Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

A reptéren a pálya melletti műszerek rendszeresen tönkrementek, amikor Budapest környezetében villámlott, pedig földkábelen megy minden. Szerencsére csak a villámvédő diódák pukkantak el ilyenkor, azokat kellet cserélgetni.

Mostanában már mindent optikán küldenek, így sokkal kevesebb az ilyen probléma.

Motoros

Még jut eszembe: Katonakoromban a szentkirályi reptéren hosszúhullámos rádiós voltam, és a telepített adónál a bejövő 2 drb 20 méter magas oszlop között kifeszített kb 50..70 méter hosszú spagi több kilovoltot szedhetett össze vihar esetén, pedig semmi villámcsapás nem volt.
A szikraköz ilyenkor látványos durrogást villámlást rendezett...élveztük.

sasi

Gyerekkoromban készítettem egy kb. 50 méteres antennát, mely teljesítményemet édesapám néhány fülessel jutalmazta.
Kohérert is készítettem hozzá, így én lettem a környéken az időjós. Amikor már a kohérer jelzett (felhőnek még nyoma sem volt), szépen csipkedett az antenna vége, ilyenkor a barátaimat megérintve jól megráztam őket. Később már bárhol elég volt egy darab drótot kihúzni a zsebemből, rögtön tisztelet övezett...
Nem volt hosszú életű az antenna, még az év nyarán belecsapott a villám, és hamuvá vált. A vezeték katonai híradós volt, középen réz, körülötte acélhuzalok, szigetelés gumi és kátrányos textil. No, ebből csak 3-4 centis hamu csíkok maradtak a földön, a fém teljesen eltűnt.
Új antennát nem készíthettem…

000000000

Csak egy kis számolás. Jőn egy átlagos szikra az égből olyan 35-50kA-es. Az egy 1ohmos földelésen 35-50ezer! voltos feszültséget hoz létre. A mellette levő akármik egyből kifelszenek. Nem beszélve a mágneses térről!

Rabb Ferenc

Az isten nyila belevágott az Isten házába? Na ez szép. Szerintem a hitetlenség csúcsa templomra villámhárítót szerelni.  

Engem többen meg akartak verni Tihanyban - úgy harminc éve - amikor a villámcsapás miatt leégett egyik torony felújítására gyűjtöttek. Véletlen azt mertem mondani, hogy aki a saját házát szándékosan felgyújtja, az lakjon a szabad ég alatt...

Szalai György

Jó kis anekdoták.
Ezekből is jól kilátszik, hogy a hatásos villámvédelem kiépítése, (felelősség vállalással) nem kis feladat. Szakmailag megalapozottan, garantált minőségű alkatrészekből, előírásszerűen kiépítve vállalható csak. Már az is semmivé teheti a sok fáradozást, ha egy magát okosnak képzelő tisztelt felhasználó leszedi a számítógépe (vagy más készüléke) fém burkolatát, mert a nélkül vagányabb, meg jobban is szellőzik. Szerinte.

Komoly feladat az életben maradás a hobbyépítésű elektronikák számára is. Ha készítőik szinte semmi biztonsági előírást nem ismernek, és nem tartanak be. (Tisztelet a kivételnek, ha van) Csak a funkciójukhoz éppen elegendő mennyiségű alkatrészt tartalmazzák, védelmeket nem, sem saját maguk sem a környezetük védelme érdekében. Mágnesesen és elektromosan árnyékoló acél burkolat helyett műanyag vagy fa dobozban kapnak helyet. Nehéz dolguk van, mert ahol üzemelniük kell az nem egy elektromosan és mágnesesen „tiszta tér”.

Motoros

Almádi fölött a dombon is volt egy HH adóház (kb 250 m + magasság) viharnál a nagy késes földelőt ha ne zártuk le időben akkor már nem is nagyon volt vállakozó rá. Iszkoltunk kifelé az adószobábol mint kutya, a szikraköz meg nekikezdett a tüzijátéknak.
Off: az a katonai acél-réz telefonvezeték műanyag szigeteléssel szárítókötélnek örök élet +1év. Nekem is van egy bunddal mentve.

Motoros

Nem jól imádkoztak.:(
 Mondtam én, hogy Isten nyila elől nincsen menekvés. Azaz egy kibúvó van, de mindent nem lehet Fereday kalitkába zárni.

s7manbs8

Az az igazi elektromos szakember, aki az általa megtervezett védelem után meg meri fogni a cuccot villámlás közben... :)

PSoft

Jaaaj,.... az a jó kis lapostetős épület,a temető árnyékában,tetején a Majak-kal.:))
HH 06-10,emlékszel még az öreg "csőrős"-re?
...egyszer fölfújt kerekekkel akartunk vele kiállni a garázsból.
Nem jött össze.:)))
Na,és hátul a "dobozában" a PAR-8 as csodaadó...
Tele akkora csövekkel,mint egy 5literes dunsztosüveg.(GU50)
400W volt a könyve szerint a kisugárzott max.ERP,én 200-nál többet sosem tudtam belőle kicsikarni,még a legszebb időben se.
Viszont a hálózatból megkajálta a 4KW-ot.

Szépnek mondható 17 hónapot töltöttem el abban a kis lapostetős házban.:))
82-83-at írtunk akkor.

PSoft

Almádi fölött a dombon,volt(van) ám más is...:)
Nevezetesen,a Pinkóczi-csárda,vagy azt már el is felejtetted?

Mikor vihar volt az adóházban,mindíg oda menekültünk "izgulni,stresszoldani".:)))

sanyi84

Igen, persze ezt tudom de nem ártana tudatosítani a köznépbe is hogy ki kell húzni vihar esetén mindent. A villám másodlagos hatása az elektromágneses tér, az meg indukál a vezetőkben feszültséget.  

Teljesen igaza van Gyuribának, nekem is a fa burkolatú labortápomon a szkópom foglal helyet, fölötte a csvm és egy multiméter. Át akarom egyszer tenni egy kontakta dobozba, nem vitt még rá a lélek, teljesen rendben van elektronikailag (ha leszámítom a mérőművet mert ott pár hete gondok vannak), kivéve a dobozát az még fa, és az is lesz egy ideig...  

xfg6v697j

valaki megtudná mondani mekkora indítókondi kellhet egy 1500 W-os  2800 fordulatu relé+indítókondis motorra.
Tönkrement a kondi , de már nem látszik a felirat.
Esetleg ha valakinek hasonló van megnézné az értéket.
mondjuk 1000-2000W-oson akkor lenne összehasonlítási alapom.

000000000

kb 50uf csak relén keresztül persze......

xfg6v697j