Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

pbalazs

De hát a 74HCxxx az CMOS.

xfg6v697j

OK!
Akkor más a probléma.

Motoros

Hali! Egy kérdés:
Egy mikrokapcsolóra rá van írva, hogy 1/2A 125VDC. Hány ampert tudhat ez 12V-on. Úgy tudom ezek nem teljesen lineárisak tehát nem biztos hogy kb 5A.
 BZ-2RW82-A2 a tipusa. Nekem csak egy 12V -os ablaktörlő motort fog kapcsolni.

Motoros

Vagy DC-n lineáris csak AC-n nem?

000000000

sziasztok, azt szeretném kérdezni hogy egy 30 volt alapfeszültségű léptető motort a hobbycnc.hu oldalról vásárolt H1 PCB vezérlővel lehet-e elfogadható sebességgel hajtani és ha igen ehhez mekkora táp feszültség kell. A H1nél ez ugye maximum 50 volt

xfg6v697j

Vélemányem szerint az amper nem változik.

mxjj54gxi

Az áram nem változik, az határadat,csakúgy a feszültség is.
Az áram melegíti a pogácsákat, és a terhelhetőség határát a max megengedett hőmérséklet korlátozza, ezért marad az áramhatáradat ugyanaz, mivel a kapcsolt feszültség a zárt kapcsolón amúgysem az említett 12 volt, hanem az áram x a kontaktus ellenállása, ami kicsi érték.

Egyenfesznél erősen méretezz túl minden kapcsolót, mert egyenfeszt KIkapcsolni nehéz, mivel ívet húz, és nem szakad meg magától, mint a váltófesz, hanem csak attól,ha eléggé eltávolodtak a pogácsák egymástól. Közben meg rongálja azokat.

Motoros

Kösz. Közben már rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem. Megkavart az eltérő AC DC terhelhetőség, de ez a kevesebb erózió miatt van AC esetében. Nincs itt semmiféle karakterisztika, bár lehet hogy DC esetén az átfolyó áram növekedésével a romlás rohamos, ami az élettartamot meredeken csökkenti.
Azért ez az aggályoskodás mert ennek a kapcsolónak ezt a motort illene legalább 10 évig  napi 24 órában óránként 60 -szor ki-be kapcsolni.
 Ez az adott kapcsoló 500 mA egyen áramot bir max, ez az esetemben nagyon határon van. A kikapcsolási ív meg fogja enni a pogácsáit idő előtt.

x4rhew5r3

A kontaktussal párhuzamosan kötött kondenzátor csökkenti a kikapcsolási szikrázást.
De egy szilárdtest relé talán jobb lenne ilyen kritikus helyre. A kapcsolón csak mA-ek folynak.

PSoft

A tíz év alatt az annyi mint:

-Ötmillió kettőszázötvenhatezer kapcsolás.[#wow1]

Jogos az aggodalmad,nincs az a mechanikus mikrokapcsoló ami ezt kibírja,és nem az amper miatt.

Motoros

Akkor nincsen baj, mert  ez 20 millió ki-be kapcsolást bír a papírforma szerint. Csak kérdés, hogy ezzel az induktív  határ terheléssel mennyi az annyi.

Motoros

Milyen és mekkora kondit javasolsz?  

Motoros

A szilárdtest relével az a baj, hogy a helyszinen csak 12V csepp töltött akku van.

Szalai György

Miért nem lehet egy Fet-tel kapcsoltatni, ha fontos az üzembiztonság?

x4rhew5r3

Így kávé előtti kómában, a nagy áramok miatt 470nF körülire tippelek.
Gyuri ötlete is megfontolandó.