Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

cx79vmdj5

Az SLA7021 ic amiről beszélek, ha ez gyári vezérlőnek mondható. A kisebb induktivitást pontosan nem tudom, egy 3V 2A-es motorral és egy 4,4V 1,15A-essel probáltam.

s7manbs8

sla7024-gyel én építettem, a magához való motorokkal működött eddig amikkel próbáltam, az a sla7021 az gondolom normális lehet, a motorok is, az pontosan mit jelent hogy rángat, kihagy ? Illetve a motorokat terheletlenül magukban próbálod egész lépéssel, mert akkor csinál olyat, az nem is hiba, hanem valamit hajtani kell vele mechanikailag rendesen össze dolgozva, illetve az olyan motort mikrolépéssel érdemes már inkább hajtani, akkor nem jönnek elő azok a káros rezonanciák.

s7manbs8

Azonkívül az hogy olyan IC van benne még maga a nyák is lehet rossz és amiatt is lehet baj, zavaroghat, perceghet, kihagy, stb ...

cx79vmdj5

Köszönöm, hogy válaszoltál. 2 éve építettem ezt a vezérlőt(először sla7021-el, utánna megépítettem ami benne van, mert tönkretettem az sla7021et), és azóta próbálok rájönni a hibájára(ami most kiderült, hogy nem is hiba). Már mikrolépéses vezérlő ict is vettem, azzal tökély, csak nem hagyott nyugodni az sla7021 lelkivilága. Most lefogtam a motort, és terhelve szuper. Valószínű a nagyobb induktivitású motor nehezebben forog azért volt jó. Köszönöm mégegyszer.

s7manbs8

Szívesen, néha jó hasznosul egy meglévő tapasztalat. :)

cx79vmdj5

Még egy apróság. Ez az ic tud 2 fázisú működést, és 1-2 fázisú működést. Én a 2 fázist használom. Ez a rezonancia, mert érezhetően beleremeg a motor, csökkenne, vagy megszünne ha az 1-2 fázisú működést használnám? Hátha ebben is van tapasztalatod, és nem kéne kisérleteznem vele, főleg ha értelmetlen esetleg. Előre is köszi.

cx79vmdj5

Még egy apróság. Ez az ic tud 2 fázisú működést, és 1-2 fázisú működést. Én a 2 fázist használom. Ez a rezonancia, mert érezhetően beleremeg a motor, csökkenne, vagy megszünne ha az 1-2 fázisú működést használnám? Hátha ebben is van tapasztalatod, és nem kéne kisérleteznem vele, főleg ha értelmetlen esetleg. Előre is köszi.

s7manbs8

Ha az a másik mód a fél lépéses üzemmód, akkor segít sokat az is, akkor lehet jól is fognak menni a motorok, az is a két egymást követő lépést felbontja felére így fele annyi távot ugrik, mikor lép egyet, ami miatt kisebb a rezonálása jóval. A SLA7021 IC ? Megnézem hirtelen az adatlapját...

s7manbs8

Igen az a mód a féllépés lesz, úgy javulni fog a mozgás, finomabb lesz.

cx79vmdj5

Igen az SLA7021ről van szó.

s7manbs8

Ott van a táblázatban a sorrend, milyen kombinációkat kell kiadni, hogy sorba menjen, és akkor jó lesz.

cx79vmdj5

Ha ez megoldaná a problémát, akkor már csak a cmos 4013+4030 álltali szekvenciát kéne átalakítanom, és ezt ha lehet uproc nélkül. Bár lehet azt nem úszom meg. Mégegyszer köszi.

x5izpkum

Mikrokontroller és/vagy assembly(?) programozásában profi szakembert keresek!  
Egy vezérlő+abban futó kis programot kellene mikrokontrollerbe átpakolni, a programok megvannak az eredeti vezérlőből, ami egy 486-os alaplap és benne egy kártya (pár eprom) + LCD kijelző, meg pár gomb.
Részleteket emailben tudok mondani, vagy a helyszínen lehet megtekinteni, esetleg mérni.
Egyszerűnek néz ki, (15-20 éves technika), hátha megoldható tisztán szoftveres úton is.

http://www.freeweb.hu/gravomark/kartya-1.jpg" border=0>

http://www.freeweb.hu/gravomark/kartya-2.jpg" border=0>

ernototh@freemail.hu

rbbhbyvfs

hát ez nem egy 10 perces munka, lehet egyszerübb hagyni a fenébe a régi vezérlőt és szoftvert inkább direktben meghajtani a motorokat Mach3-al...
Miért akarod kiváltani a régi vezérlőt?

x5izpkum

Mach 3 helyett/mellett lenne ez, szerintem egyszerű, mert az epromokban futó program a 486-os alaplapot használja, annak a RAM-ját, CPU-ját, ha jól gondolom, akkor tisztán szoftveresen is megoldható lenne.  
3db 128kB-os eprom van benne, meg 5db 32kB-os, és egy 486-os is elég neki, tehát nem egy CPU terhelő valami. (+ még az LCD és annak a meghajtása, de az sem egy túlbonyolított valami) Az EPROM tartalmak megvannak, akit érdekel, annak el tudom küldeni, hátha tud valamit kezdeni vele.
(bekapcsoláskor a 486-os alaplaba helyezett kártyán levő epromban elindul a program, van egy videokártya is az alaplapban, látszik amikor indul, a beállítások az LCD kijelzőn keresztül mennek, bármilyen 486-Pentium1 alaplappal menne, esetleg P-II vel is, ezt még nem próbáltam, a kártya egy szabványos ISA méretű kártya)
Van benne egy "printer fogadó" kártya, (CENTRONICS aljzat, mint egy nyomtatóban)ez fogadja a plt adatokat, meg egy szabványos párhuzamos kártya , ahol megy ki a jel a gravírgép felé. (tippem szerint ez ugyanolyan, mint ami a MACH3-ból kijön, mert a gépbe ez már egyből a léptetőmorok vezérlő IC-jére megy. (tehát az egész cucc egy PLT--->G-Code átalakító, + a sebesség, Z-ref, X-Y 0 pozíció , stb, beállítható a menüből is +++ az összes géptípust tudja vezérelni, T-nut asztalos , forgatós, és satus változatban is!!)

ernototh@freemail.hu