csengőtrafó is.
A csillagpont és a másik végpontok között mérjél feszt.
Ha közben forgatod kézzel a forgórészt, akkor ki lehet hangolni egy feszmaximumra az indukált feszt.
Ott megállsz vele, és összehasonlító méréseket végzel.
Ha a másik két tekercsen azonos a fesz egymással, akkor azok egyformán vannak egymáshoz képest, ekkor átkötöd a generátort egyikre, és az első betáptekercset is összehasonlítod a maradékkal.
Ha minden egyforma, akkor vagy jól.

bvadkrcds

Tudod a választ, vagy sem? Ötletekére vagyunk kíváncsiak... Én adtam ötletet. Amivel, megállapíthatod a tekercspárokat. Működik az ötlet? Igen. Akkor most te jössz. Ennyi!

bvadkrcds

Mielőtt, félreértés lenne belőle. Igazad van. Csak ugyebár a tekercselő, elmulasztotta megjelölni a dolgokat.

svejk

A kérdés akkor megoldódott, csak eszembe jutott hogy máskor is lehet ilyen mással is.
Amit írsz biztos működik, bár szerintem nem kell a forgórészt sem forgatni.

Én valami olyasmi ötleteket vártam hogy mondjuk egy elem és egy műszer.
Rákapcsolom az elemet majd leveszem és nézem merre lendül ki a műszer mutatója a másik tekercseken.  
Persze ki használ már manapság mutatós műszert?

(Én is csak nagyon ritkán, ez is olyan mint a labortáp kérdése. Vagy tíz évig Ganzunív3-ast használtam, mondván a digit műszer nem jó, össze vissza mér, ugrál a kijelzés. Ma meg már a nagy böszme mutatóssal nyűgös mérni, skálát szorozni/osztani.)

Motoros

Hasonló volt a gondom, csak dalander motoros variációban. Amikor megláttam a lógó vezetékvégeket meg a dalander kapcsolót akkor elhomályosodott a világ.
Az én megoldásom: szóltam a kedvenc nyugdíjas villanyszerelő ismerősömnek, segítsen. Ő is egy órácskát elmatatott vele, de a végén jó lett, igaz itt 2-3 vezeték nem volt letépve...azon lógott a kapcsoló, és a motorban sem volt elkötés.
Erről az elkötött műhibás tekercsről jut eszembe: Gelkás koromban a műhibától reszkettünk, ez ugye akkor adódott ha a tisztelt ügyfél beleberhelt a motyóba.
Napok mentek el az ilyesmire, persze nem folytatólagosan hanem órákból összeadódva. Ugyanis egy ilyen készüléket az emberi idegrendszer max. egy órát ha elvisel, utána félretesz, majd másnap újabb óra. A kezdő Gelkásnak mindíg jutott meló osztásnál 1-2 műhibás. Ezt felénk...nem tudom miért...szaláminak hívták. Sok esetben a főnök tette be a cupákot, például úgy hogy egy 10K ellenállást kiforraszt és a hasát áthúzza grafitcerkával, vagy egészen egyszerűen beleköpött a lég forgó kondiba.

PSoft

"Persze ki használ már manapság mutatós műszert?"

Használni én se használom,de megvan,vigyázok rá.:)
Néha előveszem,... leporolni.:))

Tudod hogyé adnak manapság egy ilyet???

http://commed.addel.hu/detailproduct.php?productid=432431" TARGET=_fnew>Ganz Univ 3  [#wow1]

svejk

Tudom... Egyszer volt már róla szó.
Nem is normális aki árulja és aki megveszi.
Ha valami specko helyre kell, ahova nem jó a digit akkor az egyedi műszer is olcsóbb mint ez.
Gyártani szerintem nem gyártják, valami elfekvő készlet lehet.