Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

N-FET SUM85N03 30V, 0.006ohm, 22nsec!!, 0.484Watt veszteséget számoltam.

Eddig ez a legjobb, bár az a 22nanoSec elírásnak tűnik.

jv7pu3a5p

Ha lehet próbálom kevés alkatrészből megoldani, törekszem az egyszerűségre, de azért a minőséget szem előtt tartva.
A frekit amúgy érdemes felvinni magasra a hatásfok és a kis tekercs miatt. Nálam eddig 250khz volt, de kipróálom 500khz is.  
Délután összeütöttem az újat, íme a HW a SW most következik:

http://www.gsmvezerles.hu/CNC_MUNKAK/akkutolto4.jpg" border=0>

000000000

Klassz![#eljen] Gondolom, gravíroztad.?

000000000

akku éllete a tét vagyis ha kisütés töltés nem arányos akor rövid életü lesz... nagyon  akku paknál már nem elhanyagolható egy ilyen vezérlés...
ahogy Zoli is irja ha dc-dc ilesztés / hatásfokon jol dolgoznak 500..1.5MHZ közöt a jo hatásfok titka a pár khz dc dc gyerekjátékra jok csak!
Monolithic Power Systems érdemes szétnézni......

000000000

javitva 500khz..1.5MHz

jv7pu3a5p

Természetesen. :)
Nálam a rakéta építés még várat magára. :))

keri

Természetesen igazad van, csak Elektron marhulására ironzáltam én is.

Én PIC-el csináltam powerLED-hez step-up konvertert. Két ceruza akkuról 4*2W LED sorbakötve.  A PIC belső oszcillátora 500khz-t tud a kimenetre tenni, és ezzel is hajtottam. Próbáltam alacsonyabb frekvenciákkal is, de ez vált be a legjobban. Bár a hatékonyság nem volt célom, de a szükséges áramot így tudtam kicsikarni belőle.

Ennél a napelemes töltésszabályzónál viszont a hatékonyság a célom. Ezért nagyobb méretű induktivitásokkal és alacsonyabb frekvenciával próbálkozok. Persze lehet hogy nem ez lesz a megoldás, de meg akarom találni a kompromisszumot a tekercs és a FET veszteségei között, a méret viszont nem számít.

s7manbs8

Egy jó mérés sorozattal meg lehet keresni a gyakorlatban is az optimális alkatrészeket.

000000000

Sziasztok!
Ma beakartam üzemelni egy léptetőmotor vezérlőt és a Y-tengely csak az egyik irányba mozgott, hiába váltottam irányt.  
Az X és az Z tengely tökéletesen működött.
A hibakeresés során rájöttem, hogy a párhuzamos portom nem adja ki a 3. kimeneten a magas szintet.A 2. és a 6. kimenet pedig csak magasat ad ki.
Azt a problémát a port tönkremenetele okozhatja vagy lehet valami más hiba ami okozhatja ezt a gondot.
Köszi.

s7manbs8

Én már jártam úgy, hogy elromlott egy bit a kimenetekből hardveresen. Ha a portot egyébként eléri és más oka nincs, akkor el romolhatott.

kozo

Ha a Mach3-ban a "Motor konfig/Motor outputs" menű alatt a DIR port 0. marad véletlenül , akkor sem vált irányt a technika .  
De gondolom , hogy mivel X-Z tengelyek mennek ezért ez az Y Dir port sem maradt nulla . Cseréld meg a vezérlő bemeneten a port kimeneteket . Ha azon a pinen marad a hiba akkor sajna kakukk a pin3-nak.
Milyen vezérlő ? Hány tengelyes?

besirkyjh

Szia  

Elszoktuk felejteni a Biost .
LPT port biosban csak SPP vagy normál , de semmi kép nem automata és ECP+EPP utánna jöhet a pin vizsgálata .Ha elszált esetleg egy LPT kártya segithet de a manual configos lenne a jobb ( abbol meg kevés van ) vagy az alaplapin más beállitásokat használsz ( van hely 6 tengelynek ) .
Más LPT felhasználás ne legyen a gépen ( pl: régi nyomtato ) .

000000000

Ha a Y tengely Dir kimenetét 3.-ról átállítom a 9.-kimenetre akkor az működik rendesen, csak ugye akkor a vezérlővel nem kompatibilis.
Ilyenkor a 3. kimenet ugyan úgy nem csinál semmit.
Lehet csinálok egy spec kábelt, hogy a rossz kimenetet kikerüljem.

A vezérlőm egy 3-tengelyes kínai.

000000000

A LTP-t átállítottam SPP-re , ECP+EPP-n volt.De sajnos így se javult a helyzet.
Valószínűleg ennek az LTP-portnak fakereszt.
Megpróbálom átkonfigurálni a kimeneteket, hogy feltudjam használni a jó pineket.
Egyszer volt egy rejtélyes vezérlő füstölésem, és nem volt leválasztó kártya a LTP-porton, valószínűleg ez ülte meg a LTP-t.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

besirkyjh

Elöfordul mással is .Jo nagy füst lehetett ha az LPT-t is haza vágta .
Ne kábelt csinálj hanem a foliát alakitsd a pinekhez , késöbb ha hosszabb kábel kel igy nem lesz gond és a kábelvégek is felcserélhetök .