Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

aszinkron.....

000000000

De nem mindegy, hogy csak indító szerepe van a segédfázisnak, vagy kétfázisú motorként üzemel állandó üzemű segédfázissal! A két motortipus tekercselése ég és föld!
Tehát nincs mit eldönteni rajta és az alapkérdés az relés motorra vonatkozott, ha jól tévedek!

svejk

Hopssz, elolvasva a az eredeti kérdést (#8900)
már más a leányzó fekvése.
Tehát eredetileg sem volt üzemi kondi csak indító?

Szerencsére már rég láttam ilyen förmedvény motort, talán valamelyik Bácska szivattyú volt ilyen.  
Lényeg, bocsi hogy bele vau.

svejk

Mi a tekercselés jellemzője egy ilyen csak indító kondis motornak. Ránézésre felismerhető könnyen?

000000000

Hát, először is az állandó üzemű segédfázisos motor segédfázis tekercse hasonló a főfáziséhoz, mivel üzemelő tekercsről van szó. Itt mindkét tekercs munkát végez. Minimálisan nagyobb az ellenállása. Valamivel vékonyabb drótból van. Lakatfogóval könnyen kimérhető a megfelelő kondi terhelt állapotban. Közel akkora az áramfelvétele mint a főfázisénak. Az indítókondisnál teljesen más a helyzet. Ott sokkal vékonyabb a segédfázis tekercs és lényegesen nagyobb a menetszám, ebből adódik a sokkal nagyobb ellenállása a tekercsnek. Pont ezért égnek le, ha beragad a relé vagy a nyomógomb.

svejk

Mondjuk ez valóban logikus.
De szerintem maga a tekercselés kinézete is más lehet, hogy legyen nyomaték segédfázis nélkül.
(gondolok itt pl. a nagyobbodó, koszorú, stb. tekercs elrendezésre)
Sajnos ilyen mélységekben nem értek a motorokhoz, de az biztos, hogy a tekercselés is egy komoly szakismeretet igénylő szakma, a rengeteg apró mesterfogásokon kívül.

000000000

Én 10 évig tekercseltem, meg másik 20 évig karbantartottam motorokat...

svejk

Akkor ezt valahova fel kell írni, mert sokszor elakadok egy-egy kérdés kapcsán. [#worship]

000000000

Sziasztok!
Kíváncsi vagyok mi a véleményetek arról ,hogy az új http://cgi.ebay.com/Engraving-Machine-TB6560-3-Axis-Stepper-Motor-Drivers-/220817693218?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3369c29a22#ht_5875wt_1270" TARGET=_fnew>TB6560-vel kialakított vezérlő ből kihagyták a kimenetről a védődiódákat.
Nincs így a IC-veszélyben? Vagy az Ic-be be van építve a védő dióda.
Köszi  

x5izpkum

Egy 3 fázisú 400V-os motort át lehet kötni 1 fázis 230V-ra? Ha igen, mitől függ, mit kell nézni és hol? Van egy vákuumszivattyúm, amit nem tudok használni, mert nincs 380 csak 220. (nem nagy a motorja, 150W-os)

ernototh@freemail.hu

000000000

Ha mind a 6 vég kint van és most csillagba van akkor lehet, de nem sok örömöd lesz benne. Nagyon kicsi a teljesítménye és nem marad belőle sok a végére. Nem fogja vinni a szivattyút. Maradna kb 90W. Az nem sok.

besirkyjh

Szia  

A kondit kifelejtetted ,a harmadik vezetékre .

besirkyjh

Szia  

Probálj meg ráaplikálni valami régebbi centrifuga vagy mosogép motort halk is jo is .( ha a fordulat engedi ) .

000000000

Nem felejtettem ki, úgy gondoltam, egyértelmű a dolog.