Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyébként ha megnézitek a belső kapcsolását és működését az IR2153-nak, akkor láthatjátok hogy eléggé hasonlít az NE555-höz.
Én az első servomhoz is ilyen IC-t használtam híd meghajtónak, mert ez volt kéznél olcsón:)

s7manbs8

Na én régebben próbáltam ilyen alaplapi FET-et letermelni de nem nagyon akart lejönni. Meg is örültem, mikor felfedeztem, hogy ott van egy rakással rajta, régebben.

svejk

Cukorkával nehéz lecsalogatni, de a hőlégfúvónak nem bír ellenállni :)

PSoft

Nekem egy ilyen Leister-em van,pillanatok alatt,szinte ugrálnak le az smd-k a lapról.:))

http://ural.hu/www/image.php?id=7348" border=0>

Van egy másik módszer is,[#ejnye1][#csodalk],ha csak egy páka van a háznál.
Ahhoz viszont kell még egy lázmérő is,.... mondjuk egy olyan,amelyikben már megszakadt a higanyszál.:))

s7manbs8

Akkor az enyém (pontosabban a haveromtól elkért kölcsön) hőlégfúvó nem volt elég meleg, mert nem akart lejönni, más panelről lejöttek régebbi dolgok, de ez valami nagyon ólommentes lehetett... :)

s7manbs8

Na, de erről hirtelen támadt egy ötletem, napenergiával is lehetne így lecsalni egy kis fókuszba tett panelről... SMD bontás napenergiával.

000000000

Mi az a másik eszement megoldás?

ra8nsmk6w

Már egy ideje parabola tükör fókuszába tett panelről igy bontom az alkatrészeket.(120 ofset tükör, polirozva)

mxjj54gxi

Ha az alkatrész a lényeg, és a panel le van sz@rva ha tönkremegy, akkor a hőlégfúvóval hátulról adjál neki!
Akkor az alkatrész nem kap hősokkot, de leolvad, mint a huzat.
Akár többszáz lábú PLCC tokokat levettünk úgy, hogy utána a javítandó panelbe bele lehetett forrasztani, mivel nincs feszegetés, nem ferdül a lába.
A legjobb, ha satuba fogod a panelt, alkatrésszel felfelé, vízszintesen, és alulról felfelé nyomod a meleget.
Akkor az ón az első, ami megolvad!

s7manbs8

Igen, valahogy így csináltam már párszor, ahogy mondod, és pont azért, hogy ne romoljon el, alulról melegítve, kilogikáztam magamban, mikor kellett. :)

PSoft

Hát,.... csak nagyon halkan merem írni.

Egyszer,már kaptam érte,pont it a fórumon.:((
Éppen ezért,mindenekelőtt egy http://kockazatos.hu/anyag/higany#" TARGET=_fnew>leírás,ismertető a higanyról,ami köztudottan egy veszélyes,egészségkárosító anyag.

Ezt figyelmesen elolvasva mindenki eldöntheti,hogy adott esetben saját felelősségére használja,vagy sem ezt a módszert.

Régebbi,elektronikai javítóműhelyekben,amikor még nem voltak a különböző,pákára szerelhető kiforrasztófejek,meg ónszippatós pákák,bevált módszer volt pld.egy hibás IC gyors,és panelkímélő kiforrasztásához.

A lényege a dolognak,hogy kiforrasztáskor a megolvadt forrasztóónhoz higanyt cseppentettek.
A higany megakadályozza a forrasztóón kihűléskori megszilárdulását,képlékeny marad,így az alkatrész szinte magától kipottyanik a helyéről.

Lényeges,a panel mielőbbi alapos fizikai tisztítása a higannyal kiforrasztott alkatrész helyén,mert káros alámaródások alakulhatnak ki a fólián,és a védőlakkon.
A kiforrasztott alkatrész(IC)lábait is károsíthatja a beépülő higany ha nincs mindjárt letisztítva,de ha már eleve hibás,(hisz azért veszem ki)akkor annak már mindegy.:)

Persze panelbontáshoz én sem használnám a sokkal több "higanycsepp" miatt,arra nagyszerűen bevált lentebb mutatott hőlégfúvó,de adott esetben egy-egy hibás százlábú gyors kiszedéséhez.....

000000000

[#eljen][#csodalk]

keri

Az európai környezetvédelmi biztos meg lenyeli a sípját :D

Én inkább forrasztóónt szoktam többet odarakni és akkor könnyebb átmelegíteni az egészet.

Vagy felmelegítem, odacsapom az asztal sarkához akár lábanként. Az ón leugrik róla, utána egy óvatos mozdulattal lepattintható szinte bármi károsodás nélkül, de ugyan erre jó egy jól működő ónszippantó, csak azzal nem mindig lehet rendesen odaférni, de erre pedig azt találtuk ki, hogy puha, hőálló szilikon csövet tettünk a csőrére.

jv7pu3a5p

Szerintem túlbonyolítod. Mivel úgyis max 21V lehet a napelemed feszültsége, ezért használhatnál P FET-et is egy TC4426 driverrel. A Te megoldásodban a töltő áramot is és az akkufeszt is nehéz mérni, és mindkettő fontos tényező.
Ha kell lerajzolom mire gondolok...

000000000

Ha már SMD lecsalogatásról van szó akkor ezzel szoktam megoldani.
 http://www.conelek.com/images/product_images/popup_images/101231_img_00.jpg" border=0>

Melesleg eladó, ha valakit érdekel.