Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Értem én miért használsz P-FET-et de durván nagyobb az ellenállása, vagy te találtál jót?

Fullos megoldásra törekszem, mert érdekel a téma és ez jó alkalom fejleszteni.

Ha nem érdekelne, akkor vennék egy kész töltőt, vagy rátennék egy 7812-est had füstöljön a hűtöborda :)

kisinas

Talán használható egy része ennek a kapcsolásnak is:
http://dl.dropbox.com/u/34599002/relais3_page001-1-1.jpg" TARGET=_fnew>Fet-es kapcs

jv7pu3a5p

Hogyne lenne kis RDS-es P-fet. Én az IRF4905 vagy az 5305-öt használom. Az a helyzet, hogy nem az RDS-en fig elúszni a dolog, persze nem árt, ha jó alacsony.
Szerintem a megfelelő tekercs megtalálása a gond. Ott elúszhat a teljesítmény, főleg ha sok-sok amperban gondolkozol. Én is most tervezem át a tőltőmet van egy új ötletem.  
Azt találtam ki, hogy duplikálom a kapcsolóüzemű áramoköri részt, vagyis a FETet, diódát, tekercset. Ezzel megosztanám a rajtuk átfolyó áramot, kevésbé melegedne, kisebb lenne a teljesítmény veszteség is, na és persze, ami a legfontosabb nekem kicsiben elő lehet állítani a töltő áramkört. :)
Egy dilemmám van csak a dologgal, az áram mérés. Ugyanis egyszerűen a negatív ágban lehet áramot mérni, viszont az mindkettő árama. Így kicsit bonyolodna a vezérlés de azért azt gondolom, hogy összehozható 2 PWM csatornával.  
Vagy áram mérő IC-vel mérem legalább az egyik P-FET tőltő áramát és akkor egy kis matekkal ki lehet számolni a másik ágban folyó áramot.  
Egyelőre megcsinálom az egyszerűbb verziót próbára aztán majd kiderül jó-e az elképzelésem.

keri

És még te mondod nekem, hogy bonyolítom :DDD

5305-öst én is szeretem, de még mindig egy nagyságrenddel nagyobb a csatorna ellenállása mint egy jó N FETnek.
8A^2*0,06ohm=3,84Watt ez alig alacsonyabb mint egy szimpla dióda esetén, igaz kisebb áramoknál már előnyösebb.

Tekerccsel még nem foglalkoztam, de rádiótechnikából átvéve vannak ötleteim kis veszteség elérésére ott is. Más veszteséget termelő alkatrész meg nincs is :)

Illetve az árammérő ellenálláson elég sok teljesítmény disszipál, pedig 0,1ohmot használok általában (6,4Watt@8A) ezért mindenképpen valami áramszenzorra lesz itt szükség, ami viszont drága és még nem használtam ilyet.

s7manbs8

Én már a fénytranzisztorra várok...

jv7pu3a5p

A tekercsen több teljesítmény fog elmenni meglátod, mint a FETen. Amúgy meg a 4905-nek 20mili az RDS.
Árammérésre én 18 miliohmot használok, még mindig olcsóbb mint egy IC.
Amúgy meg a vezetéken is lesz pár W veszteséged, hacsak nem egy helyre raksz mindent. :)

keri

És annak mekkora a szaturációja?

s7manbs8

keri

Vezetéken nem gondolkodtam, mert általában szupravezetővel számolok [#vigyor2], de igazad van.
A réz fajlagos ellenállása 0,01678ohm*m/mm^2
Tehát 4mm^2 vastag drót 2*2 méteren 1Watt veszteség lesz a vezetéken és a csatlakozásokat elhanyagoltam.

Fojtótekercs:
Az üzemmód miatt hiszterézis veszteség nem lehet sok, légmag esetén örvényáramokból adódó veszteséggel sem kell számolni, toroid esetén kisugárzott rádióhullámú energia sem lehet sok.
Persze érdemes kerámia magra (nem ferritre) tekerni, majd impregnálni stabilan, hogy a tekercs ne "fütyüljön" mert az is veszteség. Rézveszteség megfelelő keresztmetszetű huzallal csökkenthető.

De ki fogom próbálni mennyit melegszik egy szimpla fojtótekercs mondjuk 10A/30Khz-el gerjesztve.
A régi léptető motor meghajtó hidamat IRF5305-össel és IRLZ44n építettem, azt átprogramozom és már csak az elfüstölt FET-eket kell cserélgetni :D

A tekercsek párhuzamosítása jó ötlet, az ágakat szerintem nem kell külön kezelni. A hegesztő inverterben is egy tömbként kezelik.

keri

Ja még a FET átkapcsolásából eredő veszteségeket nem számoltuk. Adatlapon meg szokták ezt is adni az átbillenési időt.
Bevallom ezt még én sem figyeltem, pedig tapasztalatom szerint ez is jelentős lehet a frekvencia növekedésével.

Az átmeneti idő százalékát 30khz-re számoltam:

SUM11n04 N-FET 3,5mOhm, 300nsec, 0.9%
IRLR3110 N-FET 14mOhm, 158nsec, 0.474%
IRF4905 P-FET 20mOhm, 197nsec, 0.591%
IRF5305 p-FET 65mOhm, 129nsec, 0.387%

Najó, ez mondjuk (hasamra ütök) max 1W veszteség FET-enként.

Egyre szimpatikusabb az IRF4905 [#vigyor] [#eljen]

keri

kettőt kérek [#buck]

keri

Mind ezek ellenére én kitartok a mellet, hogy a mérést lehet bonyolítani tetszőlegesen, mert első sorban az erősáramú részre kell optimalizálni, és minden másnak ezt kell kiszolgálnia.

Persze nem mondom, hogy a te stratégiád rossz lenne, csak gyakorlatiasabb. Lehet, mire összerakom az én bonyolultabb megoldásaimmal, a végeredményben a különbség tényleg elhanyagolható lesz, ami nem éri meg a bele fektetett munkát, de tapasztalat szerzésnek kiváló lesz.

Tehát győzzön a jobb! [#hawaii]

s7manbs8

Csak szólsz radarral az ufóknak, simán adnak neked... :)

s7manbs8

A keleti mondás szerint, nem az a tökéletes, amihez már nem lehet hozzátenni, hanem amiből nem lehet elvenni, ezt mindig tartsd szem előtt, de ne úgy, hogy közben ne lássál tőle... :)

keri

Ilyen alapon felesleges töltésvezérlő.
A napelem amúgy is áramgenerátoros, csak egy feszültség korlát kell, a túltöltés ellen.